Pravo vreme za kupovinu ogreva – drva, pelet i ugalj jeftiniji nego lane

Iako je leto i možda mnogima to nije prva pomisao, sada je pravo vreme da se primeni staro pravilo “da se ogrev za zimu nabavlja u leto”. Jer, za razliku od prošle godine, daleko niže, cene čvrstog ogreva su već nekoliko meseci niže, a nema problema ni sa nestašicama.

Kada je reč o ogrevnom drvetu, podsećamo da su ga pojedini prodavci uoči prošle grejne sezone cenili i svih 100 evra za kubik, ali je ta cena sada praktično prepolovljena. U valjevskom kraju, zavisno od vrste i kvaliteta, kubik ogrevnog drveta “pored puta”, dakle bez prevoza, sada ima cenu od 5.000 do 6.500 dinara. Sa prevozom, ili ako se kupuje na području grada, kubik košta do 7.500 dinara.

Što se tiče peleta, koji je sve popularnija vrsta čvrstog ogreva, on je lane, pre nego što je Vlada Srbije donela uredbu ograničenju cena, u jednom trenutku koštao neverovatnih 400 evra za tonu. Cena peleta ove godine, srećom, od proletos je mnogo niža i kreće se od 32.000 do 36.000 dinara za tonu, po koliko se može kupiti kod većine trgovaca ovim ogrevom u Valjevu, zavisno od proizvođača i toga da li je sirovina za pelet listopadno drvo ili četinar.

Inače, proizvođači i trgovci peletom ističu da u ovom trenutku nema tržišnih osnova za poskupljenje pre početka predstojeće grejne sezone, pogotovo nakon najave vrha države da poskupljenja struje neće biti do kraja ove godine.

Konačno, u odnosu na prošlu godinu snabdevanje ugljom je znatno stabilnije, a i cena ovog energenta je niža u odnosu na prošlosezonskih 29.000 dinara za tonu. Naime, sada se na stovarištima može rezervisati ugalj “stanari” u komadu već za 15.000 dinara. Kvalitetnije i kaloričnije vrste uglja takođe se mogu naručiti na stovarištima. Po trenutnoj ponudi, ugalj “štavalj” košta oko 22.000, sušena “kolubara” 23.000, a ugalj “banovići” 25.000 dinara tona.

Cene čvrstog ogreva sada su niže, kako su objasnili trgovci i energetski stručnjaci, zbog prošle blage zime, kada je potrošnja bila manja od uobičajenog nivoa, pa su određene količine svih vrsta čvrstog ogreva ostale na zalihama za sledeću grejnu sezonu. Sa stabilnim snabdevanjem i povećanom tražnjom, trgovci su se uz to odlučili da cene spuste kako bi kupce motivisali da ogrev nabave već tokom leta.

13 comments on “Pravo vreme za kupovinu ogreva – drva, pelet i ugalj jeftiniji nego lane

  1. Istina

    Зна ли неко да објасни зашто су прошле године толико скочиле цене дрва и пелета? Је ли то било скупље заливање дрвећа???
    Брука! Ми смо наопак народ…

    Reply
    1. Анонимни

      Цене су прошле године скочиле 3 пута да би се ове године „вратиле“ на 2 пута у односу на пре поскупљења. Дакле, када упоредимо цену пре са ценом после осцилација – имамо поскупљење од 100%.

      Reply
  2. Miroslav

    Nije mi jasno zašto objavljujete cene drva tamo gde se bukvalno mogu naseci na svakom koraku.Pitajte za cenu u Vojvodini ,malo dodjite do Subotice Zrenjanina Kikinde…Verujem da necete biti tako optimistični..Ps..Kikinda 10000.din Juče provereno

    Reply
    1. Сељак

      Па дрво је увек у Војводини било скупље. Локална понуда је слаба, а у цена транспорта и претећих трошкова, са Медведника до Ваљева је осетно мања него до Суботице.

      Reply
      1. Vladica

        kako kaze onaj i tamo gde moze da se nasece gde hoces, kostaju 8000 … pa sad ti vidi kad nas toliko kostaju budi srecan sto su i u Vojvodini 10…

        Reply
  3. Dile

    Svi smo prošle godine bili uplašeni da ce biti teško doci do ogreva a dobavljači su to iskoristili pa su nas oderali i ti bez razloga . A opšta svetska situacija im je išla na ruku.

    Reply
  4. Laki965SA

    pelet preprosle godine 175 eura…prosle 372 eura, zasto bogg sveti zna…kazu nema ga a kad su mnogi presli na drugi nacin grejanja mole drzavu pred kraj godine da im odobri izvoz inace ce propasti proizvodjaci…spekulanti…sad kao jeftino a i dalje skoro 300 eura…moli ce oni opet drzavu…narod ce na sporete i peci da se greju, tu moze da se lozi sve…a oni pelet nek ostave za sebe i svoje…

    Reply
  5. GP

    Ogrev je ne skup vec preskup, bilo koja vrsta ogreva da je u pitanju. A zasto: pa ratuje se u Ukrajini, zategnuti odnosi Kine i Tajvana, zamljotres u Japanu, u Indiji krava otelila tele sa dve glave, pozari u Grckoj, na Islandu proradio vulkan…

    Reply
  6. Zdravko

    mene su danas prevarili za drvo naručio sam 10 a izbacili mi 6 to sam uvideo kad sam ih složio. ne kupujete drva iz ŠABCA i okoline

    Reply
  7. Veroljub

    Svuda drva kradu, kako go da okrenem mora da tezakine, neki još i javno kažu ,sladje mu je da ti ukrade taj metar ,ili pola metra a nekome i više, jednostavno bre takav smo neki narod . A šta bi radili da je ne daj bože ratno stanje kobi nam dali, ali takvi su ljudi, retko ima poštenih, pa neka skuplje naplati ali neka ti barem da tačnu meru. Sami ne valjano.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.