Na teritoriji Valjeva živi 24 261 porodica

Prema rezultatima Popisa 2022. godine, u Republici Srbiji ima ukupno 1 904 314 porodica. U Valjevu je taj broj 24 261 .

Na teritoriji koju obuhvata grad Valjevo živi 24 261 porodica , pokazao je poslednji popis. Od ovog broja  10907  su bračni parovi  sa decom dok bračnih parova bez dece ima 7268. Vanbračnih parova sa decom je 429 dok je vanbračnih parova bez dece 497. Samohranih majki je 4 053 dok je 1107 samohranih očeva.

U Srbiji su najzastupljenije su porodice tipa „bračni par sa decom“ (43,35%), slede porodice tipa „bračni par bez dece“ (28,1%), zatim porodice tipa „majka s decom“ (16,8%), „otac s decom“ (4,7%), „vanbračni par sa decom“ (4%) i  „vanbračni par bez dece“ (3%).

Zavod za statistiku navodi da su u Srbiji najzastupljenije su porodice sa jednim detetom (54,3%), slede porodice s dvoje dece (36,1%), zatim porodice s troje dece (7,8%), dok je udeo porodica sa četvoro i više dece manji od 2%. Ovakav reciprocitet zastupljen je i u Valjevu.

Posmatrano po tipu porodice, udeo porodica sa jednim detetom najveći je kod porodica „majka s decom“ (73,1%) i „otac s decom“ (71,2%). Kod porodica tipa „bračni par s decom“ ne postoje značajne razlike u udelima porodica sa jednim i sa dva deteta (45,5% sa jednim detetom, odnosno 42,8%  sa dva deteta), dok je kod porodica tipa „vanbračni par s decom“ 50% porodica sa jednim detetom, a nešto više od trećine porodica je sa dvoje dece (34,2%).

Udeo porodica sa troje i više dece najniži je kod tipa „majka s decom“ i „otac s decom“ (oko 4,5%), a najviši kod porodica tipa „vanbračni par s decom“ (15,8%).

2 comments on “Na teritoriji Valjeva živi 24 261 porodica

  1. Istina

    Ето, статистика је чудо…
    Значи сад лепо од ових породица изнесите податке ко колико има прихода по члану домаћинства. Направите социјалну карту да се види како се режим хвали са нето републичким просеком и стандардом грађана, а већина нема ни за основне потребе…
    Можемо ми имати просечну плату и 2000 евра, а ли шта вреди када је и евро код нас изгубио вредност, односно када су цене високе и када тај просек прави једна мања група све више богатијих људи.
    Значи да се у држави створиле две групе људи, једна већинска која је све више сиромашна и друга која се све више богати. То се некада звало Феудално доба…
    Прва смо земља у Европи по социјалној разлици међу грађанима???
    Туга и јад!

    Reply
  2. UZAS

    Šta ćemo mi sa više dece,ja hvala Bogu imam njih 5. svi su živi I zdravi 4 radi. nemaju sebi za život. a kamo li mi roditelji. cene se dižu ne milice. ne možeš prosto sebi ništa da kupiš. samo ode na hranu. bez 4 hiljade ne izlazi u prodavnicu. Šta kupiš. Ode za 2 dana. posle opet isto tako. A gde su dažbine. Ajde more. Šta je urađeno za decu,za takozvane ponisne kartice. Gde god spomenem ma kakvi to okači mačku o rep. Valjevo je MRTVO. svi odoše preko grane i nek idu i treba. i moja će deca Boze zdravlja. zasta da rade za nista. lome kičmu u čekanju drva. svako ih ucenjuje. Tako nam i treba….. uzas

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.