Lažna vest skočila u Gradac

Onlajn mediji van Valjeva bili su juče ujutro preplavljeni informacijom da je neko, ne zna se ko niti tačno kad, skočio u reku Gradac. Ova informacija nije tačna, tvrde u valjevskoj policiji. Ipak nijedan medij koji je preneo ovu vest nije objavio demanti, a svakodnevno smo „preplavljeni“ lažnim vestima.

Veliki deo Valjevaca koji prate onlajn medije i društvene mreže bio je uznemiren informacijom koju su preneli brojni tabloidi u Srbiji da je prethodne noći neko lice skočilo sa mosta u reku Gradac. U vesti se ne navodi ni koje lice, inicijali, ni sa kog mosta na reci Gradac , ali se navodi da će više informacija tek da usledi. Više informacija nije usledilo. Inicijalna informacija pojavila se na instagram stranici 192.rs, koju na osnovu do sada objavljenih „vesti“ mnogi tabloidi po sistemu copy-paste masovno eksploatišu, bez utvrdjivanja i provere činjenica.

Proverom ove vesti u PU Valjevo saznajemo da takav dogadjaj nije zabeležen , a da se dogodio morao bi biti. Dakle, niko nije skočio ni sa jednog mosta na reci Gradac. U pitanju je lažna vest.

Slični slučajevi lažnih vesti zabeleženi su i u drugim gradovima s vremena na vreme, a na nacionalnom nivou tokom prošle godine kako je objavio portal RASKRINKAVANJE samo jedan od srpskih tabloida Informer , plasirao je više od 300 lažnih vesti.

Plasiranje lažnih vesti najčešće se radi iz razloga zadržavanja pažnje čitaoca na mediju i težnjom za veći broj konzumenata, postizanjem ciljeva korisnih političkim ili  ekonomskim centrima moći.

Koji god razlog bio, zakon jasno kaže da izazivanje panike i nereda jeste krivično delo iz člana 343. Krivičnog zakonika koji sankcioniše “iznošenje i pronošenje lažnih vesti ili tvrdnji koje dovode do izazivanja panike ili težeg narušavanja javnog reda ili mira, ili ako se time osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja”.

Ipak nije poznato da je neko odgovarao zbog lažnih vesti.

U Srbiji ovakve vesti poslednjih godina postaju realnost, ali, lažne vesti zabeležene su i ranijih  godina. „Mene, kao novinara, bogami, nije sramota da za interes Srba i lažem” rekao je 1993. na TV Novi Sad, Marko Keković, tadašnji glavni i odgovorni urednik Informativnog programa.“Fotografija” srpskog dečaka koji plače na grobu svoje “ubijene majke” objavljena u tiražnim “Večernjim novostima”, za šta se ispostavilo da je “dorađena” reprodukcija poznate slike čuvenog Uroša Predida, jedan je od antologijskih primera “lažne vesti”. Ipak takve vesti bile su sporadične. Sada su svakodnevne.

Pojavom društvenih mreža svako je dobio mogućnost da objavi informaciju i vrlo često, svakodnevno , možemo videti objave u kojima se navode informacije koje nisu tačne , a koje najčešće imaju rekla-kazala izvor. Upravo to „rekla-kazala“ može usloviti uznemirenje javnosti, a najčešće ima za uzrok postizanje nekog cilja iako na prvi pogled ne mora tako da izgleda. Iako neki misle da organi reda ne prate društvene mreže realnost je drugačija . Mreže se prate i objave koje mogu biti uznemirujuće gradjanima prosledjuju tužilaštvu. Dobro je da postoji takav oblik kontrole , ali je jasno da je nemoguće ispratiti apsolutno sve pa neke objave iako netačne postaju viralne.

Sada kada je jasno da smo zasuti lažnim vestima, šta je rešenje’? Shodno činjenici da nema odgovornosti iako zakon kaže drugačije , sve je ostavljeno čitaocu.

