POKS: U Valjevu da budu sedišta ministarstava kulture i prosvete

Da se sedište Ministarstva kulture, kao i Ministarstva prosvete, momentalno premesti u Valjevo, da penzioneri pišu kazne svakom ko baca smeće u parkove – to su, između ostalog, neki od predloga Saveta za kulturu GrO POKS-a u Valjevu, izrečeni na konferenciji za novinare.

Marija Ilić je na početku saopštila da je Savet za kulturu valjevskog POKS-a obavio prva istraživanja u ovoj oblasti te da će, nakon što istraživanje bude završeno, od jeseni detaljnije predstaviti program ovog Pokreta vezan za kulturu jer će tada, kako je precizirala, “krenuti i kampanja za redovne lokalne izbore”.

“Postojeći kulturni model u Valjevu ne može obezbediti delovanje i napredak pisaca, slikara, muzičara i svih onih koji mogu da podignu kulturni nivo u našem gradu. Postojeće vlasti, ne samo da održavaju sve ono što vodi u propast i dekadenciju, nego su uspeli da taj model, koji možemo nazvati “ parada pijanstva, kiča i primitivizma“, nametnu i valjevskim selima koja su vekovima  čuvala srpsko gospodstvo, tradiciju, nošnje, običaje, pesme i igre kroz sabore oko crkava negujući sve  vrline srpskog naroda”, rekla je Marija Ilić.

Po njenim rečima, zaključak Saveta za kulturu GrO POKS-a je da Valjevo mora krenuti od podizanja ambicija, te da se od države zatraži “da nam se poveri posao obnove srpskog kulturnog obrasca”. “Kao prvi korak u tom pravcu neophodno je da se sedište ministarstava kulture i prosvete odmah i neodložno  presele u Valjevo. To isto važi i za učiteljske škole i fakultet. Važno je napomenuti da je neophodno renoviranje Gradske biblioteke, na kojoj sramno otpada fasada i kojoj fale mnogobrojni naslovi”, istakla je ona.

Njen kolega Milan Petrović je na konferenciji za novinare rekao da su za očuvanje kulturnog obrasca svakog grada, pa i Valjeva, bitni su parkovi. On je, međutim, izneo primedbu da u samom gradskom jezgru nema dovoljno zelenila i uređenih parkova, a da i to malo parkova što imamo nisu dobro održavani.

“Posebno zabrinjava odnos građana koji konstantno bacaju smeće ne vodeći računa o bezbednosti posetilaca, a naročito dece. To se posebno odnosi i na šetalište pored Doma kulture. Predlažemo da grad ovlasti i plati penzionere da pišu kazne svakome ko rasipa smeće.  Ta mera bi pomogla punjenju gradskog budžeta, smanjilo bi se zagađenje a poboljšao izgled parkova, šetališta i grada u celini”, predložio je Petrović.

6 comments on “POKS: U Valjevu da budu sedišta ministarstava kulture i prosvete

  1. Istina

    Ja razumem želju za vlasti, ali ne vidim ništa više kod vas i sličnih vama. Sto partija, sto pokreta, sto nekakvih nevladinih organizacija, ekoloških organizacija…, a država se sve više anarhizuje. Država se guši u sopstvenom smeću i smradu.
    Mislim da se gasimo kao sveća kada dogoreva…
    Bruka!

    Reply
  2. Miki62

    A aerodrom u Brankovini, luksuzna marina na Divčibarama, nacionalni stadion u Mionici, fabrika podmornica u Popučkama, Sheraton u Šušeokama… to ništa???
    Nisam za vlast, ali ne mogu da ne budem protiv ovakve neinventivne i neozbiljne opozicije.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.