Stanari traže parking samo za sebe

Stanari zgrada koje okružuju Desankin trg, dana 13.11.2023. godine,  Gradskoj upravi Valjevo predali su peticiju kojom traže da se parking iza zgrada Višeg, Privrednog, Osnovnog suda, Dunav osiguranja ADO, Prekršajnog suda i Osnovnog i Višeg tužilaštva u Valjevu, stavi na raspolaganje i isključivo korišćenje vlasnicima stanova u zgradama i privatnim kućama u neposrednoj blizini ovog parkinga. Peticiju je potpisalo 93 stanara – vlasnika stanova i punoletnih članova domaćinstava.

Stanari u pomenutoj peticiji navode da zbog ogromnog broja građana koji vozila parkiraju na ovom parkingu u centru grada,  su onemogućeni da svoja vozila parkiraju u blizini svog prebivališta, čime im se remeti redovno funkcionisanje i zadovoljenje životnih potreba. „Takođe, vozila su im često oštećena i zagrađena ostalim nepropisno parkiranim vozilima, a izlazak iz ulaza zgrada je izuzetno nebezbedan zbog velike frekventnosti saobraćaja, jer vozila često i neprilagođenom brzinom prolaze tik uz ulaze. Parking, na kojem je svega 52 mesta koja su Rešenjem  gradonačelnika predviđena da ih koristi ceo grad (ostalim mestima raspolažu  institucije), nisu dovoljna ni za parkiranje stanara iz okolnih zgrada koji uredno plaćaju mesečnu kartu za parkiranje, a činjenica i da se parking, osim što je preopterećen, uopšte i ne održava i ne čisti, što je, takođe, posebno značajno sa aspekta poštovanja ugovorne obaveze sa JKP „Vidrak“ Valjevo, jer za svoje plaćanje stanari ne dobijaju propisanu uslugu, ujedinio je stanare navedenih zgrada da od Gradske uprave i Gradonačelnika zatraže da taj problem konačno bude rešen. Gradsko rukovodstvo ima zakonom propisan rok od 30 dana da odgovori na zahtev Peticije građana. Taj rok ističe 13.12.2023. godine i ukoliko do tog datuma ne stigne odgovor Gradske uprave, stanari navedenih zgrada odlučni su da organizovano dođu u Gradsku upravu i zatraže odgovor, a pripremaju se i konkretne akcije ukoliko se dugogodišnji problem stanara navedenih zgrada sa parkiranjem i bezbednošću hitno i konačno ne reši“, navodi se u upućenoj peticiji koju kao ovlašćeni predstavnik stanara zastupa Milica Janevska.

24 comments on “Stanari traže parking samo za sebe

  1. Istina

    Саобраћај је скуп свих промашаја у једном граду,
    Драги моји, годинама сам указивао на проблем саобраћаја у граду све док нисам отишао, али када се на кратко вратим, видим да је све горе и горе. Аутомобили су на све стране, на коцки, на тротоарима, на зеленим површинама, на местима за инвалиде…, само што их нема још на балконима зграда. Интересантно је то што институције више не раде свој посао, полиције као да нема ни једне ни друге… Саобраћајни инспектори кажу не бавимо се ми рупама, знаковима на улицама…? Па чиме се они баве?
    Ја разумем суграђане који наведено траже, али тако је у целом граду и у приградским насељима. Револтиран сам како нико не реагује него општинари себи само шире број резервација за своја возила, па и испред робне куће су себи заузели нека места. Грађана све мање, а општинара све више.
    Наиме велике грешке су направљене од стране неурбаниста града који су дозволили да се оволике вишеспратнице граде у центру града и то по неким уредбама где инвеститори нису обавезни да обезбеде ни број паркинга колико има станова, него само 70%. Нема више ни киша куда да допре до земље, лети бетон сија… Ако се ту дода да преко 50% породица има по два крша од аутомобила, неизградња паркиралишта…онда настаје хаос.
    Решење на државном нивоу је да се забрани вожња аутомобила старијим од 15 година. Онда би се возни парк преполовио, домаћинстав би користила 1 новији ауто и онда се не би возио по један путник…Онда би и народ другачије третирао власт. Тежио би већим зарадама за куповину нормалних аутомобила, власт би се брже смењивала…
    На локалном нивоу је да се одмах забрани градња вишеспратница по центру града, направе велики паркинзи на прилазу граду, на Пећини, код Крушика, у Градцу, Брђанима…, а одатле организовати бесплатан превоз грађана који долазе у град и то електричним аутомобилима… Погледајте како је то решено у Љубљани…
    Више не могу болесни да приђу ни Дому здравља, ни апотекама…
    Драги суграђани, ништа нису у бољој ситуацији ни грађани на другим локацијама… Једноставно се не зна ништа нити ко шта ради…
    Све је ово одраз неодговорности власти последњих година. Гледа се само да се напуне џепови појединцима и ништа више…
    Али једноставно, шта више очекивати у држави где половина грађана грца око минималца и исто тако у фекалијама, без канализације, депоније на све стране… Али зато богаташи све богатији…
    Народ одлази, неће више да живи у овом Феудализму…
    Омладино, пакујте се и живити живот тамо где је лепше, јер је он један једини…

