Osveštani temelji budućeg Doma Svetog Vladike Nikolaja

Episkop valjevski  Isihije, uz sasluživanje valjevskih sveštenika, osveštao je temelje muzeja – spomen doma Svetog Vladike Nikolaja u manastiru Lelić. Osvećenju temelja muzeja – spomen doma pored igumana manastira Georgija, sveštenstva i vernika ,  prisustvovao je i gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković sa saradnicima.

Trenutno su u toku radovi na izgradnji Muzeja/Doma Vladike Nikolaja u Leliću koji se  gradi po projektu arhitekte Vladislava Lalickog .

„Podigavši u zavičaju hram posvećen nebeskom mu pokrovitelju Svetom Nikolaju Mirlikijskom, Sveti Vladika Nikolaj izlio je temelj zadužbinarstva u rodnom Leliću. Po uzoru na njega, mi se trudimo da nastavimo njegovo delo. To je zavet i želja naših srca. Svesni smo poteškoća na koje možemo da naiđemo u vršenju reči jevanđeljske i zaveta svetitelja, ali i uvereni da blagodat Božja pomaže ovom našem delu“, rekao je vladika Isihije  prilikom osvećenja temelja muzeja- spomen doma Svetog Vladike Nikolaja u manastiru Lelić.

Sam objekat imaće više od hiljadu kvadrata i pored muzejske postavke sadržaće i biblioteku Nikolajevih dela , ali i dela koja su nastala inspirisana njegovim mislima . U sklopu objekta predvidjena je i sala za održavanje tribina, seminara i sličnih kulturno verskih dogadjaja.

„Valjevo je ponosno na Svetog Vladiku Nikolaja i kao što on nikada nije zaboravio svoje poreklo ni mi ne zaboravljamo njegove reči koje je upućivao srpskom narodu i njegovu borbu i nastojanje za širenje pravoslavlja . Presveti Vladika Nikolaj zadužio nas je više nego što to nekad shvatamo i razumemo i poklonjenje pred njegovim moštima samo je jedan mali deo onog čime mu možemo uzvratiti. Izgradnjom njegovog Doma svi oni koji dolaze u Lelić pa i Valjevo dobiće sigurno priliku da saznaju više o njegovom životu i radu. Kao grad zahvalni smo njegovom preosveštenstvu vladiki Isihiju koji je ovu gradnju podržao i blagoslovio“, rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković prisutnim novinarima.

Iguman manastira Lelić, Georgije za Vamediu je i ranije najavio da će uskoro pored izgradnje Doma biti otvorena za posete  i rodna kuća Vladike Nikolaja, a pred vernim valjevskim narodom je u narednom periodu i još jedan simpozijum o Vladiki Nikolaju.

Muzej se gradi sredstvima iz donacija.

Svako ko želi da donira sredstva za izgradnju pomenutog Muzeja može to učini na :

Primalac : SPC manastir Svetog oca Nikolaja Lelić

Broj žiro računa: 160-377006-78

foto:preuzeto – Eparhija valjevska – Djordje Medenica

 

6 comments on “Osveštani temelji budućeg Doma Svetog Vladike Nikolaja

 1. Dragan

  bravo za gradonacelnika lazara koji gaji dobre odnose sa crkvom jer crkva je uvek bila na nasoj strani i podrzavala nas kako vladamo nad narodom

  Reply
  1. Zoran

   Ko hoće sa Hristom u Raj, taj mora sa Hristom i na Golgotu. Bez iskušenja nema ni spasenja…

   Reply
 2. Istina

  Baš lepo.
  Pitam se zašto crkva ne pomogne penzionere sa malim penzijama, zašto ne apeluje na Vucica da pomoć penzionerima uskladi prema visinama penzija, a ne svima isto? To bi bila socijalna pravda, jedan od osnovnih elemenata, onom ko ima manje treba dati više…
  Šta vredi od svetinja na Kosovu kada tamo danas nema Srba? Ako nastavite ovako, za 100 godina će naši potomci u Celoj Srbiji biti kao danas na Kosovu. Neće nas biti.
  Pitam se čemu kod nas služi crkva i država???
  Omladino pakujte kofere…

  Reply
 3. Ilinka

  e da zna Nikolaj ko Nikolaj ko mu je osveštao temelje doma ,ustao bi iz groba sa motkom,zbog njegovog oca morao je da beži u Ameriku

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.