Poljoprivredne mašine za mlade poljoprivrednike

Ove godine za mere podsticaja mladim poljoprivrednicima opredeljeno je 15 miliona dinara. Preduzeće Agrorazvoj je organizovalo primopredaju priključnih mašina mladim poljoprivrednicima , a kako navode oko 45 % domaćinstava u valjevskom kraju do sada je ostvarilo neki oblik subvencije u mašinama.

Direktor Agrorazvoja Goran Marjanović kaže da su plaćanja vršena na osnovu prijava poljoprivrednika i potom formirane bodovne liste.

„Prednost su imala domaćinstva koja se bave isključivo poljoprivrednom proizvodnjom . Po završenom konkursu od 100 podnetih prijava njih 70 je ostvarilo pravo na ovu meru i utrošeno je 6 miliona da bi oni bili isplaćeni. Sama mera ima za cilj da pokušamo da zadržimo ove mlade poljoprivredne proizvodjače na selu . Da oni ostanu i ako uspemo još nekog da privučemo to će biti takodje uspeh“, kaže Marjanović.

Najveći deo opredeljenih sredstava otišao je na priključne mašine, mehanizaciju za primarnu obradu , a jedan deo je utrošen za priplodne materijale.

Grad Valjevo u ovoj godini za poljoprivredu je opredelio 100 miliona dinara što je više nego ikada do sada , a Marjanović navodi da je potrebno još novca jer je uvećan broj podnetih zahteva.

„Svi oni koji nisu dobili subvenciju ove godine biće isplaćeni naredne godine izuzev ovih mladih poljoprivrednika koji su u celosti dobili traženo , a na osnovu bodovne liste. Ipak i oni takodje mogu ponovo konkurisati i naredne godine“, kaže Marjanović.

Od trenutka kada je povećan budžet za poljoprivredu Marjanović kaže i da je do sada oko 45% poljoprivrednih proizvodjača obnovilo svoju mehanizaciju. „U poslednje 4 godine kupljeno je preko 40 traktora i jako mnogo priključnih mašina. Možemo biti zadovoljni tim podacima. Nadam se da će naredne godine budžet biti još veći i da ćemo zadovoljiti sve naše poljoprivredne proizvodjače“, konatatovao je Marjanović.

S.V.

2 comments on “Poljoprivredne mašine za mlade poljoprivrednike

  1. Dragan

    bravo. seljake uvek treba nagraditi a posebno pred izbore jer su nam oni verni glasaci i znaju da cene kad im se nesto da a nisu pohlepni kao ovi u gradu vec se zadovoljavaju i sa malo

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.