Razmišljajte o svakodnevnom prevozu na drugi način!

Svakodnevno putovanje na posao sopstvenim automobilom, za mnoge zaposlene postaje sve skuplja i komplikovanija varijanta. Ovo potiče od visokih troškova održavanja četvorotočkaša, ali i zbog nemoguće misije pronalaska odgovarajućeg parkinga, kao i sve zagušenijeg saobraćaja. Verovatno se pitate kako je uopšte moguće da se taj dodatni dnevni stres izbegne…

Pet održivih ideja za put do posla

Većina zaposlenih i dalje putuje svakodnevno na posao individualno automobilom. Međutim, ovaj način prevoza nije nezamenljiv, naročito poslednjih godina. Jeste li razmotrili neku od održivih varijanti putovanja

Predstavićemo vam neke od alternativa, koje donose raznovrsnost, uštedu i više obzira prema životnoj sredini:

*Električni automobil – ekološki prihvatljiv uz maksimum komfora, ovaj auto predstavlja očiglednu i potpuno uporedivu alternativu motoru sa unutrašnjim sagorevanjem. Uz očuvanu udobnost, vozićete se na struju, umesto pogona na neko od fosilnih goriva. Na ovaj način se izbegava štetna emisija ugljen-dioksida i fine prašine u atmosferu, dok se dugoročno štedi. U gradskim sredinama je sve više stanica za punjenje elektro-automobila. Ukoliko niste u mogućnosti da nabavite električni automobil, i bez obzira na koje gorivo se svakodnevno vozite, postoji još jedno alternativno rešenje – putujte na posao zajedno sa kolegama ili komšijama! Udruženo putovanje umnogome smanjuje obim saobraćaja i troškove, štiti klimu i prirodu!

*Električni bicikl – višenamensko, izuzetno mobilno prevozno sredstvo, sa kojim i veće udaljenosti možete prelaziti bez napora i stresa. O čemu se ovde radi? Naime, e-bicikl vam pruža mogućnost vožnje sa ili bez potpore električnog motora. Ukoliko želite malo rekreacije uz put do posla uvek možete da pedalirate. Međutim, ako žurite ili ne želite da se zamarate – tu je motor! Saobraćajna gužva i nedostatak parking-mesta vam uz ovaj bicikl neće predstavljati nikakav problem, što će vas lišiti jutarnje doze stresa, pa u kancelariju možete ušetati nasmejani i relaksirani. Pored toga, vožnja električnog bicikla na svežem vazduhu i dnevnoj svetlosti, stimuliše cirkulaciju kao i proizvodnju vitamina D. Dakle, vozeći se e-biciklom na posao, svakodnevno možete dosta učiniti za svoje zdravlje, budžet i okruženje.

*Javni prevoz – svima dostupna alternativa, sa brojnim prednostima u odnosu na prevoz sopstvenim automobilom. Dosadna potraga za parkingom vam više neće oduzimati vreme, a stres tokom vožnje je prošlost! Ukoliko koristite javni prevoz, moći ćete tokom puta da telefonirate, odgovarate na e-poštu, pa čak i odspavate. Životna sredina, kao i vaš novčanik, patiće znatno manje u poređenju sa privatnim prevozom, posebno ako kupite mesečnu ili godišnju kartu. U evropskim gradovima sve je prisutniji trend nabavke električnih autobusa, što dodatno poboljšava ekološku ravnotežu.

*Električni skuter – fleksibilno prevozno sredstvo, kojim se bez napora, brzinom od 20 do 45 kilometara na sat, krećete kroz gradsku gužvu. Ukoliko naiđete na prepreku ili zastoj, jednostavno ga ponesete sa sobom. Kao i kod električnog automobila i e-bicikla, vožnja se odvija bez emisije štetnih gasova, a baterije se mogu puniti i na običnim utičnicama, kod kuće.

*Pešačenje do posla – ovo je verovatno najodrživiji način da stignete na posao. Bez saobraćajnog kolapsa, bez emisije ugljen-dioksida i dodatnih troškova, ali uz puno vežbe koja stimuliše mozak i povećava kreativnost i nivo energije. Ovo nije samo opcija ukoliko vam je posao blizu kuće, već postoji i mogućnost kombinovanja sa javnim prevozom, od lagane jutarnje šetnje do stanice gradskog prevoza, pa do rekreativnog trčanja u povratku s posla. Odavno je dokazano da što je duže pešačenje, to su pešaci srećniji po stizanju na cilj.

*Dakle, koji bi bio najodrživiji način svakodnevnog putovanja, bez saobraćajnih gužvi, bez emisije štetnih gasova, i uz najmanje troškova? Zaključujemo da je to pešačenje. Ipak, ovo nije uvek, i za svakog od nas izvodljivo. Zato je najbolja kombinacija: možete električnim biciklom do železničke stanice, a zatim kombinovati javni prevoz sa bicikliranjem. Zatim postoji opcija parkiranja automobila par kilometara pre posla, u zoni sa manje gužve, ili izlazak iz autobusa nekoliko stanica ranije, a onda pešačenje do cilja. Sve ovo vodi ka integraciji rekreacije u put do posla, što život i prirodno okruženje čini neuporedivo zdravijim.

 

2 comments on “Razmišljajte o svakodnevnom prevozu na drugi način!

  1. Miloš Marjanović

    za sve elektricne stvari postoji emisija gasova, posredna jer baterija mora da se napuni. Ali kod nas vlada misljenje da ako ne ides kolima na posao, nisi sposoban da zaradis da kupis gorivo, a jos ako ides gradskim, onda si golja najgori, siromah. A staze za bajseve i trotinete, misaona imenica. Ipak se tu ne puni budzet, nema akciza, PDV-a, placanja parkinga, nema globe kojom se puni budzet

    Reply
  2. Dragan

    kola nisu samo za prevoz vec da se vidi ko je ko. nije isto postovanje kad te neko vidi u novom bmvu i kad te vidi na bicikli gde se znojis kao mucenik neki

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.