„18. oktobar – Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima“

Crveni krst Valjevo  tradicionalno realizuje aktivnosti povodom 18. oktobra – Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

 

Ovaj datum je u kalendar važnih datuma, uvrstila Evropska komisija 2007. godine, od kada se i obeležava u svim zemljama članicama. Crveni krst Srbije od 2005. godine u kontinuitetu sprovodi aktivnosti na prevenciji trgovine ljudima.

Ove godine planirali smo dve aktivnosti kojima dodatno želimo da skrenemo pažnju na ovaj važan društveni problem. Prva je centralna ulična manifestacija, 18. oktobra od 12.00 časova na gradskom trgu koja je namenjena svim sugrađanima i sugrađankama koji se u pomenuto vreme zateknu na toj lokaciji. Aktivnost promoviše upoznavanje prolaznika sa ključnim činjenicama vezanim za problematiku trgovine ljudima, kao i set mera kako da čuvaju sopstvenu bezbednost i bezbednost svojih najmilijihi u izazovnim vremenima kojih smo svi svedoci.

Druga edukativna komponenta biće predavanje za učenike starijih razreda OŠ „Stevan Filipović“ u Divcima u četvrtak 19. oktobra od 10 časova. Predavanje će realizovati Milica Đurđević, trener za obuku vršnjačkih edukatora u programu prevencija trgovine ljudima. Očekujemo šarenoliku uzrasnu strukturu i upravo zato smo odabrali da ovu informativnu radionicu ralizuje trener sa iskustvom.

Podsećamo da je Crveni krst Valjevo na početku godine (4. i 5. februara) realizovao obuku za vršnjačke edukatore i oni su uveliko započeli svoja, najpre „pilot predavanja“, potom i samostalne aktivnosti, dok se njihov ključni doprinos u radioničarskom radu metodama vršnjačke edukacije te predavanjima, očekuje u tekućoj školskoj godini.

Sve naše ativnosti su u saglasju sa Lokalnim akcionim planom za unapređenje položaja izbeglih i interno raseljenih lica, povratnika po sporazumu o readmisiji, migranata bez utvrđenog statusa i tražilaca azila u gradu Valjevu za period od 2022-2025. godine.

Crveni krst /sekretar Aleksandar Tomić

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.