Više od 1.000 malih privrednika uvelo bezgotovinsko plaćanje kroz POS program

Više od 1.000 malih privrednika prepoznalo je šansu za razvoj biznisa kroz uvođenje bezgotovinskih plaćanja i već na početku POS programa prijavilo se za besplatnu instalaciju terminala i eCommerce rešenja, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Kako se navodi, među njima je najviše preduzetnika – 78%, dok je 22% mikro i malih firmi. NALED ističe da je najviše prijava (45%) stiglo od trgovaca, a nešto manje od četvrtine zainteresovanih su ugostitelji. Slede prerađivačka industrija, privatne ordinacije, pružaoci pravnih i  drugih stručnih usluga.

Privrednici su dosad putem sajta boljinacin.rs ili devet banaka koje učestvuju u programu, tražili 1.155 POS-ova odnosno 1,1 u proseku. Najčešće se opredeljuju za klasičan POS koji prihvata plaćanje karticama, digitalnim novčanikom i IPS plaćanja, a 62 prijava stigla je za uvođenje bezgotovinskog plaćanja prilikom onlajn kupovine.

Istraživanje je pokazalo i da trenutno 44% privrednika pruža mogućnost plaćanja karticama. Trećina je POS terminale uvela u poslednje dve godine, a najčešće zbog potreba kupaca. S druge strane, iako broj bezgotovinskih transakcija ide uzlaznom putanjom, tri od pet građana i dalje češće plaćaju gotovinom, a blizu polovine stanovništva nikad ne kupuje putem interneta, iz straha od prevare ili samo navike da proizvod vide uživo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.