Placevi i vikendice na Divčibarama dostižu visoke cene

Cena placeva na Divčibarama poslednjih godina otišla je u odnosu na raniji period „nebu pod oblake“. Potražnja i dalje vrlo velika. Cena izgradjenih vikendica sada od 30 do 100 000 evra.

U jednom trenutku se  na Divčibarama  ar placa mogao kupiti za 100 evra po aru. Oni koji imaju zemljište na Divčibarama bili su ozbiljno zabrinuti s obzirom da je porez na godišnjem nivou na turističkoj lokaciji iznosio više nego što je bila vrednost placa realno na tržištu. Odlukama o porezu nisu bili zadovoljni ni Divčibarci, a ni Krčmarci s obzirom da oni u velikoj meri poseduju zemlju na Divčibarama . Korak dalje svoje nezadovoljstvo podelili su tada sa valjevskim medijima signalizirajući da je to zemlja koja se uglavnom ne obradjuje , ne donosi prihode. Najveći deo tih poreza ide upravo gradu Valjevu.

Primera radi 2015. godine za Divčibare nije bio zainteresovan niko s obzirom da na ovu planinu nije bilo  moguće doći, nije bilo autobusa, nije bilo ambulante, prodavnice , a sama ski staza trpela je ogromne gubitke.

U tom periodu  mogla se  kupiti nameštena vikendica po ceni od oko 10 000 evra, a sada je ta situacija drastično promenjena .

Kako piše portal Hellodivčibare  postignute cene po aru za zemljište na ovoj planini kreću se od 3.000 do 5.000 evra. Cena varira u zavisnosti od atraktivnosti lokacije, odnosno da li je bliža centru ili skijaškoj stazi.

Iako se svremena na vreme može čuti informacija da interesovanja za Divčibare više nema , podaci sa samih Divčibara demantuju ovu tvrdnju.

Interesovanje itekako postoji i za kupovinu zemljišta, gradnju vikendica , ali i hotelskih objekata . Ipak graditi vikendicu na Divčibarama nije jeftino.

Grad Valjevo podigao je naknadu za gradjevinsko zemljište sa ranijih 30 na 100 evra po kvadratu. To praktično znači da naknada može da se kreće i do 100 000 evra ako se gradi objekat te površine.

Hellodivčibare navodi da postoje olakšice u zavisnosti od opremljenosti zemljišta u smislu infrastrukture pa se iznos naknade tada kreće od 25 do 30 000 evra.

Navedene cifre su vrlo visoke, naročito ako se zna da je poslednje usvojenim Urbanističkim planom za Divčibare dozvoljena gradnja do samo 15% zauzetosti površine gradjevinskog zemljišta.

Graditi nije jeftino, ali zato postoji mogućnost kupovine već izgradjenog objekta-vikendice. Cene se kreću u zavisnosti od kvadrature i lokacije od 30 do 100 000 evra.

S obzirom da se približava prava zimska sezona na Divčibarama već sada postoji interesovanje za iznajmljivanje objekata i apartmana , a kako se može videti na bukingu, cene su za novogodišnje praznike višestruko veće nego trenutno. Praksa poslednjih godina ukazuje da će cene biti više već onog trenutka kada padne sneg.

Mnogima su navedene cifre vrlo visoke , a u više navrata do sada potvrdjivana je informacija da najveće interesovanje za apartmane i vikendice pokazuju Beogradjani i Vojvodjani. Da li medju njima ima i Valjevaca? Naravno da ima i oni su u velikoj meri zainteresovani za gradnju vikendice ili pak kupovinu već izgradjene.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.