Objekat na Mišićevom trgu poveren Narodnom muzeju

Gradsko veće je donelo odluku o poveravanju objekta na Trgu Živojina Mišića, nekadašnjeg objekta Valjevske banke,  Narodnom muzeju u Valjevu. Kako se navodi u odluci objekat će biti korišćen za izložbene postavke.

Grad Valjevo zatražio je od ministarstva finansija u junu prošle godine da u potpuno vlasništvo preda gradu objekat nekadašnje Valjevske banke na Trgu Živojina Mišića. Pomenuti objekat je izgoreo u požaru u januaru 2021. godine  nalazi se u lošem stanju pa su potrebna i obimna ulaganja.

Kako je tada rečeno na sednici Skupštine, namera grada je da pribavljanjem objekta u puno vlasništvo isti bude korišćen kao izložbeni prostor . Pojedini odbornici su tada imali i druge predloge smatrajući da grad ima dovoljno galerijskog prostora.

Sam objekat prvenstveno je bio deo Valjevske banke. Poslednja rekonstrukcija i dogradnja hotela Grand  izvedena je tokom 1987. i 1988. godine, kada je uredjen I prostor Trga Živojina Mišića. Namera tadašnje gradske vlasti bila je da se korisnicima hotela , posetiocima gradu I samim gradjanima što dostupnijim učine šalteri tadašnje Valjevske banke. Tako je na samom Trgu u novoizgradjeni objekat I  useljeno nekoliko šaltera banke. Ipak Valjevska banka je ugašena,a hotel Grand prodat . U brojnim kupovinama , prevodjenjima I potom oduzimanjima zbog dugova našao se I pomenuti objekat koji je na kraju izdavan privatnom licu koje je u tom prostoru formiralo kafić.

Dalja sudbina objekta bila je takva da je grad ostao suvlasnik u jednom delu dok je resto upisano na ministarstvo finansija RS.Tačnije  0,12% je javna svojina grada. Sam  objekat je povrsine 140m2 i upisana  je javna svojina RS  sa udelom od 23/140 , pri čemu je  nosilac prava korišćenja ministarstvo finansija 117/140.

Sada kada je grad pribavio objekat u puno vlasništvo isti prenosi na upravljanje Narodnom muzeju, ali bez prava uknjižbe i prava izdavanja objekta trećem licu.

 

6 comments on “Objekat na Mišićevom trgu poveren Narodnom muzeju

  1. Lepa vest

    Ovo je dobar potez. Ne sumnjam da će Narodni muzej pametno iskoristiti ovaj Lep prostor koji je odlično pozicioniran u užem gradskom jezgru. Posebno jer nas grad poseti veliki broj turista tokom godine. Možda osmisliti u toj zoni i savremeni Info punkt jer su tu centralne tacke turističkih posjeta. Naravno sve prezentirati i online i sa qr kodom. Bravo.

    Reply
  2. Zoki

    Sjajna vest. Najzad da onaj nji’ov doktor dobije svoj novi prostor za kafanče gde će da lele.u.a i lagano cirka 🍺, kao i uvek – za dž. Ahahaha…

    Reply
  3. Istina

    Pa grad ne zna šta će sa puno objekata u gradu. Isto tako i zemljišta. Prodaju, poklanjaju, a gradjani nemaju kud da se krecu od nepropisno parkiranih automobila.
    Policije kao da nema?
    Da li je neko skoro video neku patrolu policije u gradu, a da nisu saobraćajci za duvanje i prekoračenje brzine.
    Možda su sad te patrole u automobilima? Jer videh skodu kako pore decjeg igrališta kod Doma kulture vozi se po kocki…Možda je to patrola? Doduše polako sa bas smanjenim izduvnim gasovima otidji se pored sve one dece i setaca…Zašto?

    Reply
  4. Gradjanin

    Postavljam pitanje kao gradjanin, da li je neko od Vas za sve ove godine, primetio da je kafic koji je izgoreo u pozaru, nelegalno prisvojio deo terase belog mosta?
    Da li znate koliko je J.N. i na koji nacin placao zakup prostora i kome?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.