Duboke podele iza štrajka upozorenja u Gorenju

Većina zaposlenih u Gorenju juče je održala jednočasovni štrajk upozorenja zbog, kako su naveli, smanjenih zarada . Rukovodstvo fabrike započelo je pregovore sa štrajkačima pa od ishoda pregovora zavisi i najavljivani nastavak štrajka danas.  Sindikati u Gorenju u raskoraku.

Kako Vamedia saznaje u sidikalnim krugovima ASNS, skoro hiljadu zaposlenih 15. januara primilo je minimalne zarade, što je izazvalo revolt. U ovom sidikatu navode i da su oni ranije već ovakvu mogućnost i predvideli pa i da su se obratili svom rukovodstvu u Beogradu. Kako se može čuti , ovaj sindikat ne stoji iza obustave rada i za sada čeka stav svoje centrale povodom problema koji je nastao sa isplatom zarada.

U drugom sindikatu SSMS tvrde da je štrajk koji je organizovan nezakonit  te i da su zaposleni napravili težak disciplinski prekršaj.  Po nezvaničnim saznanjima ovaj sindikat bi mogao organizovati danas jednočasovni štrajk upozorenja ukoliko propadnu pregovori sa rukovodstvom fabrike . Sindikat je već ranije uputio odredjene zahteve prema rukovodstvu, a zahtevi su se odnosili na : fiksno povećanje zarada za 20.000 dinara svim radnicima, regres u visini od dve prosečne plate i božićnica pred Novu godinu od 40.000 dinara. U Sindikatu navode  da su drugi i treći zahtev ranije ispunjeni, dok prvi nije.

U slučaju održanog štrajka upozorenja očito da Sindikati nisu podržali radnike u samoj organizaciji , a kako saznajemo od radnika ni radnici nisu u potpunosti podržali jedni druge. U toku popodnevnih sati bilo je više obustava rada, ali ne svih radnika niti u istoj dužini trajanja . Za razliku od izjava koje su predsednici sindikata dali medijima , zaposleni tvrde da dodatke koji se pominju nisu ni osetili jer im se zarada neprestano smanjuje i kako kažu, više niko od njih ne zna kako se zarada obračunava. Upitani da li veruju svojim sindikatima , više zaposlenih sa kojima je Vamedia razgovarala odgovorilo je jednoglasno- NE!

4 comments on “Duboke podele iza štrajka upozorenja u Gorenju

  1. Radnik

    Kakvi crni sindikati,to je leglo korupcije, neradnika i isvih zlopotreba na štetu radnika,radnici treba samo da se organizuju i da naprave radnički tim za pregovore uz totalnu obustavu rada i da pozovu i gradske strukture na čelu sa gradonačelnikom

    Reply
    1. Gavra

      Tebi je izgleda krivo što si ti nesposoban i što te niko ništa ne pita! Što se tiče ovih ljudi iz SSMS sindikata, njima svaka čast!

      Reply
  2. Zoća

    Svaka čast sindikatu! Vi što sve kritikujete pokažite i dokažite da možete bolje. Najlakše je pljuvati po svemu i svačemu.

    Reply
  3. Limar

    Ma kakav sindikat, moze da pregovara u svoje ime, kad se dobije sledeća plata, ako nije zadovoljavajuća, staje se totalno , all day.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.