“Valjevo protiv nasilja”: “Da se nasilje zaustavi šetnje moraju da prerastu u žestoke demonstracije”

Vreme je da protestne šetnje postanu žestoke i odlučne demonstracije protiv ove vlasti, poručeno je na sinoćnog, devetog po redu protesta “Valjevo protiv nasilja”, koji je imao i humanitarni karakter jer se skupljao novac za lečenje naše obolele sugrađanke Katarine Čočović.

Prvi govornik na sinoćnom protestu na Gradskom trgu Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma, podsetio je da su građane Srbije pokrenule dve nezamislive tragedije, masovna ubistva u beogradskoj školi „Ribnikar“ i u okolini Mladenovca.

„Velika ideja je ona koja mena svet i svest, a mnogo je manje bitno da li nas je večeras 100 ili 500, biće nas u septembru i oktobru mnogo više. Oni su nam doneli ponovo sistem 90-tih, stradaju nam deca i nedužni ljudi. Moramo odlučno da kažemo stop nasilju. Trideset godina živimo u modelu koji fabrukuje samo nasilje. Jedine dve godine kada je Srbija bila normalna bile su za vreme premijera Zorana Đinđića“, rekao je Vuletić koji se u obraćanju Valjevcima zapitao „dokle ćemo da više da šetamo“ i poručio da se sa nasiljem, kao modelom društvenog ponašanja, mora jednom za svagda završiti.

Poruka Rada Radovanovića, novinara i dramskog pisca, bila je da se „nasilje vlasti više ne sme trpeti“.

„To što se desilo u Beogradu i okolini Mladenovca je samo jedna od užasavajućih posledica onoga što živimo, a živimo nasilje. To što se desilo nije poslednji zločin i posledica nasilja koji će nam se desiti ako ovako budemo nastavili i ako budemo i dalje trpeli. Jer logika čoveka na vlasti i sistema koji ga održava jeste da emituje nasilje“, istakao je Radovanović.

On je konstatovao da se ništa i pored građanskih protesta u celoj Srbiji nije promenilo i zato je predložio da se umesto šetnji od sada organizuju odlučne i žestoke demonstracije.

Petar Đurić, ispred pokreta i humanitarne fondacije “Ćale, ovo je za tebe“, rekao je da je počastvovan što govori u gradu koji ima policajku Katarinu Petrović i uzbunjivača Aleksandra Obradovića.

„Vidim mnogo Katarina i Aleksandara među vama, da se ovde niko ne plaši, a od njih moraju da se plaše današnji političari i organizovana kriminalna grupa SNS. Oni nisu ćutali za dobrobit naše zemlje. Mi moramo da se zapitamo da li i dalje želimo da nam i dalje deca ginu pod ovom nesposobnom vlašću? Zato je vreme da Aleksandar Vulin i Bratislav Gašić završe u zatvorskoj uniformi. Kao što je rekao najveći među nama, premijer Zoran Đinđić, da svaka država ima svoju mafiju ali samo u Srbiji mafija ima svoju državu. Mi to moramo da zaustavimo, zbog svakog grada u našoj zemlji i zbog naše dece“, poručio je Đurić.

Na sinoćnom protestu zatraženo je od gradskih vlasti da obelodane koliko koštaju svi programi tekućih „Tešnjarskih večeri“ uključujući i koncert Zdravka Čolića, kao i da budu objavljeni svi ugovori sa izvođačima na ovoj manifestaciji da bi se videlo koliko je to koštalo građane, sa rokom do sledećeg četvrtka i protesta. Potom su po treći put pročitana imena nekolicine gradskih i funkcionera SNS, a crni baloni sa njihovim imenima otpušteni u vazduh, uz poruku „da oni moraju da odlete“.

Tokom sinoćnog okupljenja i pre početka protestne šetnje, prikupljao se i novac za lečenje Valjevke Katarine Čočović, majke dvoje male dece, koja je teško obolela i bori se za život i kojoj su za lečenje u Izraelu hitno potrebna nemala novčana sredstva. Pozvani su građani da ovu humanitarnu akciju za našu sugrađanku pomognu i slanjem SMS poruka 1536 na broj 3030.

