Željko Trifunović: Gradonačelnik da se javno izvini

Ko i zašto obmanjuje javnost Valjeva i koliko je Valjevo zaista dobilo novca od Republike , bila su ključna pitanja koja je na konfrenciji za novinare postavio Lokalni front. Zbog ponašanja gradonačelnika na poslednjoj sednici Skupštine odbornik Željko Trifunović zatražio je javno izvinjenje.

Aktivista Lokalnog fronta i nekadašnji odbornik ove političke grupacije Ljubomir Radović podsetio je na brojna nečinjenja i kako kaže, lažna obećanja, aktuelne vlasti u Valjevu.

„Politika Srpske napredne stranke ne podnosi  kontrolu delovanja svojih eksponenata: zato Valjevo nema zaštitnika građana, zato se ne sprovodi, čak i ne pominje, Lokalni antikorupcijski plan!Skupština bez glave nema moći da zaigranu Gradsku upravu podseti na kršenje zaključnih članova Statuta grada, onih koji su propisali da do 1. januara 2021, da dobro ste čuli, do 1. januara pretprošle godine,  Valjevo dobije Plan razvoja grada. Šta reći o Planu kvaliteta vazduha usvojenom 2016? Plan za rešavanje jednog od najtežih problema građana Valjeva nije odobrilo Ministarstvo zaštite životne sredine, što je neko u Gradskoj upravi krio skoro punih pet godina! Ima li odgovornosti za činjenicu, koja je zapravo  zločin prema građanima, što je još uvek samo u nacrtu Plan kvaliteta vazduha koji je trebalo da se primenjuje od 1. januara prošle godine? Od 1. januara 2022! A već izmiče septembar 2023… Sa njim i prazno i olako dato obećanje da Valjevo, dolaskom gasovoda, više neće biti zagađen grad“, rekao je Radović.

Odbornik Lokalnog fronta u Skupštini grada , Željko Trifunović kaže da je odnos predsedavajuće Skupštinom prema njemu pao na još niži nivo.

„Incidenti se monotono ponavljaju od sednice do sednice, da bih u petak, 22. septembra, bio, na primer, od najvišeg službenika Grada, optužen da obmanjujem javnost. Sve počinje mojim dopisom iz maja ove godine  kojim sam od gradonačelnika, u skladu sa Poslovnikom, zatražio kopije ugovora za prvu i aneksa za drugu fazu projekta „Čista Srbija“. Kako ni do početka sednice, skoro pet meseci kasnije, nisam dobio tražene dokumente, javio sam se za reč kako bih reklamirao konkretnu povredu Poslovnika od strane gradonačelnika. Gospodin Gojković meni nije odgovorio zbog čega evidentno nije poštovao odredbe Poslovnika. Umesto objašnjenja, on je mene uvredio optužbom da obmanjujem javnost“, rekao je Trifunović dok je istovremeno novinarima  prikazan i snimak sa sednice Skupštine koji potvrdjuje Trifunovićev navod.

Istinu o realizaciji projekta, kako kaže Trifunović, Lokalni front potražio je na zvaničnoj prezentaciji projekat , ali i na zvaničnoj stranici grada Valjeva .

„Kao što vidite, područje našeg grada ima tri obećanja: Valjevo sa 102,163 kilometra kanalizacione mreže plus 66,351 km mreže u Divcima i 13,801 km u Leliću. Na ovoj listi ne pominju se nikakve faze, pa je meni bar bilo logično da su svi ovi projekti iz prve faze. Uostalom, to potvrđuje i sadržaj stranice „Lepa reč Valjeva“  sa datumom 23. februar 2022…“, rekao je Trifunović.

