Novi DSS: Da lica sa invalididtetom i stare osobe budu deo zajednice

IZBORI

Da se u susret  parlamentarnim izborima  ne mora govoriti samo o temema vezanim za Republiku govori  primer Novog DSS-a koji je  na konferenciji za novinare izneo predloge kako se starim i slabovidim licima može ukazati nepphodna pomoć u ovom gradu.

Potpredsednik Novog DSS  Luka Borovinić kaže da je sve više starih osoba kojima je potrebna tudja nega i pomoć.

„Stara lica su veoma ugrožena . Jedan državni dom i sve ostalo su privatni koji su vrlo skupi , to je trenutna situacija koja ukazuje da gradjani moraju da izdvoje dosta novca i da bi privatno platili lica da se brinu o starijim ukućanima. Mi ne želimo samo da kritikujemo već i da iznesemo neke konkretne predloge , jedan od njih je da se uradi studija izvodivosti o izgradnji još jednog doma za stara lica i da se sredstva koja se dobijaju po osnovu za treće lice za negu i pomoć povećaju  i smanji papirologija kako bi što više ljudi moglo da ostvari ovaj vid pomoći“, rekao je Luka.

Kako je i sam, kako kaže,  osoba koja pripada kategoriji slepih i slabovidih lica Luka   se posebno osvrnuo na njihov položaj u gradu i izneo predloge kako da se neke stvari odmah reše:

„Mi imamo prava samo napisana na papiru i to je mrtvo slovo , sve postoji samo napisano , ali kada dodje do susreta sa institucijama shvatite da ništa ne funkcioniše. Udruženja i Savezi takodje ne funkcionišu. Personalni asistenti postoje , ali ih je nedovoljno. Ono što s eodmah može uraditi jeste da se u budžetu grada obezbede sredstva za zvučnu signalizaciju na najprometnijim saobraćajnicama kako bi ta lica mogla samostalno da prelaze ulicu. Takodje da se grad poveže sa Crvenim krstom u vezi personalnih asistenata i volontera . Neophoodno je takodje podstaći veće zapošljavanje lica sa invaliditetom, ali i povećati kontrolu uslova njihovog rada kako bi se i lica sa invaliditetom osećala kao deo ove zajednice“, rekao je Borovinić.

 

2 comments on “Novi DSS: Da lica sa invalididtetom i stare osobe budu deo zajednice

  1. Misko

    Bez brige za onima kojima je najviše potrebna, bili biste AV sekta, ali je veoma dobro da ste to što jeste. HVALA., za gestove humanosti koje pokazujete.
    glasaċu za vas.
    Misko

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.