 

 

 

 

14 comments on ““Valjevo protiv nasilja”: “Da se nasilje zaustavi šetnje moraju da prerastu u žestoke demonstracije”

  1. Gagi

    Recite Ivkovicu i kompaniji, da ovo njihovo setanje postaje maltretiranje gradjana, i to je jedna vrsta nasilja ako nije znao

    Reply
    1. Милка

      Чиме те малтретирају? Тиме што у Ваљеву не можеш 200м Карађорђевом па мораш Пантићевом, немој смарати са ботовањем.

      Reply
    2. Istina

      Али ово је добровољно и зато није насиље. Морате направити разлику…

      Reply
  2. Zoran

    Kamo vam onaj dilber što promoviše zdrave načine života i rada (šetnju po prirodi s’oružje i sitan lovokrad, zdravu ‘ranu od žutog sira, prirodne a zdrave materijale – granitne ploče za prve gerilce u istoriji ratovanja, zdrave ideje o mnogim ujdurmama i tako to)?

    Reply
  3. Pitam za druga

    Da li je tacno da je na skupu pisac Radovanovic rekao u jednom trenutku onog mucnog govora da mu je knjiga objavljena i u Srbiji i na Kosovu i u Hrvatskoj…? I hoce li neko da se izvini zbog toga na sledecem skupu, ako uopste neko iz organizacije istog vidi uooste neki problem u takvoj izjavi?

    Reply
  4. Neka hvala

    Kada vam covek koji u obracanju kaze za Hrvatsku „nasa Hrvatska“ pozove na revoluciju to je da vam se zgadi ceo skup i sve oko njega. Eto povraca ali povraca mi se od obracanja ovog pisca. Verujem da su zgadjeni bili i oni najtvrdokorniji. Mucno ga je generalno bilo slusati ali to o „nasoj Hrvatskoj“ o tome da mu je izasla knjiga i u Srbiji i na Kosovu kako se izlete i kako ga odala podsvest? Dzaba se krijete ne da vam se da se sakrijete iza gospodskih manira i laznih osmeha. Covek prica kako mu akademska cestitost ne dozvoljava da vredja a naziva ljude huljama i slicno tokom govora? Eto posle Vidojkovica koji je sinonim za sve lose i za one koji vredjaju srpski narod i drzavu organizatori su pomerili granicu dna i doveli ovog pisca od kog mi se samo smucio miting.

    Reply
  5. Dragan

    sad svi mogu da vide koje su namere ovih iz opozicije. oni bi nas da hapse iako mi nismo dirali opoziciju kad su oni pali s vlasti. to je jos jedan razlog da im nikad nedamo vlast i da se sto bolje spremimo za izbore koji slede

    Reply
  6. Pogledati snimak

    Na 15 minuta i 30 sekundi snimka sinosnjeg skupa na fb stranici vpo-a, mozete cuti i videti kako Radovanovic nabraja Srbiju, Kosovo, BiX i Hrvatsku i sve to prstima desne ruke broji, dakle broji Srbiju i Kosovo sa dva prsta razlicita?

    Reply
    1. Dule

      Možda je bio lapsus u pitanju, ali to ne opravdava činjenicu da se to desilo. Ako žele da predstave neku drugu priču i opciju građanima, ako žele da daju podršku nekoj drugoj političkoj liniji za koju sutra neko može da glasa, bojim se da onda govornici na ovim protestima moraju mnogo pažljivije da sastavljaju i izvode svoje govore.

      Reply
  7. Zoran

    Moli se gospoja iz Centra za socijalu da ne šeta popolju s’ovi uzdajnici, bar dok ne uposli šćer u Gimnaziju… Neće ni direktor probleme, zbog ovi’ šetanja.

    Reply
  8. Boban

    Pitajte Kolonijaše kako se prave žestoke demonstracije oni to znaju,samo ako imate hrabrosti kao oni

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.