Lokalni front: Vlast SNS odgovorna za nedonošenje Plana kvaliteta vazduha Valjeva

Plan kvaliteta vazduha Grada Valjeva neopravdano kasni u samom donošenju a kamoli realizaciji, a za to odgovornost snosi isključivo aktuelna gradska vlast koja nema ni političke volje ni znanja, stav je Lokalnog fronta Valjevo izrečen na konferenciji za novinare. To je neostvareno obećanje čije su posledice svakako najteže jer smo, kako su istakli predstavnici LF,  hiljade sugrađana u raznim životnim dobima izgubili za sedam godina nečinjenja Srpske napredne stranke u Valjevu.

Bivši odbornik Ljubomir Radović je podsetio da je gradska vlast “kao zmija noge” krila činjenicu da Ministarstvo zaštite životne sredine nikada nije odobrilo „Plana kvaliteta vazduha 2016-2021“. “Setimo se 1.574 potpisa građana Valjeva ispod zahteva Lokalnog fronta u jesen 2018. godine, da gradska vlast podnese građanima izveštaj o izvršenju zadataka iz akcionog plana za smanjenje zagađenja vazduha u Valjevu. Setimo se da sam kao odbornik još u martu 2018. godine tražio da se u dnevni red sednice skupštine uvrsti izveštaj organa grada o izvršavanju obaveza predviđenih Planom kvaliteta vazduha i Planom zaštite životne sredine. Nekakva javna rasprava je pod pritiskom javnosti održana krajem iste godine, dobro čuvana tajna ostala je činjenica da Valjevo zapravo i nema plan, jer ga nije odobrilo nadležno ministarstvo”, rekao je Radović.

Umesto zvona na opštu uzbunu i preduzimanja hitnih mera da se na ovo saznanje reaguje, kako je tada zahtevao Lokalni front, dodao je Radović, dobili smo zataškavanje stvarnog stanja. Godine su proticale, nastavio je on, a u programskom delu gradskog budžeta svake godine se ponavljala laž u vidu indikatora da plan kvaliteta vazduha postoji. “Pravi dokaz da tog plana nikada nije bilo stigao je tek u Nacrtu plana kvaliteta vazduha za period od 1. januara 2022. do 31. decembra 2027. objavljenog na zvaničnoj stranici grada krajem prošle godine, sa gotovo 11 meseci kašnjenja”, zaključio je Radović.

Po rečima sadašnjeg odbornika LF Željka Trifunovića, ko je kriv za kašnjenje moraju razjasniti Gradska uprava i izvođači radova, „CIP“ i „SET“, jer je, kako je naveo, ugovor zaključen 10. avgusta 2021. Dodao je da se ne zna koji rok je bio predviđen za završetak nacrta plana, ali je istakao da je javna rasprava o tome održana tek 22. novembra prošle godine, tačno 325 dana posle dana kada je trebalo da započne primena Plana, 1.januara 2022. “Taj prvi nacrt doslovno je pocepan na javnoj raspravi. Osim praznina u planu i njegovoj primeni, ova javna rasprava pokazala je da među prvim službenicima grada Valjeva nema ličnosti koja bi imala hrabrosti da  stane pred okupljene građane. Svi oni, od gradonačelnika do načelnika odeljenja,  jednostavno su tog dana imali „pametnija“ posla. Nikakvo čudo onda što je izveštaj sa novembarske rasprave objavljen tek pre nekoliko dana, 13. juna, dakle 529 dana posle dana predviđenog za početak primene Plana kvaliteta vazduha”, istakao je Trifunović.

Kako je rekao, predlog Plana neće se uskoro naći pred odbornicima Skupštine grada, jer je tek u ponedeljak 3.jula, objavljen drugi nacrt Plana kvaliteta vazduha grada Valjeva za period od 1.januara 2022. do 31.decembra 2027.godine. “Koliko će, dakle,  još meseci, koliko godina, biti potrebno da Valjevo dobije bar plan kvaliteta vazduha? Lokalni front ima predlog: neka nesposobno rukovodstvo grada izađe pred građane i otvoreno im prizna da za ovaj posao, jedan od najvažnijih za fizički opstanak, ne preterujem, u pitanju je zaista i fizički opstanak ovoga grada, jednostavno nema ni političke volje ni znanja”, poručio je Trifunović.

Dokaz za to, kako je ilustrovao, jeste što je LF prismeno predložio da se naziv Plana kvaliteta vazduha grada Valjeva izmeni tako da period primene bude 2023-2028 jer je “besmisleno prošlu godinu navoditi kao početnu za sprovođenje akta”. Zahtev, međutim, nije prihvaćen.

10 comments on “Lokalni front: Vlast SNS odgovorna za nedonošenje Plana kvaliteta vazduha Valjeva

  1. Predrag Savić

    Izvinjenje za g.Mila. Nismo želeli da mu bude muka.
    Pod uslovom da nije član GrO SNS…

    Reply
  2. Dragan

    sezona je letovanja a vi pricate o vazduhu. mislicemo o tome na zimu sad nas pustite da odmaramo

    Reply
  3. Predrag Savić

    Kad imate problem, pravite plan kako da ga rešite, baš kako i zakon nalaže. Oni ga prave od 2016. I nikako da ga naprave…

    Reply
  4. Mile

    svi nesto pametuju i znaju a niko da se založi, udruži i resi neki problem. Samo gledaju svoj interes takodje i front da se docepa vlasti. To mi je poznato dobro u Valjevu

    Reply
  5. Predrag Savić

    Postoji dopis Upravnog odbora Lokalnog fronta sa zahtevom da predstavnik LF bude uključen u radnu grupu koja se time bavi u gradskoj upravi.
    Bez odgovora…

    Reply
  6. Istina

    Ma nisu mrzitelji, poštovani zemljaci.
    Da li znate da udišete najlošiji vazduh na planeti zemlji uključujući i pojedine prljave delove velike Kine.
    Bruka je to ako znamo da smo okruženi tolikom prirodom, planinama, šumama, rekama…
    Znate zašto je to tako? Zato što pojedinci „pokradoše“ sve u zemlji Srbiji i što je većina naroda siromašna i ne može da priušti sebi kupovinu i grejanje na kvalitetnije energente. To je plan za rešavanje problema. Znači podići standard građana i problem će biti rešen.
    Naravno usput da neko pametniji preuzme vlast pa organizuje saobraćaj, organizuje urbaniste, zidanje višespratnica u centru bez dovoljno parking mesta, posadi drveće, napravi zelene površine…
    Pročitajte koliko kvadrata zelene površine u gradovima Evrope dolazi na jednog stanovnika i sve će vam biti jasno…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.