Grad finansira predškolske grupe u devet sela kako se ne bi ugasile

U valjevskim obdaništima trenutno je prisutno oko 2300 dece . Istovremeno „PU Milica Nožica“ zajedno sa Gradom Valjevom stvarajući mešovite grupe koje grad finansira omogućava da u devet valjevskih sela ipak postoje predškolske grupe. Sledeće nedelje montaža mobilijara u dva nova vrtića u staroj Šestoj školi .“Sve će ubrzo biti završeno pa da krenemo sa upisom dece“, kaže direktor PU Milica Nožica Milan Radović.

U valjevskim obdaništima je trenutno 2300 mališana, a 518 njih je na listi čekanja. Za njih  će se, kako saznajemo u PU, rešenje naći u dva nova vrtića u staroj Šestoj školi.

„ Radovi su zaista pri kraju , evo radi se partnerno uredjenje , sve riba, čisti , rasprema . Sledeće nedelje dolaze ljudi iz Fondacije Novak Djoković da montiraju mobilijar. U toku je 13 javnih nabavki, 8 vrednosti više od milion dinara i 5 ispod tog iznosa. Nabavlja se sve , počev od escajga i posudja do mašina za pranje veša. Sve ide najbrže što može“, kaže Milan Radović direktor PU Milica Nožica.

On napominje da Ustanova več poseduje svu dokumentaciju za 518 pomenute dece tako da neće biti potrebno ponovno raspisivanje poziva . „To su već obradjeni zahtevi i mi ćemo samo obavestiti roditelje da ukoliko i dalje žele da im dete ide u obdanište to i potvrde samo , s obzirom da dokumentaciju već imamo ne moraju sve ispočetka“, pojašnjava Radović.

Kako u pojedinim selima nema dovoljno dece za predškolsku grupu , Grad Valjevo finanira mešovite grupe . Na taj način ove godine omogućeno je predškolsko  za decu u devet valjevskih sela.

U Valjevu i okolini trenutno ima 764 predškolca, budućih djaka prvaka, sve manji broj dece na selu gasi po sellima predškolske grupe , ali je Grad Valjevo zajedno sa Ustanovom pronašao rešenje kako da se sačuvaju grupe .Milan Radović

„Problem je nastao jer ministarstvo prosvete po Zakonu priznaje predškolsku grupu koja ima najmanje 5 pravih predškolaca. Šta to znači pravih?Onih koji su rodjeni u tačnom datumu koji je za prijem u predškolsko, sada su to deca rodjena 2017. godine. Ministarstvo neće da finansira postojanje predškolskih grupa , ako je u njima manje dece, recimo dvoje  ili troje. Tu je Grad Valjevo izašao u susret i mi formiramo mešovite grupe jer su u njih uključena i mladja deca . Jednostavno po selima je sve manje i manje dece . Grad Valjevo umesto ministarstva da bismo i deci sa sela iako ih je malo, omogućili predškolski program sve to finansira. Tako smo uspeli da spasemo devet grupa odnosno predškolsko u devet sela“, kaže Radović.

Zahvaljujući tim sredstvima Grada Valjeva opstale su i grupe u selima: : Joševa, Rabrovica Divci, Stubo, Prijezdić, Pričević, Žabari,  Jovanja.

Lazar Gojković

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković kaže da grad ima nepodeljeno mišljenje o finansiranju pomenutih grupa: „Ako na selu imamo dvoje dece u školi, učinićemo sve da ta škola radi za njih, ako ih trenutno negde nema, dešava se da nema dece za školu , čim se pojavi makar jedno dete škola će biti otvorena. Takav stav imamo i za predškolsko. Zakon je na žalost tu neumoljiv traži petoro dece za grupu , ali pronašli smo rešenje kako da i tamo gde ih nema dovoljno i toj deci  omogućimo da  pohadjaju predškolsko. To je bio jedini način da te grupe sačuvamo inače bi ta deca morala u neku gradsku školu, najbližu grupu u nekom drugom selu možda,  u predškolsko, a to nije tako lako , oni ne mogu sami , mali su ,a  roditeljima bi to sigurno bila velika obaveza odvodjenja i dovodjenja deteta. Mešovite grupe su praktično jedino rešenje“, kaže Gojković.

 

 

11 comments on “Grad finansira predškolske grupe u devet sela kako se ne bi ugasile

  1. VEKA

    SVE POHVALE I SVAKA CAST ZA GRAD VALJEVO I GRADONACELNIKA ,KOJI SU POKAZALI DA BRINU ZA NASE MALISANE!

    Reply
  2. Valjevka

    Ma je l’ da ? bilo je sela gde je bilo troje plus malci , pa ste pogasili. Lepo je što možete da poverujete u svoje laži !

    Reply
    1. Јоца

      Nekim cicama se čuvaju radna mesta dok ih drugi vaspitači gube. Znam roditelje koji su zbog gašenja predškolskih grupa ispisali stariju decu iz škole i upisali ih tamo gde ima mesta za oba deteta. Gašenje predškolskih grupa odražava se i na seoske škole. Naravno PU sve gura pod tepih. Na TV-u i u predizbornoj kampanji je sve mnogo drugačije…

      Reply
  3. Dragan

    bravo za grad. nebi valjalo da se grupe ugase i da vaspitacice dobiju otkaz kao tehnoloski visak bas sad kad idu izbori

    Reply
  4. Cicko

    Predlog da se škola ne zatvori : Ako porodica zivi u Belosevcu, neka dete ide u školu u Belosevac, a ne u grad…. i stvar rešena…

    Reply
  5. Ивер Ка

    Мислите финансирају оно што је „преостало“ у задњих 10 година.

    Reply
  6. MIloje Milojevic

    Vidim da svi hvale grad, jer je smogao snage da finansira rad predskoslih grupa, a nike ni rec kritike na Racun ministarstva (DRZAVE) koje jednostavno nece da to ucini…kao da su to neka tudja deca…Podsetimo se da je aktuelna vlast imala predizborni slogan „Za nasu decu“….S R A M O T A i to velika sramota…..Ministarka za brigu o deci treba da se stidi…..

    Reply
  7. Druga od dve

    Kakve pohvale?
    Kakvi jadnici
    Pročitajte izjavu dr Z. Živkovića koliko je obolelih od malignih bolesti a među njima i dece
    Znači, sve je laž i privid

    Reply
    1. Šone

      Čitam šta ste napisali i ne mogu da verujem. Da li je moguće da kada je nešto zaista dobro vi ni to ne možete da priznate i da i takve stvari kao što je ovo što je tema teksta vama nisu dobre ? Pa vi biste očito isto napisali i da je bilo suprotno da grad ne plaća i da je devet sela ostalo bez predškolskih grupa. Jer vi jednostavno mrzite. Mrzite sve i nemate mere u tome. Nisam neko ko piše komentare , ali sada zaista morao sam. Izvinite , ali tolika mržnja , kako da živite normalno sa tim.

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.