    Reply
    1. DJURO

      Kukavico. Podvio si rep i otisao, pa sada iz tog imperijalistickog zapada pokusavas nama da drzis predavanja, jer tamo se ne sems ziv ciniti. Tamo niti te ko pita, niti kome sta smes da kazes. I k tome jos nam pozivas omladinu da ti se pridruzi, da ne planirate mozda na Gazu.
      Znam ja da nama nije ovde kako bi moglo biti, ali nam se boriti za bolje ovde, NE. PLJUVATI PO RODNOJ GRUDI, kakva je takva je ovde smo rodjeni, ovde smo sunce ugledali, a ovde ces i traziti da te sahrane JADO OD ISTINR

      Reply
      1. Istina

        Ако будеш читао, драги Ђуро само да знаш да та твоја земља Србија не заслужује да се ја у њој сахраним, то је једна црна рупа у Европи са најгорим народом…У свакој нормалној земљи те поштују као да си им најрођенији. Не мора да те воле, али те поштују.
        Толико и уживај у том смогу, ђубрету и фекалијама…

        Reply
  2. Da,Da,Da,Da !

    Treba im omogućiti da vozila parkiraju u hodnicima zgrada.Mnogo bliže vozila bila,kad izlazite iz stana..Kada ste otkupili stan za dvesta i trista maraka,niste dobili uz stan i parking mesto.Sada svaki stan ima po,dva tri vozača.

    Reply
  3. Vaš rodjak sa sela.🖐️

    RODJACI MOJi !!!, imam i ja pravo da parkiram kad dodjem iz sela na pijacu.Hoću da parkiram u centru grada, kad nemam stan ko vi. .Mnogo je teško,da parkiram auto u petoj ulici ,da mi se komšije smeju a vozim djipaaa .Smanjite vozni park i rešen, problem.

    Reply
    1. Анонимни

      Nije pitanje toga KO parkira…. Poenta je u tome da se u poslednjih 5 godina broj automobila u gradu mozda i duplirao, a nasi urbanisti, umesto da to prate sa kreiranjem novih resenja za parkiranje, oni su i svakoj rekonstruisanoj ulici ukinuli i ona praking mesta koja su vec postojala….

      Reply
  4. Dragan

    videli da idu izbori pa bi i oni da nesto ucare a onda glasaju protiv nas. pa sto bi im mi onda dali parking ako oni nas nepodrzavaju.

    Reply
  5. Valjevac

    Javna povrsina,a ne Vas parking gospodo. Sta bi bilo kada bi svi ispred svake zgrade tako? Kupite kucu sa dvoristemm pa se parkirajte kako hocete.
    Sportski pozdrav.

    Reply
  6. Žića

    Podrška za stanare i peticiju,a što se tiče (ostalih mesta koje koriste institucije) rezervisanih mesta (obeležena žutom bojom) ,na tim mestima se parkiraju privatna vozila zaposlenih u tim institucijama,a ne službena vozila tih institucija.
    Male plate sudijama ne mogu da plate parking.

    Reply
  7. Valjevka

    Postovani gospodine Valjevac, ovde nije samo problem parkinga,nego i bezbednosti gradjana. Pogotovu gradjana ciji se ulaz nalazi u prolazu i koji kada izlaze iz zgrade direktno izlaze pred kola. Zamislite da na samoj kapiji necijeg dvorista ulica i da direktno izlazi na nju. I niko ne trazi parking u svom vlasnistvu ,jer ako niste dobro procitali imaju mesecne karte. Takodje ne postoji ni adekvatna saobracajna signalizacija.

    Reply
  8. Mirko

    Meni je ovo super. Ja hoću parking mesto u Karadjordjevoj.Živim blizu. I ako može jedno parče kod Pošte jer tu blizu radim.

    Reply
  9. Šone

    Tako je , da se podeli sve što je javno i ako se to ne uradi da se ide pred opštinu. Kad već odete pred opštinu uzmite jedno parking mesto i tamo , zatrebaće kad završavate neka posla.