Zato, budite kritični. Proverite izvor, proverite datum, dobro pogledajte slike ili video zapise jer najčešći oblik manipulacije dolazi putem fotografija koje u postojećim programima za fotografije mogu biti uredjene, montirane. Kada pročitate vest razmislite o motivima koji mogu biti iza vesti. Kome to koristi? Tek nakon provera šerujte vest. Ništa ne uzimajte „zdravo za gotovo“. Koristite za informisanje proverene izvore  jer kao što u životu znamo da najčešće nije važno šta se govori već ko to govori , tako je i sa izvorima informisanja u medijima , društvenim mrežama.

Ne treba zaboraviti da poslednjih godina izborne kampanje prosto deluju kao pogonsko gorivo za lažne vesti. Izbori su pred nama…

S.V.

 

 

 

9 comments on “Lažna vest skočila u Gradac

  1. Dragan

    zbog ovakvih stvari je dobro da se promeni zakon i da drzava postane vlasnik medija i onda vise nece biti laznih vesti koje neprodju kontrolu vlasti

    Reply
  2. Gorica

    @Dragan Hahaha! Pa ova aktuelna a vlast je najveci proizvodjac laznih vesti ikada. Komunisti su bili mila majka prema ovima.

    Reply
  3. zasluzeno

    Sve vam je za to kriv Kostunica, kada je sprecio lustraciju.
    Ubistvo premijera je pripremljeno iz medija, a svi ti novinari su nakon toga nastavili normalno da se bave istim poslom.
    Film Zig Zveri, vam je ozvanicio pocetak ruskog hibridnog rata na ovom prostoru.
    Osim toga zaglupljivanje naroda, pre svega kroz medije, ali i na druge nacine, je drzavni projekat (ne samo ove vlasti).
    To je danas postalo deo neke nase „normalnosti“, pomirite se sa tim. Tome vise leka nema.

    Reply
  4. Kole

    Šta se dešava u VA saznajemo iz drugih medija naši samo prepisuju od drugih a sami nemaju vest.

    Reply
  5. мр Предраг М.Вулетић

    12 јуна 1990 Вечерње новости тада најчитанији дневни лист објављују велики наслов _ОПОЗИЦИЈА ПРЕД ДАНАШЊИ МИТИНГ и то у издању за унутрашњпст а у београдском издању наслов је _ ОПОЗИЦИЈА ПРЕД МИТИНГ. А митинг је заказан 13.јуна 1990 г. Ко може да утврди подвалу. Само онај ко купи Новости -београдско издање и Новости које су намењене за унутрашњост. Зашто је то урађено? У Београду је био тада слушан радио Индекс и ТВ Студио Б који су тада објективно информисали па су београђани знали кад је стварно митинг, Главни и одговорни уредник Вечерњих новости је био Манојло-Мања Вукотић. Иначе то је био први митинг опозиције у Београду после Другог светског рата који су организовале пет странака_Демократска странка ,СПО.Народна радикална странка,Либерална странка из Ваљева и Социјалдемократска стрнка .О митингу државни медији нису извештавали иако се и поред наведене манипулације икупило око 60.000 демонстраната.

    Reply
  6. Miki62

    Kako je rekao Ognjen Pribičević, živimo u vremenu posle istine. Istina više ne postoji. Vesti su potpuno suprotne, a svako čita samo one koje mu „odgovaraju“, moji samo govore istinu, svi drugi lažu. Nekad se propaganda plasirala uz vest, danas vest može, ali ne mora, biti plasirana uz propagandu. Šta je istina ne zanima više nikoga, a nikad nismo bili vatreniji u ustrajavanju na vlastitim neargumentovanim zabludama.

    Reply
  7. Zeks

    kakva je ovo stoka od medija pa to je strasno. Novinari,nema većih dzabalebarosa od njih. samo izmišljaju i je..bu ovaj narod. B92 sve ih treba oterati u zabelu. zeks

    Reply
  8. Valjevac

    Gde nadje Gradac gde voda nigde ne prelazi preko kolena,ako je skočila jedino može da slomi nogu svzsto nije moralacfasksčebu Gradac,mogla je kući sa stolice da skoči

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.