U materijalu dostavljenom novinarima nvode se i rečenice iz teksta sa sajta grada :

1.Momirović je rekao da je Valjevo podeljeno u nekoliko celina i da očekuje da će radovi krenuti od marta do juna;

2.Valjevo je ušlo u prioritet, krećemo da gradimo i uveren sam da će za godinu i po dana biti završena kanalizaciona infrastruktura, a za tri godine i izgrađena postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

„Ko, dakle, ovde obmanjuje javnost? Odbornik Željko Trifunović koji je samo koristio pravo iz Poslovnika i tražio informacije od gradonačelnika koji je navedene ugovore potpisao i, valjda, i pročitao? Ako je javnost obmanuo ministar Momirović, što njemu inače nije prvi put, očekujem da se g. Gojković ogradi od njegovih izjava koje odista nemaju nikakve veze sa stvarnošću. U suštini, Gojković je postao saučesnik u obmani dugoj skoro 200 kilometra time što je sve te kule i gradove postavio na zvaničnu internet prezentaciju Grada Valjeva. Najzad, da bi sebi još više naškodio, g. Gojković je vrlo drsko na sednici Skupštine grada, optužio jednog odbornika da o tome obmanjuje javnost“, rekao je Trifunović.

Odbornik je naveo da će sav prikazani materijal novinarima ujedno biti dostavljen i gradonačelniku Valjeva uz zahtev za javno izvinjenje.

„Naravno, sve ovo što smo do sada videli dostaviću i g. Gojkoviću sa zahtevom da mi se javno izvini, najkasnije do naredne sednice Skupštine ili na njoj. Nadam se da će do tog časa prestati da od očiju javnosti krije i tražene ugovore za obe faze projekta „Čista Srbija“. Još jedan gaf Lazara Gojkovića sa ove sednice: ničim nateran, jasno i glasno je izjavio da nijedan grad u Srbiji u poslednje tri godine nije dobio više novca iz Republike od Valjeva! Lokalni front je proverio podatke o ukupnim podsticajima regionalnog razvoja za 2020, 2021. i 2022. godinu koje objavljuje državna Agencija za privredne registre. Žao mi je što ću razočarati g. Gojkovića, ali Valjevo je u tri godine bilo veoma daleko od vrha: 2020. bilo na 33. mestu,  2021. je skočilo do dvadesetog, a u protekloj godini palo na mesto broj 34! Toliko o uskoro bivšem gradonačelniku…“, rekao je Trifunović koji je za kraj konferencije rekao i da budući gradonačelnik Valjeva biće ličnost. „Ličnost  svesna zakonske obaveze da o svom radu podnosi izveštaje Skupštini i građanima Valjeva! Ličnost koja neće obmanjivati građane Valjeva  jeftinom stranačkom propagandom…“ zaključio je Željko Trifunović.

7 comments on “Željko Trifunović: Gradonačelnik da se javno izvini

 1. Istina

  Svaka čast za neprestanu borbu za slobodu i normalnu državu, ali narod kao da ima neki virus i ne prepoznaje ništa. Zato ćemo se ugušiti u sopstvenom smradu i fekalijama…
  Sve ste tačno napisali, osim dobijenih sredstava? Verovatno je Valjevo na prvom mestu, ali nije sve evidentirano? Kako evidentirati novac koji se daje armiji SNS botova …?
  Omladino pakujte kofere…

  Reply
 2. Kosarkas

  Sta je pomocnom treneru tesko da LAZE. On drugo nista nezna da radi vec da glumi politicara i LAZE gradjane. Ko ga je doveo veci je KRIMINALAC od pomocnog trenera.

  Reply
 3. Dragan

  najace da ce gradonacelnik da se izvinjava odbornicima. nisu ga odbornici ni izabrali tako da nema obavezu da im polaze racune

  Reply
 4. PANTELIJA

  GRAD CE GAS DOBITI!!! SVIMA VAMA KOJI NE VERUJETE ILI STE DUBOKO U SVOJIM POLITICKIM SNOVIMA SAN CE SE USKORO PRETVORITI U JAVNOST!! I STA CE BITI KAD SE PROBUDITE HOCETE SE VI IZVINJAVATI ILI SE ZA SNOVE NE IZVINJAVATE?!

  Reply
 5. Predrag Savić

  Samo tri komentara izmedju 11,06 i 11.27? Šta se posle dogodilo? Javili vam da gradonačelnici SNS masovno podnose ostavke po Srbiji?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.