iRevolucija podnela prijavu protiv HK Krušik-Danas pretres u Privrednom sudu

Udruženje građana iRevolucija podnelo je prijavu za privredni prestup nadležnom tužilaštvu, protiv HK Krušik na osnovu koje je podignut optužni predlog i zakazan pretres za danas  u Privrednom sudu u Valjevu. U dopisu medijima IRevolucija navodi da je razlog podnošenja prijave zagadjenje vazduha zbog kotlarnice ove fabrike. „Ono za šta javnost treba da se zalaže jeste da sud odredi zaštitnu meru kojom se Krušiku brani rad dok se izvor zagađenja ne sanira“, navodi se u dopisu medijima.

„Krušik je najveći zagađivač vazduha na teritoriji Grada Valjeva u kom, prema procenama, najmanje 242 osobe godišnje prerano preminu od posledica aerozagađenja. Prema nacrtu Plana kvaliteta vazduha Grada Valjeva 2022-2027, ova fabrika u državnom vlasništvu odgovorna je za 20% do 25% zagađenja koje se godišnje ispusti u atmosferu. Višegodišnje zagađenje omogućeno je upravo čitavim nizom propusta i nepravilnosti u radu institucija: Ministarstva za zaštitu životne sredine, Agencije za zaštitu životne sredine, Inspektorata odbrane i Odeljenja za zaštitu životne sredine Grada Valjeva, jer fabrika godinama meri nivo zagađujučih čestica koje ispušta iz svog dimnjaka, godinama taj nivo prelazi zakonom dozvoljene količine i godinama ne postoji reakcija državnih organa da se to zaustavi“, navodi iRevolucija.

PO njihovom mišljenju pored državnih institucija, sporan je i rad gradske uprave čija je dužnost da planira razvoj grada, a prvi plan kvaliteta vazduha koji uključuje Krušik je u nacrtu više od godinu ipo, što znači da je fabrika, odgovorna za najmanje 20% aerozagađenja, godinama ignorisana u planskim dokumentima. „Takođe, inspekcije imaju obavezu da obezbede poštovanje zakona od nadziranih subjekata tako da ukoliko su inspekcijski organi bili upoznati sa navedenim nepravilnostima, a nisu ništa preduzeli, postoji i njihova odgovornost. Iako izveštaji koje je iRevolicija pribavila, a koji dokumentuju prekoračenje dozvoljenih granica zagađujućih čestica, datiraju još iz 2018. godine, do sada nije pokrenut nijedan postupak protiv Krušika, a ni sada to nisu učinile institucije već udruženje građana“, kaže se u informaciji dostavljenoj medijima.

„Krušik je dužan da uskladi svoju tehnologiju ili da obustavi rad kotlova koji predstavljaju izvor zagađenja. Prema optužnom predlogu, HK Krušik je optužen za dva privredna prestupa. Jedan zbog prekomernog zagađenja i drugi jer to zagađenje, po saznanju za njega kroz merenja, ne sprečava. Za oba privredna prestupa za koji se optužuje predviđena je novčana kazna. Kazna za kršenje ovih odredbi je od 1,5 do 3 miliona dinara za privredno društvo i najviše 200 hiljada dinara za odgovorno lice. Ono za šta javnost treba da se zalaže jeste da sud odredi zaštitnu meru kojom se Krušiku brani rad dok se izvor zagađenja ne sanira.“

iRevolucija smatra da će gašenje kotlarnice HK Krušik, odnosno promena energenta, doprineti rekordnom smanjenju zagađenja vazduha u Valjevu i sa tim u vezi sačuvati određeni broj života, kao i zaštititi zdravlje najugroženijim ciljnim grupama koje žive uz pomenutu fabriku.

9 comments on “iRevolucija podnela prijavu protiv HK Krušik-Danas pretres u Privrednom sudu

 1. Lignit

  nadam se da će Krušik dobiti spor jer je ova tužba besmislica. Pravo zagađenje dolazi od individualnih ložišta, Brđani, Peti puk, Popare… kakav jedan dimnjak da zagađuje ceo grad. Besmisleno!

  Reply
 2. Dragan

  kome se nesvidja vazduh u gradu nek ide na povlen. vi bi da zabranite rad krusiku gde je veliki broj clanova zaposljen i da se ljudi iznerviraju pa da glassju za nekog drugog. al nece vam to proci u sudu gde sede nasi ljudi

  Reply
  1. Sladjana

   Odgovor, Draganu, zato sto je zaposlen vleiki broj clanova, Krusik ce se sam i ugasiti, onog momenta kad ovaj narod shvati i prestane da vam daje pare , a vi da iste perete preko Krusika i bogatite se.

   Reply
 3. Obavesteni

  Krusik ne moze da stane, ali presaberite se svi od bombarodovanja do sada, koliko je vremena proslo i koliko miliona-milijardi evrica potroseno, a nisu resene vitalne stvari, kotlarnica i osnovni radni uslovi.

  Reply
 4. Milan

  Zatvorite Krusik, neka stane. To je cilj ovih sto setaju, a posle kad bude zagadjenja recice da je kriv neko drugi.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.