Pokazni čas: Gde je nestala tolerancija?

basket u Gimnaziji

Novoizgradjeni teren za basket Valjevske gimnazije prve su isprobale ekipe profesora škole , Zdravstvenog centra Valjevo, sveštenika Eparhije i predstavnika Gradske uprave. Slični dogadjaji nekada su bili normalnost. Tri veka nakon Voltera gde je nestala tolerancija?

Grad Valjevo je u okviru ulaganja u sportsku infrastrukturu izdvojio 6 miliona dinara i rekonstruisao teren iza Valjevske gimnazije. Prve basket utakmice po sistemu 3×3 odigrali su predstavnici različitih institucija u našem gradu. Neki su bili više neki pak manje uspešni.

Ceo dogadjaj podsetio je na davnašnja vremena kada su vrlo često organizovani slični dogadjaji. U nekoliko navrata zabeleženo je i da su snage odmeravali i timovi političkih partija , a utakmice su pokazale fer play igru iako su politička stanovišta bila vrlo udaljena. Takva takmičenja najčešće su bila fudbalske utakmice , ali je  svojevremeno, značajno kasnije,  na obnovljenom košarkaškom terenu na Divčibarama vidjen sličan spektakl. Na fudbalskom terenu Krušika devedesetih je organizovana utakmica izmedju tadašnje vlasti koju je predvodio Milorad Ilić SPS i valjevskih novinara.

Sve u svemu sličnih dešavanja više nema , a oni su bili prilika i za treće poluvreme i razgovore o onom što je gradu potrebno kroz druženje i pozitivnu atmosferu bez ružnih reči i uvreda , a istovremeno su nosili poruku da svi živimo u jednom gradu.

Takva sportska dešavanja uvek su privlačila pažnju brojne publike, gradjana koji su i žučno navijali za svoje favorite , a činjenica je bila i da su učesnici takvim nastupom zapravo slali poruku o toleranciji i uvažavanju .

Vremena su se očito promenila , ali da li na bolje na gradjanima je da odgovore. Koliko tolerancije sada imamo u svakoj oblasti života, pitanje je za sociologe .

Ali ne treba zaboraviti da je tolerancija poštovanje i uvažavanje različitosti i to je ključna vrednost svakog društva. Odnosno, možemo da se ne slažemo sa nekim stavom, ali bi trebalo da smo sposobni da poštujemo drugačiji stav od našeg . Korak dalje trebalo bi da dopuštamo izražavanje različitih stavova.  Tek nakon što saslušamo jedni druge imamo mogućnost donošenja odluka i dolaska i do kompromisa.

„Ne slažem se s onim što kažete, ali ću se boriti za vaše pravo da to kažete„, svojevremeno je rekao čuveni francuski pisac i filozof Volter.

Tri veka kasnije , nakon Volterove misli , mi promišljamo o toleranciji ili je zapravo zaboravljamo. Tri veka kasnije postavljamo pitanja vezana za nasilje u školama na ulicama? Ako deca uče od nas , šta ih to svojim primerom učimo?

Kao publika kod konkretnog dogadjaja bili su učenici Gimnazije , a ako sagledamo sve navedeno da li je zapravo basket bio efektniji  čas o toleranciji za učenike od klasilnog predavanja? Sudeči po utiscima gledalaca i učenika -Svi su izgledi da jeste!

(Organizator ovog dogadjaja bila je  Valjevska gimnazija i nije poznato da li su partije dobile pozive ili se to ipak odnosilo samo na neke druge institucije i grupacije. Na basket u dvorištu Gimnazije  bili su pozvani i valjevski novinari sa svojom ekipom , ali je organizovanje takve ekipe izostalo.)

6 comments on “Pokazni čas: Gde je nestala tolerancija?

  1. mickey

    Tamo negde nakon 2000te, isla na TV neka reklama, vezana za toleranciju, „da komsijina krava bude ziva i zdrava“. Ustala kuka i motika (patriotska), da nam objasni kako je to podvala novih vlasti i stranih centara moci, te hoce svest da nam promene, uniste tradiciju i zatru seme. Te nam kao alternativu toleranciji ponudise navijace, otocastvene pokrete, putinove motocikliste, youtube pametnjakovice, cirilice, kristijane… Danas se pitate, gde se zagubi tolerancija? Mozda neki od tih genijalaca, i ucestvuju u ovom kosarkaskom mecu, i danas apeluju na toleranciju.

    Reply
  2. Dragan

    u srbiji jedino sns pokazuje toleranciju. mi smo primili svakog ko je hteo da nam se pridruzi bez obzira gde je ranije bio i sta je radio. tu su i dinkicevi kadrovi i ovi is ds i sps i srs i drugih stranaka iz opozicije. imamo saradnju i sa toni blerom i sa srederom iz nemacke. nasi ljudi normalno saradjuju i sa albancima i sa nekima sa one strane zakona i navijacima i td. znaci nije do nas jer mi smo pruzili ruku svakome.

    Reply
  3. Zoran

    E to oko tolerancije i bahatosti, nekih stručnjaka, morate pitati onog krupnog sa VI ili VII sprata opštine. Nema dana kad je tu, a retko je na poslu, a da nekog od nas stranaka ne izbaci iz kancelarije uz derendanje na sav glas.

    Reply
  4. Pozdrav iz Canade

    Košarkaški teren gradjanima pod prozor? Pa to vise u ovom gradu nemaš pravo ni na dom, ni na mir? Ima li pameti.
    Odavno je zrelo da se Valjevska Gimnazija iseli iz te zgrade jer ona i prostor oko nje nisu adekvatni za rad i za učenike.
    Možete je eto napraviti prekoputa na Jadru gđe je bio Colin koncert sa sve košarkaškim terenom, Atletika stazom, bazenima , školskom kuhinjom kinotekama i dugim neophodnim sadržajima za djake i učionice 21.veka. Da li ste sposobni za to?

    Reply
    1. Basketas

      mnogo si bistar, mora da je dobra klopa u Kanadi. Gledaj svoja posla tamo u toj Kanadi kad se vec tako potpisujes. A lokacija na Jadru je privatna svojina, to bi trebalo da znas jer je to svetinja na Zapadu gde ti zivis

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.