Počela izgradnja prihvatnog depoa arhivske gradje

U toku su radovi na izgradnji novog objekta prihvatnog depoa arhivske građe u Međuopštinskom istorijskom arhivu, za šta je u budžetu grada Valjeva izdvojeno 18 miliona dinara.

„Prethodni objekat koji je sada srušen, na čijem mestu se trenutno zida novi je već skoro 30 godina u lošem stanju. On se lagano urušavao i ukazivano je i ranije na taj problem. Konačno smo i mi sačekali da nas neko sasluša i da ima razumevanja i volje da pomogne. Najbitnije je istaći da ceo projekat: rušenje postojećeg i izgradnja novog objekta prihvatnog depoa, finansira Grad Valjevo i taj novac je obezbeđen u budžetu za 2023. godinu. Sa realizacijom poslova je započeto 18. septembra 2023. godine, rok za realizaciju poslova je 100 kalendarskih dana. Mi se nadamo da ukoliko nas naravno posluži vreme da ćemo završiti radove na vreme. Moram spomenuti da smo sprečeni već neko vreme da primamo arhivsku građu od stvaraoca, što je početna faza u našoj delatnosti, bez koje sve ostale faze ne mogu da funkcionišu. Mi imamo zaista mnogo građe koja je bila smeštena u prihvatni depo i kada je objekat počeo rapidno da propada, kolege su sve to iznele, preneli smo gde je bilo mesta, da arhivska građa ne bude oštećena, ali stvaraoci arhivske građe imaju potrebe da predaju tu građu na trajno čuvanje kod nas. Tako da će taj izuzetno važan deo u našem poslovanju biti rešen na duže vreme“, kazala je direktorka Istorijskog arhiva Bojana Savčić.

Prema njenim rečima, veoma je važno pomenuti da je ovo već druga investicija u Istorijskom arhivu u poslednje dve godine.

„Već na početku sam istakla da skoro 30 godina nije investirano u infrastrukturu Istorijskog arhiva, a ovo je već druga investicija u Arhivu u poslednje dve godine.
Urađena je sanacija objekta Upravne zgrade, koja je rađena preko Ministarstva rudarstva i energetike, a u okviru projekta energetske efikasnosti. Zamenjena je kompletna stolarija, urađena je termoizalacija kamenom vunom, urađena je nova fasada, zamenjena je kompletna rasveta, oluci, sve ono što je ušlo u projekat koji se tiče energetske efikasnosti. Tako da smo mi zaista dve velike investicije dobili, opet ističem zhavljujući državnim organima, lokalnoj samopravi i rukovodstvu grada“, naglasila je Savčić i dodala da su pored novog objekta prihvatnog depoa planirana i dva velika izloga do ulice, u kojima će moći da se objavljuje nešto od građe, planirane su mini izložbe, najave programa, što će za ovaj deo grada biti izvor dobrih informacija.

O tome koliko je ovo važan projekat za Grad Valjevo, govorio je i član Gradskog veća grada Valjeva Vladimir Mišković.

Ova priča za nas počinje pre nepune dve godine. Tada smo odlučili da izdvojimo sredstva, kako bismo inovirali postojeću dokumentaciju. To smo radili veoma žurno, kako bismo stigli i konkurisali kod UNOPS-a. Nakon nekoliko meseci, nismo dobili sredstva, jer je UNOPS opredelio sredstva za zgradu socijalnog stanovanja, ali na neki simboličan način je možda i bolje što nam nisu opredelili ta sredstva, jer ako govorimo o Istorijskom arhivu, ipak govorimo o našoj istoriji i svemu onome što se tiče nas. Bilo je prirodno da tu priču ne zatvorimo, već da upravo jednu našu priču otvorimo za jednu tako izuzetno značajnu ustanovu, da izdvojimo sredstva u budžetu, kako bismo sve to realizovali. Mi smo to i uradili i sada možemo da vidimo da je počelo sa izgradnjom prihvatnog depoa.

Istorijski arhiv će moći da ima kontinuiran i nesmetan rad, koji je značajan za sve građane i za celo društvo. Jer, kada god govorimo o nekim značajnim istorijskim dokumentima, ili bilo čemu što je značajno za neku državu, uvek se pozivamo na određenu dokumentaciju. Mi smo sada bili u situaciji da Istorijski arhiv ne može da vrši svoju osnovu delatnost, a to je da prikuplja građu. Sada ćemo rešiti taj problem, na zadovoljstvo svih nas. Koliko je ovaj projekat značajan za sve nas, govori da je on izdržao i budžet i kasnije rebalans budžeta, jer iako smo bili prinuđeni da u rebalansu budžeta zbog potreba Industrijske zone mnoge stavke izbacimo, ovaj projekat je ostao, što pokazuje koliko smo usresređeni na to da konačno rešimo ovaj problem“, zaključio je Mišković.

Grad Valjevo

1 comment on “Počela izgradnja prihvatnog depoa arhivske gradje

  1. Слободан Ружић

    Још само да преузму архивску грађу градске управе што су у обавези, да не продају маглу о микрофилмовима и микрочиповима и осталом…, што је чинио некадашњи директор Алекса Томић, кадар непостејеће штампарије „Милић Ракић“.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.