Produžen rok za predaju oružja-Do sada predate hiljade mina, bombi…

Akcija predaje oružja sa 8. juna produžena je do 30. juna. Gradjani su po podacima MUP-a do sada predali i 20 451 komad minsko – eksplozivnih sredstava (MES).

Svi koji nisu predali oružje , a žele da to učine i dalje to mogu odlaskom u stanicu policije ili pozivom policiji da preuzme oružje u sopstvenom domu bez dodatnih objašnjenja o posedovanju.

Nakon tragičnih dogadjaja u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i Mladenovcu Vlada Srbije donela je odluku da gradjani do 8. juna mogu predati oružje koje poseduju bez legitimisanja o istom.

Novom odlukom rok za predaju oružja produžen je do 30. juna. Bojana Otović Pjanović iz MUP-a Srbije izjavila je prethodne nedelje za RTS da je do sada predato 78.103 komada oružja i 2.692.641 komad municije. Otović Pjanović je takodje navela da u ukupan broj predatog oružja spada i 20.451 komad minsko-eksplozivnih sredstava.

Veliki brojevi praktično potvrdjuju navode koji su objavljeni u javnosti odmah nakon pomenutih nesreća o tome da je Srbija na trećem mestu u svetu po broju oružja u vlasništvu civila.

Srbija je do sada, od rata na prostoru bivše Jugoslavije, u više navrata organizovala slične akcije predaje oružja i svaki put predate su velike količine različitog naoružanja. Ovoga puta nakon isteka pomenutog roka država najavljuje oštre kazne za posedovanje nelegalnog oružja.

Nenad Ljubišić, stručnjak za oružje iz Strukovnog udruženja policije za Slobodnu Evropu je izneo podatak da  u Srbiji ima ispod 800.000 hiljada komada oružja u legalnom posedu u rukama oko 570.000 vlasnika. Tu spadaju i fizička i pravna lica. Neka lica kao što su lovci i streljačka udruženja, firme za obezbeđenje, mogu posedovati više komada oružja.

 

2 comments on “Produžen rok za predaju oružja-Do sada predate hiljade mina, bombi…

  1. Valjevac

    Objavite koliko je oružja predato na teritoriji Kosova i Metohije, razoružavate samo užu Srbiju.

    Reply
  2. Dragan

    sve treba razoruzati. narod se stalno buni i ako imaju oruzje onda su opasni. ovako bez oruzja nek setaju kolko hoce nemogu nam nista

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.