Zimske gume po prošlogodišnjim cenama, a kazne za neposedovanje poprilične

Iako do pravih zimskih uslova, sudeći po vremenskoj prognozi, još uvek ima vremena, za vozače, podsećamo, još od juče važi obaveza da na sva četiri točka treba da imaju zimske gume. Ta zakonska obaveza važi sve do 1. aprila naredne godine i to ukoliko na kolovozu ima snega, leda i poledice.

Naime, Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZBS) je propisao da u navedenom periodu gume na vozilima moraju na gazećem sloju imati šare duboke najmanje četiri milimetra. Od 1. novembra do 1. aprila, takođe je propisao ZBS, možete voziti i sa letnjim gumama, pod uslovom da na putu nema snega, leda i poledice. Međutim, iz Agencije za bezbednost saobraćaja podsetili su zašto je, čak iako nema tih klasičnih zimskih uslova na putu, ipak preporučljivo da koristite zimske pneumatike.

“Naime, na temperaturama ispod 7 stepeni, letnje gume gube svoju najvažniju karakteristiku – dobro prijanjanje. Njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od uobičajenog traga koji ostavljaju zimski pneumatic”, naveli su u Agenciji.

Ukoliko, dakle, još uvek niste nabavili zimske gume, treba znati da se njihova cena nije menjala u odnosu na prošlogodišnje, uoči početka zamene pneumatika. Tako se komplet zimskih pneumatika standardnih dimenzija za prosečno vozilo kreće se od 25.000 do 45.000 dinara. Najjeftinije zimske gume, sudeći po oglasima na sajtovima za njihovu prodaju, možete kupiti za nešto manje od 4.000 dinara po komadu. Najskuplje, čiji su proizvođači poznati strani brendovi, pak, koštaju i više od 20.000 dinara po jednoj gumi.

Što se tiče njihove montaže, cene takođe variraju u zavisnosti od dimenzije pneumatika, pa se kreću od 2.400 za sve četiri male, do 4.200 dinara za sve četiri velike gume.

Konačno, važno je znati da su po zakonu predviđene i nemale kazne ukoliko u periodu od 1. novembra do 1. aprila vozite sa letnjim gumama, a na putu ima snega, leda i poledice. Ako vas tada zaustave saobraćajci, očekuje vas kazna od 10.000 do 20.000 dinara ako ste fizičko, odnosno od 60.000 do čak 800.000 dinara, ako ste pravno lice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.