Na Povlenu spomen bista Petru Pajiću, nagrada Radovanu Popoviću

Udruženje Beli Povlen izdalo je zbirku pesama Petra Pajića, a na Povlenu će pesniku biti postavljena i spomen bista. Na Veliku Gospojinu na Povlenu , po drugi put zaredom će biti dodeljena i nagrada „Radovan Beli Marković“ .

Akademik Milosav Tešić smatra da je izdanje zbirke pesama i postavljanje biste način da se Valjevo oduži pesniku.

„Prošle godine je podignut spomenik Radovanu Belom Markoviću, ove godine Petru Pajiću koji je rodjenjem Valjevac. Zanimljivo je da će spomenik biti postavljen na pola puta izmedju Valjeva gde je rodjen i sela Ještansko kod Bajine Bašte gde je rodjen njegov otac.  Pajić nije bio čovek koji je čeznuo za književnom slavom o tome svedoči činjenica da je na početku svoje karijere bio jako dobro prihvaćen , a potom je može se reći bio nepravedno zanemaren“, rekao je Tešić najavljujući otkrivanje spomen biste za tradicionalne Gospojinske dane na Povlenu.

Pajić je bio i urednik drugog programa Radio Beograda , a pisao je poeziju, prozu, književnu kritiku i satiru. Pajić je dobitnik više magrada i priznanja za svoj rad.

Udruženje će kako je najavljeno istom prilikom dodeliti po drugi put nagradu „Radovana Belog Markovića“ , a nagrada će biti dodeljena  novinaru Politike Radovanu Popoviću za doprinos u novinarstvu u oblasti kulture.

„U vremenu kada novinarstvo doživljava nezamislive izazove i kada smo skloni da brzo zbog tih izazova donesemo zaključke , moram reći da se nagrada pretvara u svojevrstan omaž jednom herojskom i slavnom vremenu u novinarstvu . To vreme izgleda mnogo veće od vremena i zemlje u kojoj živimo, ali to nas obavezuje da pronadjemo iz tih vremena smernice za budućnost“, rekao je  dr Zoran Živković.

Kako je Živković naveo, list Politika je u tim prošlim vremenima svedočila o Jugoslaviji na jedan izuzetan način , a razlog je bio i način na koji je Politika pratila kulturne dogadjaje.

Svečana dodela nagrade i otkrivanje spomen biste biće održano u ponedeljak 28. avgusta na Povlenu sa početkom u 14h.

3 comments on “Na Povlenu spomen bista Petru Pajiću, nagrada Radovanu Popoviću

  1. nula

    List Politika je sramota za novinarstvo. Jedni od najzasluznijih za unistenje te profesije u ovoj drzavi. Nema tamo nikakvih svedocanstava, tamo je suva propaganda i indoktrinacija. Sve sto je trebalo reci o tim novinama, rekao je Basara, nazivajuci ih najstarijom prostitutkom na Balkanu (naravno, koristeci vulgarne izraze).

    Reply
  2. Таорац

    Долази ли мој Ацо да види како је леп пут урађен за Мравињце и Таор?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.