Za 100 dinara gotovo ništa na valjevskoj pijaci

Za sto dinara na valjevskoj pijaci nije moguće kupiti kilogram ni voća ni  povrća. Za tu novčanicu prodavci nerado razmeravaju svoje proizvode.

„Evo za 200 dinara jel u redu? Šta ti ovo ima? “pita prodavac.

„Ne, za 100 dinara mi razmerite“, bili smo uporni ovog vikenda na pijaci.  I nismo uspeli mnogo toga da pazarimo.

Valjevska pijaca gotovo da nikad nije bila šarenija , svega ima u izobilju. Ipak cene nisu za svačiji džep. Za novčanicu od sto dinara moguće je kupiti samo kućicu pečaruka i to belih, mlečnih ili pak jednu vezu sa deset liski listine,  sve ostalo značajno je skuplje.

Verovali ili ne kilogram boranije , puterke ovog vikenda prodavao se po ceni od 500 dinara, malo jeftinije od kilograma mesa. Ni ostali proizvodi nisu mnogo jeftiniji pa tako veza listine košta 70 dinara, paradajz 250 dinara, luk od 150 do 170 dinara  itd.

Sezonsko voće tek ima svoju cenu. Jagoda koja je kažu, prodavci na izmaku zbog kiše, prodaje se po ceni od 300 dinara za kilogram, a trešnje od 300 do 400 dinara za kilogram.

Navedene cene praktično upućuju na to da je  za minimalnu neto zaradu moguće kupiti vrlo malo  proizvoda na mesečnom nivou. Ako nam je meso skupo , odlazak na pijacu uveriće nas da ni voće ni povrće nisu jeftini.

Nekoliko je razloga zašto su pijačni proizvodi skupi.

Najpre, na valjevskoj pijaci najmanje je proizvodjača poljoprivrednih proizvoda , u većini su preprodavci, registrovane piljarnice koji u cenu proizvoda zaračunavaju više stavki. Potom, prodavci kažu da je godina kišna što utiče na sam kvalitet i količinu proizvoda u ponudi . „Sve uništi kiša, ono što valja za prodaju toga nema mnogo“, navodi jedan od njih dok svi upitani listom navode da je inflacija učinila svoje , poskupelo djubrivo, gorivo i sl.

Iako prodavci na valjevskoj pijaci u najvećem broju poseduju digitalne vage oni pak nerado razmeravaju svoje proizvode na niže težine od pola kilograma.

„Ja ću da ti izmerim, ali šta ti ovo ima?“, lepo nam je rekao jedan od prodavaca.

I zaista da li je sto ili dvesta grama boranije, krompira, tikvica ili veza listine dovoljno za obrok jedne porodice? Teško, a o voću da i ne razmišljamo.

 

 

 

3 comments on “Za 100 dinara gotovo ništa na valjevskoj pijaci

  1. Živimo u lažima i manipulacijama.

    Presednik Vučić se hvali da su plate duplo veće nego 2012godine,a nikako da kaže da su cene proizvoda i komunalije tri puta skuplje..Svakom normalnom je jasno,koliko je sada skuplje sve..Možeš imati platu i hiljadu eura ako su cene i iflacija visoka,ista je kupovna moć ko 2012 za trista eura.A ima ljudi koji veruju !!!.

    Reply
  2. dve veze luka

    Naprednjacke kursadzije su sahranile ekonomiju ove zemlje. I bice sve gore i gore. Radikal ili socijalista kada se dohvati ekonomskog kormila, hiperinflacija je zagarantovana.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.