Američki ambasador Hil u Valjevu: Položen kamen temeljac za još jedan vrtić

Ambasador SAD-a Kristofer R. Hil je posetio Valjevo gde je zajedno sa gradonačelnikom Lazarom Gojkovićem položio kamen temeljac za novi vrtić  koji će po završetku radova, moći da primi do 220 dece.

Izgradnju vrtića u okviru prostora postojećeg vrtića Bambi u Valjevu finansira Program humanitarne podrške Evropske komande Sjedinjenih Američkih Država (EUCOM) sa  milion američkih dolara . To je bio povod da u Valjevo ponovo dodje američki ambasador Hil koji je zajedno sa gradonačelnikom obišao postojeći objekat i već započete zemljane radove.

„Naši američki prijatelji su prepoznali koliko je Valjevu značajno da reši problem manjka mesta u vrttićima i odobrili su nam najveću sumu koju je ova Kancelarija ikada imala u Srbiji. Govorimo o više od milion dolara za valjevsku decu . Radujem se što negujemo dobre odnose izmedju Valjeva i institucija SAD-a unapredjujemo. Imali smo već donacije u vidu sanitetskog vozila za Bolnicu , potom nedavno i u okviru programa energetske efikasnosti uradjene su izolacije i fasade. Sada smo tu saradnju podigli na još jedan viši nivo“, rekao je gradonačelnik Valjeva Gojković.

On je istakao da je posebno ponosan na činjenicu da će ova gradska vlast konačno rešiti problem smeštaja dece u obdaništa. „Više od 500 neupisane dece je ogroman broj za Valjevo jer to čini i socijalni i ekonomski problem. Roditelji nisu u mogućnosti da se zaposle ili s druge strane nemaju sredstava da plaćaju posebno čuvanje dece . Ovaj problem ćemo rešiti otvaranjem dva vrtića u staroj Šestoj školi i ovde sa još 11 prostorija što je više od 200 novih slobodnih mesta u Bambiju“, rekao je Gojković.

Ambasador Kristofer Hil izrazio je zadovoljstvo zbog nastavka saradnje na projektima koji su važni Valjevu.

„Rekao bih da ne postoji važniji nivo obrazovanja nego što je predškolski, odnosno vrtići jer to je složićete se , mesto gde sve počinje . Takodje mi je drago što vidim da ova deca imaju nastavnike u ustanovi koji predano rade i zaista su odlični. I to mi je veoma važno . Iskreno ja toliko volim nastavnike i vaspitače u predškolskim ustanovama da sam jednom i oženjen. Biće potrebno još meseci dok se ovaj projekat ne dovede do kraja i završi , medjutim roditelji koji se sada muče da nekako zbrinu decu kod baka i deka ili na druge načine ili ne mogu da rade jer čuvaju decu treba da znaju da je rešenje tu, veoma blizu“, rekao je ambasador Hil .

On je naveo da sam projekat nije samo podrška američke ambasade već i vojnih predstavnika SAD-a u Evropi, odnosno Komande u Zapadnoj Evropi koji su našli način i izdvojili sredstva da omoguće donaciju.

„ Kada radite u ambasadi onda se imaju kontakti sa visokim zvaničnicima i značajnim ličnostima, ali ne postoji ništa važnije od kontakata i saradnje sa gradjanima Srbije i ovaj projekat je jedan primer toga“, rekao je ambasador Hil zahvalivši se na toplom prijemu u Valjevu.

EUCOM Program humanitarne podrške fokusiran je na unapređenje osnovnih usluga za građane Srbije, uključujući ulaganja u obrazovanje u ranom detinjstvu i zdravstvene usluge usmerene na spasavanje života.

U okviru podrške američko-srpskom partnerstvu, ovaj program je od 2008. godine obezbedio više od 16 miliona dolara za različite projekte koji su spasli živote i pomogli da se najmlađi građani Srbije pripreme da ostvare svoj potpuni potencijal kao angažovani i produktivni građani.

 

24 comments on “Američki ambasador Hil u Valjevu: Položen kamen temeljac za još jedan vrtić

  1. Glupaci i pokvarenjaci

    Sravnili Krušik pobili ljude u NATO agresiji uništili privredu, i bez trunke srama izigrava humanitarce. Veća je sramota ovih domaćih POTURICA što ih promovišu nego njihovi vidici.

    Reply
    1. Istina

      Misliš da su nas džabe bombardovali? Pitanje je to? Misliš da nismo krivi ni za šta? Vodili smo rat po tuđim zemljama u okruženju, problemi sa Albancima…, a povrh svega jedan deo klike na vlasti se toliko obogatio da je postalo nenormalno, nešto slično kao i danas. Danas imaš državu samo za bogataše i Srbija se gasi…

      Reply
      1. Valjevac

        NEZNANJE ILI LAZIMA SE SLUZIS. Starije su Crkve u Isti i Dalmaciji nego drzava SAD. SKADAR SRPSKA stara predstolniCa, znas li gdde su mosti kralja VLADISLAVA, sunce ti nepismeno. Dobro ime GLUPACI I POKVARENJACI.

