Danas počinje polaganje završnih ispita

Za 832 učenika osmog razreda  danas počinje polaganje završnih ispita. Za razliku od ranijih godina ove godine deca pored srpskog i matematike polažu jedan izabrani predmet. Najviše dece u KO kao i Srbiji odlučilo se za biologiju kao izabrani predmet.

Učenici završnog razreda osnovnih škola danas polažu završni ispit iz srpskog jezika dok u naredna dva dana slede matematika i izabrani predmet. U ŠU Valjevo kažu da je sve spremno za održavanje završnih ispita.

„Završni test se polaže u terminu od 9 do 11h i izlaženje sa polaganja nije dozvoljeno u prvih 45 minuta testa i poslednjih 15 minuta testiranja. Učenici su dužni da dodju u školu najkasnije u 8.30 časova ujutru gde ih čekaju razredne starešine koji proveravaju da li su učenici poneli potreban pribor i djačke knjižice . Važno je da napomenemo da se u prostor gde se polaže završni ispit ne može uneti ništa drugo izuzev potrebnog pribora i flašice vode. S obzirom da se najavljuje toplo vreme škole su dužne da provetre učionice , rashlade ukoliko postoji mogućnost za to“, kaže načelnica ŠU Zorica Jocić.

Ona napominje i da se popunjavanje testova vrši hemijskom olovkom plave boje , a da su škole dužne da za učenike pripreme hemijske . Polaganje nije dozvoljeno sa hemijskom piši-briši jer se to mastilo pokazalo nepouzdano prilikom skeniranja testova. Klupe u učionicama su numerisane rednim brojevima i u klupi može sedeti jedan učenik. Sva ostala pravila ista su kao i prethodnih godina s tom razlikom što deca više neće polagati kombinovani test već jedan izabrani predmet. Najviše dece u KO opredelilo se da taj predmet bude biologija, a slede geografija i istorija .

„Ove godine imamo tri skening centra po jedan u Valjevu, Loznici i Šapcu. Nakon što se objave preliminarni rezultati završnog ispita učenici popunjavaju liste želja. Oni treba da budu realni prilikom tog popunjavanja , ali da u svakom slučaju ispune i celu listu koja sadrži inače 20 želja. Ove godine promenjen je i sitem bodovanja pa srpski i matematgika nose po 14 bodova , a izabrani predmet 12. Na ove bodove dodaju se i bodovi iz šestog, sedmog i osmog razreda osnovnih škola. Po zakonu nijedan učenik koji ima manje od 50 poena ne može upisati četvorogodišnji smer već isključivo trogodišnji. Postoji i avgustovski rok za učenike koji iz nekog razloga nisu u mogućnosti da polažu završne ispite u junskom polaganju“, objašnjava Jocić.

Načelnica ŠU napominje da postoji sasvim dovoljan broj mesta u srednjim školama pa tako u Tehničkoj školi ima 9 odeljenja sa 270 slobodnih mestsa, Gimnazhija 8 sa 214, Medicinska 7 sa 210 slobodnih mesta i Ekonomska i Poljoprivredna škola sa  po 6 odeljenja sa po 180 slobodnih mesta.

„Dakle mesta u školama ima sasvim dovoljno i mi učenicima želimo mnogo uspeha , da dobro urade završene testove i na kraju upišu željene smerove“, rekla je Jocić.

Odgovarajući na pitanje Vamedie  da li su ranijih godina učenici pokazivali interesovanje za zanate s obzirom da Valjevu nedostaju majstori, Jocić kaže: „Tehnička škola kao što znate ima najveći broj takvih zanimanja i potpisani su čak i ugovori sa kompanijama u Valjevu gde deca ne samo daa mogu steći praktična znanja već i nakon školovanja dobiti posao. Svake godine su sva odeljenja u Tehničkoj puna i ta deca završe zanate. Šta nakon toga biva ne znamo, da li oni odlaze na dalje školovanje ili se pak bave nekim  drugim poslom , ali svake godine je veliko interesovanje i očekujemo da će tako biti i ove godine pogotovo ako se uzmu u obzir ugovori koje je škola potpisala“.

3 comments on “Danas počinje polaganje završnih ispita

  1. Pera

    Naš valjevac, drug Đoša konobar i Ministar prosvete Srbije poželeo je uspeh na maturi osnovcima !!!
    Ponosni smo na njega !!!

    Reply
  2. Dragan

    svaka cast za zoricu. kao sto je uspesno vodila clanove na miting isto tako uspesno vodi nase skole

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.