„Tanka linija – između leka i otrova“

Svečano otvaranje izložbe „Tanka linija  između leka i otrova“ biće održano  večeras u 18h u Narodnom muzeju Valjevo. Autori : Ivan Stanić,Jelena Manojlović i Svetlana Mitrović.

 

Izložba „Tanka linija – između leka i otrova“, se realizuje u saradnji Muzeja nauke i tehnike i Muzeja za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta u Beogradu.

Ideja autora izložbe Ivana Stanića, višeg kustosa Muzeja nauke i tehnike, Jelene Manojlović, kustosa Muzeja za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta i Svetlane Mitrović, kustosa Etnografskog muzeja u Beogradu bila je da izložbom kontekstualizuju deo dinamične granice između leka i otrova kao i da ukažu na značaj saznanja, prenošenja iskustava i savremenih naučnih dostignuća. Fenomen granice između leka i otrova sagledavan je kroz prizmu istorije nauke i nasleđa: farmacije, medicine, etnologije, biologije, arheologije, pravne regulative, medija, kao i u širem društveno-istorijsko-prirodnjačkom kontekstu, sa teritorijalnim fokusom na područje Srbije. Na izložbi su prikazani istorijska perspektiva i pojedinačni fenomeni tanke linije koja je delila život i smrt tokom razvoja lјudske civilizacije. Zastupljeni su eksponati iz zbirki Muzeja nauke i tehnike, Muzeja za istoriju farmacije, Narodnog muzeja Požarevac, Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Hemijskog fakuleta Univerziteta u Beogradu, Gradskog muzeja u Vršcu i privatnih zbirki. Rad na izložbi zahtevao je saradnju sa stručnjacima iz različitih oblasti nauke i kulture.

Mnoge tanke linije danas su utvrđene zahvalјujući saznanju kroz praksu, ali prvenstveno zahvaljujući razvoju nauke. Autori ovom izložbom žele da podstaknu na razmišlјanje o fenomenu tanke linije između leka i otrova koja je često skliska, nekada nevidlјiva, ali je kroz istoriju bila vrlo dinamična. Priča o odnosu čoveka prema leku i otrovu i njihovoj upotrebi jeste priča o ljudskoj civilizaciji, o našem odnosu prema prirodi i nauci i o međusobnoj komunikaciji – uzbudlјiva, kontroverzna i još uvek sa neizvesnim krajem.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.