        Reply
        1. Istina

          I šta stim? Od prošlost se ne živi! U novijoj istoriji je nestalo onih Srba koji su za svoju državu, za narod… Zato smo tu gde jesmo. Država samo za kvazi bogate i država, druže, koja izumire… Džabe od Vladislava, manastira i ostalih građevina, ako se nastavi samo bogaćenje pojedinaca, ovde će isto biti kao i sa Kosovom…
          Najskuplja hrana, najzagađenija država, najjeftinija radna snaga, najskuplja dečija garderoba… i šta kažeš na to? Starije su crkve u Istri i Dalmaciji nego SAD… tužno.

          Reply
        2. gile882

          Pa to sto je negde neka crkva ne znaci bas nista. Ili to znaci da je beograd americki jer je tamo ambasada amerike? Ili da je kosovo albansko jer imaju neke dzamije dole? Ili ako sahranis nekog coveka da je onda ta drzava njegova?

          Ne navlaci se samo na drogu, moze se navuci i na pseudoistoriju, mitove, legende…

          Reply
  2. Lili

    Ova vest je izuzetno važna za lokalnu zajednicu, jer će omogućiti poboljšanje uslova za obrazovanje i brigu o deci u Valjevu.

    Reply
  3. Žika

    Na vidiku je rešavanje problema nedovoljnog mesta za decu u vrtićima. To je možda najbolji posao kog je gradska vlast mogla da se uhvati.

    Reply
    1. Istina

      Žiks, je li ti čitaš da smo dobili sve pare od Amerikanaca. Kakva bre gradska vlast, pa oni ne mogu ulice da operu, travu da pokose, cveće da okopaju, a o kontejnerima i kanalizaciji da i ne pričamo.
      Progledaj čoveče na svoje oči…

      Reply
  4. Zika

    Amerikanci da su rušili u Srbiji jesu, ali evo sad grade. Uvedeli su svoju grešku i shvatil da mi nismo neprijatelji.. Svi smo mi grešni… Svakako hvala im što ulazu u našu zamlju i što našoj deci omogućavaju bolje odrastanje kao i roditeljima bezbrižan rad, dok su deca na sigurnom u obdaništu.. .

    Reply
  5. To smo mi.

    Dok je hil uz našeg presednika,presednik je siguran.Za tanjir Američkog pilava se prodajemo.

    Reply
  6. Istina

    Lepo je graditi obdaništa i to je najpotrebnije jednoj zajednici. Mada bih ja više vodio računa o lokaciji. Izabrao bih neku periferiju sa dosta prirode, drveća, reka… Imamo mi to pored Gradca i onako tamo grade samo neke objekte kao da ne znaju gde da potroše pare…
    Bojim se da nam ne pomažu Amerikanci i EU da ne bi imali ni hleba da jedemo? Tolik smo sve izvitoperili i upropastili da ni hrane za sebe nemamo dovoljno. Ali zato imamo nenormalnu socijalnu razliku u društvu i sve veće bogaćenje pojedinaca…
    Bojim se da se Srbija gasi…?
    Samo još Rusi da daju koju paru…

    Reply
  7. nocni kurjak

    Ruski amabasador polaze kamen temeljac u jos jedan humanitarni centar. Slovenska braca, uvek tu za srpsku decu.

    Reply
  8. Eto tako

    Znate li šta ovo znači,znači da Amerika još podržava Vučića,sve dok je tako džaba vam šetnje i protesti,zato političari neće da govore

    Reply
  9. Vlada Kovačević

    Koji vrtić?
    Koja deca ?
    Silna nerodjena od hiljada majki štu poumiraše od poklona njihovog “ milosrdnog andjela“ !!!
    Jel ta deca?!
    Milijarde silne dužni ste Srbiji, bagro.kaubojska, da ih donesete klečeći moleći za oproštaj!

    Reply
  10. nocni kurjak

    Oni nemaju odgovor na pitanje, zasto bi jedne rusofile menjali sa drugim rusofilima? Smenis putinovu vlast, i dovedes putinovu opoziciju. Cemu trud?
    A i sutra, da ameri pripomognu smenu Vucica, ljudi kao ti ce da kazu kako ameri ruse legitimne vlasti obojenim revolucijama. Ko onomad kada ste tako srocili pricu, nakon sto smo skinuli Milosevica. Ispalo je na kraju, kao da smo nekog dobrotvora lincovali, potpomognuti americkim parama.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.