Danas je Tucindan-Cena pečenice drastično skočila

Narodni praznik koji prethodi Božiću je Tucindan . Za ovaj dan vezuje se narodni običaj pripreme božićne pečenice. Cena sa pečenjem i redjenjem i do 700 dinara po kg žive vage.

Tucindan je prema predanju dobio ovo ime jer se nekad pečenica pre klanja tukla ušicom sekire prek grudve soli u platnenoj vrećici stavljenoj na čelo životinje.

U nekim krajevima Božićna pečenica se pravi od jagnjeta ili mlade ovce.

Zbog nedostatka svinja koji je u najvećoj metri uzrokovan svinjskom kugom , za ovaj Božić nije lako doći do pečenice. Ukoliko nabavku i ugovaranje niste izvršili na vreme , šanse da to možete učiniti danas su jako male . Kako Vamedia saznaje, posebno se na tržištu oseća nedostatak svinja težine do 25 kg što je u praksi najčešća težina koja se traži za Božić.

Cena “žive vage” prasadi u Srbiji je do pre mesec dana bila od 450 do 500 dinara kilogram, potom  600, a već ove nedelje nije retkost bila da cena dostigne I  700 dinara po kilogramu.

“Tražnja postoji, ali je na domaćim stočnim pijacama ponuda prasadi, naročito onih najtraženijih od 20 do 25 kilograma telesne mase, generalno vrlo slaba, a tek je nešto bolja kod seoskih farmera. Tako da ko nije rezervisao, odgovarajuće prase će i sada teško pazariti, a već sada to je  gotovo nemoguća misija”, kaže doktor stočarstva Radosav Vujić.

Da je ove godine potražnja bila izuzetno Velika svedoči I podatak da je dosta ranije bilo potrebno rezervisati makar kilogram pečenja u pečenjarama. Cena je I u ovom slučaju porasla pa se kreće od 2800 do 3000 dinara.

Ukoliko niste na vreme rezervisali teško ćete to sada učiniti, A za one koji se odluče za neki drugi oblik mesa , a da to nije pečenje nije lose znatida se  svinjski vrat sa kostima trenunto prodaje po ceni od 620 do 800, a leđa s kostima od 620 do 750 dinara kilogram. Cena plećke bez kostiju je od 700 do 840, dok kilogram svinjskog buta bez kostiju košta od 700 do čak 1.200 dinara.

 

 

 

3 comments on “Danas je Tucindan-Cena pečenice drastično skočila

    1. Obavesteni

      Upravo tako Skupa je pecenica jednom godisnje, a struja i sve ostalo sto je poskupelo nikom nistat, o tome ni reci! Uostalom rtko ko rezervise pecenicu uuoci bozica???

      Reply
  1. horor

    Pecenje skuplje od zive vage cak 4 puta. Skoro nije bilo vece pljacke. Procvetasmo od blagostanja.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.