Dodeljena prestižna književna nagrada „Milan Rakić“ u Mionici

Prestižna književna nagrada „Milan Rakić“ koju dodeljuju Udruženje književnika Srbije ove godine pripala je Dejanu Bogojeviću za zbirku pesama „Suve senke rastu“, a plaketu sa likom Milana Rakića uručio je predsednik opštine Mionica Boban Janković.

Svečanost u čast pesnika i diplomate Milana Rakića na dan njegovog rođenja, 30. septembra , održana je u novom galerijskom prostoru Kulturnog centra prošle subote, a pre toga položeni su venci na spomenik koji je prošle godine svečano otkriven u prisustvu ministra u Vladi Srbije Nikole Selakovića. Vence su položili predsednik opštine Mionica Boban Janković, direktor Kulturnog centra u Mionici Zoran Milivojević, predsednik Udruženja knjižvnika Srbije Miloš Janković, nagrađeni knjižvnik Dejan Bogojević i prvakinja drame Narodnog pozorišta i rukovodilac pevačkog ansambla „Kosovski božuri“, Ivana Žigon.

– Ponosan sam što smo uspeli da uvrstimo ovu svečanost u kulturni kalendar naše opštine i Udruženja književnika Srbije, i želim da se zahvalim Udruženju na plodonosnoj saradnji, a i da čestitam ovogodišnjem dobitniku Dejanu Bogojeviću, našem sugrađaninu. O tome koliko je za našu opštinu značajan pesnik i diplomata, Milan Rakić, najviše govori i spomenik koji smo prošle godine svečano otkrili i koji se nalazi ispred škole u Mionici koja nosi njegovo ime. Danas, kada naša država na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem vodi istorijsku borbu za Kosovo i Metohiju, književno delo Milana Rakića ima još veću snagu. Srbija danas, na Kosovu brani svoj teritorijaln integritet, čast i međunarodno pravo, kao i pre 111 godina, kada je Rakić, uz stihove svoje pesme, „Na Gazimestanu“ otišao u doborovoljce. Rakić, ni tada, kao i mi danas nema dilemu da se za Kosovo treba boriti, mudrošću i pameću. Dopustiće te mi da iskoristim ovu priliku i da istaknem koliko je važno da se na pravi način bavimo kulturom i obrazovanjem u našoj zajednici. Kulturni centar koji smo rekonstruisali, ovaj legat gde se sada nalazimo, Kuću Kolubarske bitke koju gradimo, spomenik Milanu Rakiću dokazuju upravo istorijsko ulaganje u kulturni život Mioničana. A uspeli smo da obnovimo i škole. I u tome, važno je reći, imamo veliku podršku države. U tom smeru ćemo i nastaviti – rekao je Janković.

Milan Rakić, književnik i diplomata,  rođen je 30. septembra 1876. godine, bio je sin čuvenog pevodioca i diplomate Dimitrije Mite Rakića, unuk načelnika Klubarskog sreza Nikole Rakića i praunuk Krađorđevog kneza Rake Tešića, a svi poreklom Mioničani.

Prisutnima se obratio i predsednik Udruženja književnika Srbije, Miloš Janković koji takođe, potiče iz mioničkog kraja.

– Česitam dobitniku nagrade „Milan Rakić“ Dejanu Bogojeviću, a moram da istaknem da je ova nagrada ustanovljena još od 1938. godine i da za vreme rata, dodela nije prekinuta. Danas je lepo biti Mioničanin – rekao je Janković.

Nagrađani Dejan Bogojević, književnik, učitelj u izdvojenom odeljenju OŠ „Vojvoda Živojin Mišić“ u Osečenici, poreklom iz mioničkog kraja, govorio je stihove svojih pesama i zahvalio se opštini Mionica i Udruženju književnika Srbije na priznanju.

Posebnu draž ovom događaju dala je i knjiga Milana Rakića u kojoj se nalazai njegov lični potpis, a iz koje je Ivana Žigon govorila stihove Rakićeve poezije.

U umetničkom delu programa nastupio je profesor Dimitrije Tomić koji je na klaviru izveo kompozicije „Tamo daleko“, „Ovo je Srbija“, „Kreće se lađa Francuska“, a program je vodila glumica Marijana Andrić.

Svečanost je organizovana pod pokroviteljstvom opštine Mionica, a u realizovanju su učestvovali Kulturni centar u Mionici i Biblioteka „Milovan Glišić“ iz Mionice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.