Posek se ponovo isplati

      9 коментара на Posek se ponovo isplati

Ovih dana , a pre početka posta , mnogi su se odlučili da za svoju porodicu obezbede čuveni posek. Novembarski svinjokolj, pokazuju cene, itekako se isplati.

U neko prošlo vreme novembar je uglavnom bio signal za poslednji trenutak u obezbedjivanju zaliha mesa za predstojeću zimu. Dan republike koji se nekad obeležavao 29.novembra uglavnom je proticao u čuvenom svinjokolju, a u Valjevu retke su bile porodice bez zamrzivača sandučara .

Zvanične cene pokazuju da svinja od 150 kilograma  košta 48.000 dinara , a za kilogram mesa ili pak  pršute, slanine, čvaraka treba izdvojiti više od  100 evra. Ovaj podatak i razlika izmedju cene mesa žive vage I kilograma u kasapnici ponovo su na “velika vrata” vratili poseke.

Naime, trenutno najniže ili čak akcijske cene u velikim marketima koji posluju na teritoriji cele Srbije su sledeće: kilogram svinjskog buta je 790, svinjskog karea 884, pečenice 1.300, pršute 3.800, slanine 2.611, čvaraka 2.000 i masti 600 dinara, što ukupno iznosi 11.985 dinara. I ne treba zaboraviti da ovde govorimo o cenama za jedan kilogram.

Ovogodišnje cene “žive vage” tovljenika tek su malo više, pa svinje veće težine koštaju od 280 do 300, dok je cena onih u klasi “bekon” od 320 do 350 dinara za kilogram, pokazuju izveštaji sa stočnih pijaca.printscreen/youtube/arena

Doktor stočarstva Radosav Vujić kaže da se posek isplati , ali d anije tako lako doći do debelih svinja.

“Naime, i ovogodišnji svinjokolj dočekujemo gotovo praznih obora. To su posebno odnosi na nedostatak svinja u klasi “bekon”, jer se nastavio negativni trend rasprodaje priplodnih krmača zbog niske otkupne cene i neisplativosti gajenja zbog cena stočne hrane i svih ostalih troškova proizvodnje. Broj svinja je svake godine u Srbiji minimum dva do tri procenta manji. Farme se gase gotovo svakodnevno, a kako pokazuju neke nezvanične procene, njihov broj je pao za oko 30 odsto”,  kaže Vujić.

Ipak poseka ima u prodaji , a uporedjujući cene Vujić navodi da se na ovaj način nabavka mesa itekako isplati.

“Od jednog tovljenika težine 150 kilograma, ako je reč o beloj svinji plemenite rase koja ima 60 mesnih jedinica, domaćinstvo može dobiti 70-80 kilograma mesa, dok je ostatak, kada se izbace iznutrice, slanina i mast. S druge strane, vidimo u marketima da je cena slanine već preko 2.500 dinara za kilogram, čvarci su dostigli 2.000, a kilogram masti je preko 500 dinara. Čak i ako se prodaju po akcijskim cenama, svinjski but nije jeftiniji od 700, a kare bez kostiju košta više od 800 dinara kilogram. Kilogram pečenice minimalno staje 1.000, dok cena pršute ide preko 3.500 dinara kilogram, a sve su to u odnosu na period pre od godinu dana dramatična poskupljenja”, kaže Vujić.

Pored spremnog zamrzivača I ugovorene sušare neophodno je izdvojiiti I pare za kasapina čije se cene kreću od 30 pa I do 50 evra u zavisnosti šta I na koji način treba da pripremi.

9 comments on “Posek se ponovo isplati

  1. Pjerili

    Poštovani,
    Ko ima para imaće i posek.Mnogo građana sa svojom decom sanjaju o pršuti ili o pasujlu sa rebarcima jer nemaju novca za osnovne životne potrebe.

    Reply
    1. Mirko

      Gospodine Vlado, zamolio bi Vas da navedete bar dva „torpeda“ koja su pogodila brod zvani Srbija.
      Ni malo korektno sa Vaše strane.Nije Vlado baš tako.Mnogo je dobrih i pozitivnih stvari koji ukazuju da se u ovoj našoj Srbiji bolje živi.Problema naravno ima, ali ne takvih i tolikih da Srbija tone, ili da je potonula.

      Reply
  2. Miroslav

    Veoma je teško porodicama u gradu da kupe posek jer da bi kupili treba da odvoje za 200 kg 60000 plus katarina plus sušenje, to je još isplativo ljudima na selu koji imaju svoju hranu,inače 3 kg hrane ide za kilo priraštaj što znači da jedna svinja treba da pojede 600kg koncerata a to je 600x40dinje 24000 dok kupi prase 15000sve ukupno oko 40000 plus kasapin plus sušenje razlika je par hiljada dinara.

    Reply
  3. Marko

    Od snova nema nista zasucu rukave i cuvaju i jedu sve redom ,a ne sede u grobnicama od betona i misle da se sve stvara samo od sebe

    Reply
  4. Sava Pavković

    Previsoka cena svinja u odnosu na cenu stočne hrane. Još više je preterana cena klaničara koji ostaju velike zarade u odnosu na proizvođače i krajnje korisnike, kupce. Razmislite da li je realno da kilogram mesa košta 50-60 kg kukuruza???

    Reply
  5. sin anarhije

    Svinja od 150 kg je samu sebe pojela kroz hranu triput. tako da se ne isplati uopste, nego jse na taj nacin cuva srpska tradicija … a to da neko cele zime i proleca bez prestanka jede meso i preradjevine, misleci da stedi , nikada nisam razumeo a takvi posle kukaju na sve, pocev od visokog pritiska …

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.