POKS: Pismo predsednici Skupštine

Predsednik Gradskog odbora Pokreta obnove Kraljevine Srbije Đorđe Marković uputio je pismo g-đi Snežani Rakić predsednici Skupštine grada Valjeva u kom traži da Skupština zabrani rad nedeljom ugostiteljskim objektima , objektima brze hrane i drugih uslužnih delatnosti. Saopštenje POKS-a prenosimo u celosti:

„Poštovana g-đo  Rakić,

u Valjevu se bez izuzetka ustalila zabrinjavajuća praksa da kiosci, piljarnice, naročito mega marketi, pekare i ugostiteljski objekti brze hrane kao i mnogi objekti raznih drugih uslužnih delatnosti krše Zakon o radu i osnovna prava zaposlenih.

Pre svega radi se o pravu na petodnevnu radnu nedelju.

Takođe, u velikom broju slučajeva radi se klasičnom primeru nemilosrdnog izrabljivačkog odnosa prema zaposlenim, gde se vrlo često prekoračuje zakonom zagarantovani maksimum radnih sati u toku dana, nedelje i meseca. Najčešće nije plaćen prekovremeni rad.

Neretko radnicima nije plaćeno penziono i socijalno osiguranje.

Zaposleni se najčešće teraju na rad nedeljom i u dane najvećih državnih, nacionalnih i crkvenih praznika.

Tradicija porodica u valjevskom kraju je da se nedeljom i na „crveno slovo“ ne rade ni najvažniji poslovi oko kuće. Postavlja se pitanje postoji li pored želje za najcrnjom eksploatacijom i neki skriveni naum da se izmeni karakter našeg naroda i njegova viševekovna tradicija poštovanja nedelje i velikih praznika?

U vreme kada se puno priča o raznim oblicima nasilja u našem društvu, moram da kažem da je ovo užasno, podmuklo, neljudsko i antisrpsko nasilje jedno od najcrnjih.

Posebnu dimenziju svemu ovome daje činjenica da veliku većinu zaposlenih u ovim objektima čine mlade žene, uglavnom majke maloletne dece.

Kao što znate, nisu to neke robinje uvezene iz nekih dalekih zemalja.

To su naše rođake, naše komšinice, naše kume, ćerke, supruge ili sestre nekih naših prijatelja, naše Valjevke.

Sigurno kao žena znate od kolike je važnosti da majke barem vikendom budu uz svoju decu.

U vremenu kada svi, vrlo često lažno i licemerno, konstatujemo da su nam deca prepuštena ulici i negativnim uticajima medija i društvenih mreža, od posebne važnosti je da majke imaju priliku da vikend provedu sa svojom decom jer majčinska briga je nezamenljiva.

Na kraju g-đo Predsedniče Skupštine našeg Valjeva, Pozivam Vas da na prvoj sednici Gradskog parlamenta postavite ovu temu na dnevni red.

Očekujem da Skupština Valjeva usvoji odluku-Uredbu kojom će se radno vreme svih gore pomenutih i sličnih objekata ograničiti vikendom tako da subotom rade maksimalno do 15.00 a da svaka nedelja bude neradna ( celi dan i noć sve do ponedeljka ujutro).

To očekuju i brojne porodice ovih namučenih i poniženih žena.

Imate priliku, zajedno sa odbornicima Skupštine kojom predsedavate, da pomognete u uspostavljanju zakonitosti u okviru svojih nadležnosti.

Takođe, imate jedinstvenu priliku da povratite dostojanstvo ovim ženama i ispravite ovu već višedecenijsku protivzakonsku delatnost.

Info služba Gradskog odbora POKS Valjevo“

 

 

 

 

 

3 comments on “POKS: Pismo predsednici Skupštine

  1. Valjevac

    Ovima iz POKSA treba uvesti staratelja za nadzor, Oni su pravi komunisti preobuceni u krunu. Prestolonaslednik jos nije naucio Srpski da govori, da bi doveli Karadjordjevice sve Obenovice pobili, i sad od likova kao Cuskiinica traze prvo majske parole komunisticke. Ovo licemersto je BEZOBRAZLUK koje samo los soj ljudi ima.

    Reply
  2. Istina

    Okej je da nedeljom ništa ne radi, ali mislim da ne treba mešati u to crvene praznike…? Mnogo mi toga imamo i zato smo tu gde jesmo. Nemamo ni veru kako treba. U šta naš narod veruje?
    Dajte bre da se iseli saobraćaj iz užeg centra grada, da se naprave parkinzi i garaže, da se zabrani više gradnja višespratnica u centru grada… ne može više da se prođe, niti da se diše… i onda kažemo da se broj stanovnika u Valjeu drastično smanjio.
    Pa brze trake će samo ubrzati odlazak mladih iz Valjeva i ništa više, jer se mi gušimo od pogrešne lokalne politike koja se sprovodi, zarad samo bogaćenja pojedinaca. E pa eto vam još malo pa neka žive samo pojedinci u Valjevu, a vi omladino pakujte kofere dok je još vreme…

    Reply
  3. Мирко

    У Србији су сви плаћени мизерно мало (сем оних на власти) а ви тражите нерадне дане.
    Познати сте по томе да шурујјете са СНС па можете и да не радите, али причајте у ваше име. (ПОКС не постоји у Ваљеву)

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.