    Reply
  10. Sneža

    Nadam se da se ovo samo šalite jer to nije po zakonu, ali uvek možete da rezervišete parking, Rezervišite parking i niko ne sme tu da se parkira .

    Reply
  11. Vlada

    Imate stan u navedenom kvartu, ali ne i parking mesto. Niste ga kupili, niti možete,javna površina.

    Reply
  12. Ismail

    To je normalna posledica delovanja idiota kojima se poverava vođenje grada, koji su svi do jednog zapeli da ruše prepravljaju i dograđuju predratno gradsko jezgro. I sada pominju neki novi trg na mestu benzinske stanice Valevo 1.
    Ostavite se bre više pakovanja i dovlačenja svega u predratni centar grada. Novi trg pravite kod stočne pijace , kod poligona uBelom Polju, u Donjograbovačkoj, u Popučkama, uradite nešto novo, podignite železnicu kroz Valjevo za 2 metra u vis da može da se odvija saobraćaj u nivou terena ispod, uradite nešto novo, premestite zgradu opštine u Bujačić, premestite zgrade sudova u Belo Polje i Dročine, sve državne institucije izmesite u Mrćić, LJUDI GDE GOD HOĆETE, GDE VAM JE MILA VOLJA, grad mora da se širi i razvija, samo sjašite više sa predratnog centra grada i prestanite sve da gurate u predratni centar. Kakav bre sad novi trg u Tešnjaru, gde čovek ionako ne može da se okrene. Smenite više te kretene što vode grad.

    Reply
  13. Gospodjetina

    Predlog za resenje problema sa saobracajem i parking mjestima u centru grada koji je Ekstra A poreska zona za vlasnike stanova u centru grada u skladu sa čim im je i razrezan porez na imovinu koju placaju na kvartalnom nivou – uvesti naplatu novčane takse za prolazak automobilom ulicama kroz centar grada ( potez od Hajduk Veljkove do Pop Lukine i od Kolubare- cika Ljubine do Zeleznicke ulice) kao sto je taakav isti problem resen napr u Londonu.
    Ko plati taksu za prolaz nek vozi. Pošteno. Manje gužvi autima, manje zagađenja, penzioneri i porodice sa djecom bezbednije se kreću po gradu
    Gradjani koji žive dalje u odnosu na ovu zonu plaćaju i niži porez pa samim tim ne mogu ugrožavati suživot onih gradjana koji žive u ekstra A zoni i kojima je to mesto prebivališta i koji nemaju rezerni dom. Mislite o tome. Bonus je i vise novca od toga u gradskoj kasi koji može poslužiti da gradjani koji žive van centa dodju u centar besplatnim busom i tako uštede novac za gorivo.

    Reply
  14. Лаки

    Велики проблем паркирања грађана Др.Пантићеве улице између Поп Лукине и Душанове улице јер је остављена слободна зона. Нема обележених паркинг места из неких „смешних“ разлога,док је у исто време Др.Пантића обележена између Вука Караџића и Поп Лукине,иако је тротоар на местима ужи него на поменутој локацији.Исто тако Др.Пантићева није обележена између Душанове и Радничке,јер забога спаја се са регионалним путем за Лозницу. Самим тим и станари на поменутим локацијама су онемогућени да купе месечне карте за паркарирање по повољној цени. Често долази и до сукоба за паркинг место,и теба ли да неко недај Боже настрада да би се одговарајући „стручњаци“ у општини опаметили. Због чега не узети и делић коловоза за паркинг место? Не мора се по граду возити као на тркама.

    Reply
  15. Sam_protiv_svih

    Nepismeni, valjda će uvesti zakon da polažeš test iz gramatike,prilozis licnu kartu pa onda k… iza tastature. Cariti mozes ispred kafane u Grabovici ili Kamenici, to u centru grada tesko. Svi nešto pametuju , niko resenje da da. Ajde Botici, prodali ste se za sendviče, ali IP adresa ostaje, ne pitaj me kako znam.

    Pusa

    Reply
  16. Ivan

    Наравно да треба да се ограничи приступ. Ставити рампу код Библиотеке. Проблем паркирања постоји управо због приватних аутомобила запослених у градским службама. Тако је и са Општином, Водоводом, са целим Тешњарем где возила пролазе стално, кафане раде нон стоп. Дати људима право да ту живе. Затварање Карађорђеве улице за саобраћај и прављење паркинга у свим новим зградама. (као што закон у налаже).

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.