POKS:Valjevu najhitnije potreban novi plan organizacije saobraćaja

GrO POKS-a izdao je saopštenje za javnost u kom se osvrće na stanje u saobraćaju. Saopštenje prenosimo u celosti:

„Savet za saobraćaj Gradskog odbora Valjevo Pokreta obnove Kraljevine Srbije razmatrao je izveštaje svojih članova ali i brojne primedbe građana na nagomilane probleme koji otežavaju i komplikuju život svim učesnicima u saobraćaju.

Konstatovani su nepodnošljivi problemi: nedostatka parking mesta, neuređenih i nezaštićenih trotoara, nepostojanja biciklističkih staza, neprecizno obeleženi pešački prelazi, nezaštićeni prelazi preko pruge koja velikom dužinom prolazi kroz gusto naseljene delove grada.

Nedostatkom parking mesta u najvećoj meri su pogođeni centar grada i najbliža naselja ( Peti puk, Zbratimljeni gradovi i Novo naselje).

Centar grada je toliko oskudan sa parking mestima da vozači neretko parkiraju automobile na trotoare. Sve ovo ometa pešake a posebno roditelje sa malom decom koji guraju kolica ili guralice. Zbog zauzetosti trotoara pešaci a posebno roditelji sa decom prinuđeni su da izlaze na kolovoz gde rizikuju svoje živote.

Najtipičniji primer saobraćajne konfuzije je Čika Ljubina ulica.

Predviđena je za dvosmerni saobraćaj a jedna strana je obeležena za parking. Vozila ne mogu da se mimoiđu, velika su zagušenja, ugroženi su pešaci, stanari ne mogu da pristupe svojim zgradama.

Još veća pometnja i problemi se pojavljuju zbog novog semafora na uglu  ulica Pasterove i Sinđelićeve. tu je semafor postavljen na sred dela trotoara tako da ometa invalide u kolicima i roditelje sa decom.

Na tom mestu postoji opasnost jer stari pešački prelaz nije potpuno uklonjen već je samo prefarban bledom bojom. Pešaci su zbunjeni i izloženi stalnoj opasnosti zbog ove nejasnoće.

Zaključak Saveta za saobraćaj Gradskog odbora POKS Valjevo je da Grad Valjevo hitno mora rešiti ove probleme novim prostornim planom koji će u potpunosti promeniti plan odvijanja saobraćaja, posebno onaj u najužem gradskom jezgru..

Neophodno je pokrenuti široku javnu raspravu svih koji su zainteresovani i stručni za pronalaženja rešenja koje će poboljšati bezbednost svih učesnika u saobraćaju, popraviti kvalitet života građana Valjeva i, na kraju, doprineti da Valjevo izgleda i funkcioniše kao moderan grad.

Neodložne i hitne mere su izgradnja više otvorenih i zatvorenih garaža  sa dovoljnim brojem mesta.

Prilikom izgradnje novih zgrada postavljati zahtev da predvide dovoljan broj garažnih i parking mesta za svoje stanare.

Na kraju, Savet za saobraćaj GrO POKS Valjevo podržava ideju da ulice Karađorđeva i Pantićeva postanu jednosmerne. Postoji projekat koji predviđa brži i sigurniji promet učesnika u saobraćaju.

Projekat obuhvata krug koji čine ove dve ulice, koje su glavni saobraćajni koridori, kao i sve ulice koje ih povezuju i izlaze na njih.

Info služba GrO POKS Valjevo

Marija Ilić, Portparol“

 

 

 

 

3 comments on “POKS:Valjevu najhitnije potreban novi plan organizacije saobraćaja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.