Možda neradni 8.januar?

      24 коментара на Možda neradni 8.januar?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u gostovanju na televiziji Prva najavio mogućnost da 8. januar bude neradan dan. U Srbiji se više praznuje za državne nego za verske praznike.

„Videćemo može li Vlada Srbije da donese takvu odluku i da dan posle Božića, odnosno 8. januar bude neradni dan. Ionako tada niko ne radi. Ostaje da vidimo da li možemo to zakonski da formalizujemo i kako da tu odluku izvedemo i šta možemo da uradimo,“ rekao je predsednik Srbije gostujući na TV Prva, najavljujući tako mogućnost da drugi Božić bude neradan dan.

Shodno postojećem Zakonu o državnim praznicima , oni  praznici koji padaju tokom vikenda se obeležavaju prvi radni dan nakon toga. Ipak ovo pravilo ne važi za verske praznike .

Posle neradnog 1. i 2. januara , prvi regularno neradni dani uslediće za Dan državnosti 15. i 16. februara, što ove godine pada u četvrtak i petak. Odavno već  Praznik rada neradno se praznuje 1. i 2. maja. Zatim slede vaskršnji praznici od 3. do 6. aprila. Nakon toga prvi državni praznik koji se obeležava neradno je Dan primirja 11. novembra 2024.

Postoje i praznici koji se u javnim institucijama i školama našoj zemlji slave radno. To su Sveti Sava (27. januara), zatim Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu (22. aprila), Dan pobede (9. maj), Vidovdan (28. juna), kao i Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu (21. oktobra).

Na žalost iako bi zakon trebalo da važi za sve to u praksi nije slučaj . U Valjevu su 1. i 2. januara pojedine trgovine radile.   Ako radite na Božić ili za neki drugi državni praznik u javnom sektoru, imaćete takozvane „duple dnevnice“. Prema Zakonu, ako radite na Božić, na primer, imate pravo na uvećanje zarade od najmanje 110 odsto od osnovice.

24 comments on “Možda neradni 8.januar?

  1. Шпанац

    Мислим да нема потребе, избори су прошли. Србија не треба да стане .

    Reply
  2. Dragan

    bilo bi lepo nagraditi sve koji rade u drzavnim ustanovama i pokazati im da drzava misli na njih

    Reply
  3. Violeta

    Mislim da je svakom pravoslavnom verniku ,mnogo bitniji Božić ,nego bilo koji drzavni praznik. Posle prvog dana Božića kada su svi na okupu ne možete ni da se opustite , ni uzivate jer sutra sledi radni dan. 15 i 16 februar su neradni,pa ako je problem sto imamo mnogo neradnih dana ukinite jedan i dajte nam BOŽIĆ!!!!!!

    Reply
  4. Snežana

    Zaista bi bilo lepo da se ne radi drugi dan Božića.
    Mnogo nas se raduje tom prelepom prazniku više od svih ostalih praznika.
    Obraduj Srbijo svoje vernike❤

    Reply
    1. Никола

      Па не раде сви лекари као кад је радни дан,него само дежурни. Ако тако гледамо онда ни за војску нити полицију не постоје празници, али се лекара неко некад још и сети, а њих се нико не сети.

      Reply
  5. Пеђа

    Бар да постоји могућност да се не ради ко хоће.Стварно је некако ружно и Бадњи дан и други и трећи дан Божића су радни.

    Reply
  6. Dejan Milic

    cekalo se pred bozic da se jrene sa ovim..jadno.da je srece,zabranilo bi se svim..svim prodavnicama da rade 7 i 8..jer bozic je svima.Na zalost u Srbiji se to ne postuje.Ne mozes druge vere da nateras to je diskriminavija..ali u Srbiji Srbe na sve mozes i to je ok?!?!niko ne stiti obican narod

    Reply
  7. Анонимни

    bruka vam ne odgovara nista pljujete po normalnom coveku koji gleda da nas izbavi od nenormalnog odmah nije dobar a uzimate kad vam daje

    Reply
    1. Шпанац

      Сине, објасни како даје , чије су то паре и кад се подвуче црта (наравно у свакој домаћинској фирми,кући ..) колико се дуговало пре овог „спасиоца“ а колико се сад дугује?

      Reply
      1. Dragan

        pa sta i ako se duguje. to su ionako krediti na vise godina i necemo ih vracati samo mi vec i generacije sto ostanu iza nas i kad se tako podeli na vise generacija nije strasno.

        Reply
        1. Шпанац

          Знам то, само како ће онда Вукан да одради комбинације?

          Reply
  8. Милош

    mogu li ja koji poštujem sve religije da praznujem neradno Božiće i Vaskrse po gregorijanskom i julijanskom kalendaru i Ramazan i Bajram, Pashu, Jom Kipur?

    Reply
  9. Ivana

    Bugari imaju tri neradna dana za Bozic, a mi vec dve godine nijedan, jer pada vikend, bas sramota. Stvarno bi bilo lepo i normalno da mozemo da se opustimo sa porodicom za Bozic. Kad pogledamo i druge zemlje u regionu, mi imamo najmanje drzavnih i verskih praznika.

    Reply
  10. Aleksandar

    Ako cemo realno neradni dani bi trebalo bitti ceo januar,i februar. pa tek onda polako krecemo da radimo. imamo i maj gde se spaja i uskrs. tako da moj predlog da i ceo maj bude neradan.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.