Slike Milića od Mačve iz legata „Kosovo prvi prag Srbije“ u studiju „Trnavac“

Izložba Milića od Mačve,  je svečano otvorena u Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“. Postavku čine 22 Milićeva dela iz bogate kolekcije koju je umetnik još za života zaveštao gradu Kruševcu, a koju baštini Legat Milića od Mačve „Kosovo prvi prag Srbije“.

Legat je od 2008. godine u sastavu Kulturnog centra Kruševac i vredna i značajna kolekcija Legata zbraja 120 originalnih Milićevih slika posvećenih kosovskom mitu, srpskoj istoriji i tradiciji.

Valjevska publika ima priliku da po prvi put vidi neka od Milićevih dela, a u postavku su uključeni i crni plašt i beretka koje je Milić nosio i po kojima je bio prepoznatljiv u javnosti.

„Ova izložba nastala je u saradnji sa Kulturnim centrom iz Kruševca koji je i vlasnik Legata Milića od Mačve „Kosovo prvi prag Srbije“. Želim da se zahvalim Valentini Kaplarević, direktorki Centra za kulturu Kruševac, Nebojši Lapčeviću i Mariji Stojadinović, urednicima programa u Legatu i Kulturnom centru Kruševac, na privremenom ustupanju Milićevih dela i na svesrdnoj pomoći da ova izložba ugleda svetlost dana u Internacionalnom umetničkom studiju u Valjevu“, kazala je Mirjana Vojić, direktorka Studija.

Ona je istakla da je saradnja koja je ostvarena sa Kulturnim centrom Kruševac zvanično otpočela 26. juna ove godine, kada je u Legatu Milića od Mačve svečano otvorena izložba „Slikari sveta“ iz kolekcije Internacionalnog umetničkog studija „Radovan Trnavac Mića“.

„Izložba je otvorena u okviru vidovdanskih svečanosti koje se tradicionalno organizuju povodom Dana grada Kruševca. Imali smo zapaženo predstavljanje, a tamošnja publika ima priliku da do 12. jula pogleda 22 dela iz bogate naše poklon zbirke Studija koja broji blizu 400 dela. Svečano otvaranje naše izložbe u Kruševcu svojim prisustvom uveličali su Igor Mirović, predsednik pokrajnske Vlade Vojvodine i Miodrag Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu kulture. Večeras, 30. juna, u našem galerijskom prostoru izložene su Milićeve slike i  nadamo se da ćemo i dalje nastaviti ovu našu uspešnu saradnju sa našim prijateljima iz Kruševca“, istakla je Mirjana Vojić, direktorka Internacionalnog umetničkog studija.

Među brojnim posetiocima na jučerašnjem svečanom otvaranju izložbe Milića od Mačve bio je i naš poznati slikar i muralista, Slobodan Jeftić Pulika, ujedno Milićev prijatelj i kolega sa Arhitektonskog fakulteta.

U muzičkom delu programa nastupila je Valjevka Milena Pavlović uz pratnju Marka Stojkovića na gitari.

Izložba će biti otvorena do 1. avgusta 2023. godina.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.