Janković: Mionička toplana spremna za grejnu sezonu

Predsednik opštine Mionica Boban Janković obišao je mioničku toplanu na biomasu koja je spremna za grejnu sezonu. Sve provere su izvršene, a građani će i ove zime imati stabilnu i efikasnu isporuku toplotne energije.

– Naša, mionička, moderna i ekološki prihvatljiva toplana je spremna za početak grejne sezone. Građani ne treba da brinu. Potrudili smo se da i ove godine imaju stabilno grejanje. Uveliko radimo i na proširenju kapaciteta ove toplane koja se pokazala kao odlično rešenje. Troškovi su manji, a zagađenja nema – rekao je Janković.

Toplana na biomasu je puštena u rad 2019. godine i prva je toplana u Srbiji ovakvog tipa. Kao energent koristi drvnu sečku, a za ovu investiciju Vlada Republike Srbije opredelila je tada 138 miliona dinara. Ostvarene su velike uštede i do 14 miliona godišnje, a zagađenja zbog ekološko prihvatljivog energenta nema. Toplana trenutno greje oko 15 hiljada kvadrata, a plan je da se u narednom periodu kapaciteti prošire.

Nakon obilaska toplane Janković je sa saradnicim posetio i Osnovnu školu „Milan Rakić“ u Mionici koja je takođe priključena na toplanu.

– Uverio sam se i da su radijatori u školama topli tako da naša deca imaju najbolje uslove. Problem grejanja rešili smo i u školi u Gornjoj Toplici. Nastavljamo da ulažemo u razvoj Mionice. Čeka nas još mnogo važnih projekata – dodao je Janković.

Mioničku toplanu na biomasu 2021. godine posetila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović koja je tada izjavila da je Mionica primer energetske efikasnosti.

– Mionica je prva lokalna samouprava u Srbiji čija je toplana prešla na biomasu kao energent i taj korak doprineo je čistijem  vazduhu, a samim tim i bolji kvalitet života. Ova toplana je napravljena po najmodernijim standardima – rekla je tada Vujović.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.