POKS: Valjevo je prljav i zagadjen grad

GO POKS-a na konferenciji za novinare istakao da je grad Valjevo zagadjen na više načina . Istovremeno POKS najavljuje i aktivnosti vezane za izbornu kampanju.

GO POKS-a na konferenciji za novinare izneo je podatak da je  Savet za ekologiju  Gradskog odbora konstatovao veliki stepen zagađenja u Valjevu.

„Kao što znate prethodnih godina smo prednjačili u zagađenju vazduha. Konstantno smo beležili najcrnje rezultate, posebno u zimskom periodu.  Savet za ekologiju Gradskog odbora Pokreta obnove Kraljevine Srbije utvrdio je nesumnjivu povećanost ostalih zagađenja  poslednjih godina.  Mi se radujemo što cveta gradnja na Divčibarima i što ova biser planina postaje ozbiljno turističko mesto za koje su zainteresovani turisti iz Srbije i inostranstva. Radujemo se i svakom novom privrednom objektu, svakom novom proizvodnom pogonu kako onih koje pokreću naši valjevski privrednici tako i onih koje otvaraju strani ulagači. Međutim, moramo da upozorimo da su ova dva procesa dovela do zagađenja  valjevskih reka koje su važile za jedne od najbistrijih u Srbiji“, rekao je Milan Petrović.

Po mišljenju POKS-a ugrožena je i reka Gradac koja je smatrana najčistijom u Evropite stoga veruju da je  Valjevu hitno potrebna fabrika za prečišćavanje otpadnih voda.

„Povećana gradnja na Divčibarima sa infrastrukturom kakva je danas, bez ozbiljne i dovoljne kanalizacije, bez ikakve kontrole i ekoloških inspekcija dovode do toga da se sve otpadne vode i prljavština spuštaju bujicama i potocima u valjevske reke.Savet za ekologiju POKS konstatuje i upozorava da Grad Valjevo kao prioritet mora postaviti gradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda.  To mora da se uradi ne samo zbog razvoja i gradnje na Divčibarima nego i zbog gradske kanalizacije i otpadnih voda koje „proizvode“ stari i novi, veliki i mali proizvodni pogoni“, konstatovao je Petrović.

Drugo bitno zagađenje za koje navode da je  upadljivo poraslo je smeće i otpad na „svakom ćošku“ u svim delovima grada i u svakom selu.

„Dovoljno je da krenemo u šetnju od Studenta do Ambulante na Petom Puku. Pozdravljamo čišćenje korita Ljubostinje, ali zašto se nastavlja sa puštanjem fekalija u tu reku bez filtera sposobnih da prečiste tu otpadnu vodu?Kao što znate, Ljubostinja protiče pored Opšte bolnice gde se širi užasno neprijatan miris kao i u celom naselju Peti Puk. Na dvadesetak koraka od reke Ljubostinje u blizini Psihijatrije gde je ove godine prvi put pokošena  trava, isplivala je gomila đubreta i raznih otpada. Sve to je do sada bilo skriveno u visokoj travi i  šiblju. Da bi se prikrio ovaj nemar celu godinu nije održavan teren i nije šišana trava tako da je to smeće sraslo u travu i šiblje. Od kada je trava pokošena jezive gomile đubreta su ugledale svetlost dana  i to celom dužinom trotoara pored Psihijatrije. U tom otpadu ima medicinskih rukavica, kutija od lekova i drugog opasnog otpada. Malo dalje od Psihijatrije, kod stepenica koje vode od Petog Puka ka bolnici, trava pokošena u otkose ali nije pokupljena“, kažu u POKSU i apeluju na direktora Vidraka da , kako kažu, promeni praksu prethodnika.

Đorđe Marković, predsednik Gradskog odbora POKS Valjevo kaže da su članovi Gradskog odbora POKS Valjevo dobili zaduženja da krenu u prikupljanje ličnih sigurnih glasova.

„Za sada mi se samostalno i u saradnji sa Gradskim odborom NDSS pripremamo za redovne lokalne izbore. Pratimo vrlo konfuzna i ponekada kondtardiktorna dešavanja oko mogućih vanrednih republičkih izbora.  Ukoliko se oni zakažu u nekom terminu do kraja godine ili pre lokalnih izbora, pratićemo uputstva našeg Izvršnog odbora i trudićemo se da maksimalno doprinesemo pripremi i sprovođenju republičke kampanje i kontrole tih izbora. Verujemo da bi zbog svih učesnika, zbog medija i birača bilo dobro da se što pre utvrdi koje izbore i u kojim terminima ih možemo očekivati. To ne sme bude deo nekih „igrica skrivalica“ jer svaki izbori treba da pomognu stabilizaciji odnosa na političkoj sceni, u društvu i samoj državi“, rekao je Marković.

 

8 comments on “POKS: Valjevo je prljav i zagadjen grad

  1. Miloš Marjanović

    smece je posledica delovanja gradjana ovog grada a ne gradskih sluzbi. postrojenje za preradu otpadnih voda postoji zadnje 4 decenije ali POKS to ne interesuje, bitno samo da pisu nesto, kao sad su oni bitni i otkrili rupu na saksiji

    Reply
  2. Анонимни

    Nikako da saznamo, za kog kralja se bori „Pokret za obnovu kraljevine“ da ga dovede na presto?

    Reply
    1. Aca III

      Imali smo dva kralja Aleksandra, sa kojima se nismo usrecili. Ne treba nam jos jedan koji se isto zove, ako je planiran za kralja u programu ove politicke partije!

      Reply
  3. Rale

    Bravo za POKS,čist grad,čista priroda o tome svi moramo da vodimo računa i da se kulturno edukujemo…

    Reply
  4. Монархиста

    ПОКС се залаже за КРУНУ и парламентарну монархију. Треба да се вратимо ономе што смо и да се угледамо на земље парламентарне монархије и да сасечемо у корену проклети комунизам који нас је уништавао и даље уништава.

    Reply
    1. Анонимни

      Za kog kralja se zalaže „Pokret za obnovu kraljevine“? Kome ste namenili krunu? Da nije možda namenjena Vučiću?

      Reply
  5. Pera

    Ne moze se voziti Mercedes Maybah, a ziveti u 20 kvadrata, vec treba imati ogromnu kucu, dva stana, biznis, kuca na moru, pa tek onda Mercedes, tako je slucaj Srbije kao potencijalne kraljevine.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.