Uredba o upravljanju otpadom od gradjenja i rušenja

Članovi Vlade usvojili su Uredbu o načinu i postupku upravljanja otpadom od građenja i rušenja, kojom se prvi put propisuje način upravljanja otpadom koji nastaje izvođenjem građevinskih i drugih radova na izgradnji i rušenju objekata, adaptacijama, renoviranju, rekonstruisanju objekata, izgradnji, održavanju i zameni infrastrukturnih objekata, kao i iskopima za stambenu, industrijsku i putnu infrastrukturu.

 

Poslednjih godina primetna je ekspanzija građevinskih radova i povećan broj gradilišta na kojima se bez izuzetka generiše velika količina otpada, što je dovelo do potrebe da se propišu jasni postupci upravljanja ovom vrstom otpada od njegovog nastanka pa do zbrinjavanja – konačnog odlaganja ili reciklaže.

Na sednici je usvojena izmenjena i dopunjena Uredba o utvrđivanju plana smanjenja ambalažnog otpada za period od 2020. do 2024. godine, koja ima za cilj da unapredi upravljanje komunalnim ambalažnim otpadom i podstakne razvoj infrastrukture za odvojeno sakupljanje ambalažnog otpada iz domaćinstva i sektora usluga, malih trgovina i ugostiteljstva.

Izmene Uredbe donose se kako bi se zbrinuo ambalažni otpad nastao od ambalaže koja nije reciklabilna, kao što su višeslojna plastika, metalizirana višeslojna plastika i drugo.

Vlada RS

1 comment on “Uredba o upravljanju otpadom od gradjenja i rušenja

  1. Predrag Savić

    Jedva čekam da vidim ko će i kako ovu uredbu sprovoditi na Divčibarama…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.