Gramata Eparhije valjevske za Službu hitne pomoći Doma zdravlja Valjevo

Na Veliki četvrtak episkop valjevski Isihije posetio je Dom zdravlja Valjevo i uručio arhipastirsku gramatu Službi hitne medicinske pomoći sa sanitetskim transportom, kao i letnje uniforme za zaposlene. Tim povodom uprava Doma zdravlja organizovala je prijem, a zatim je vladika posetio zaposlene u Službi hitne pomoći.

Veliki hrišćanski praznik prilika je za blagoslove i priznanja onima koji su čitave godine pokazali izuzetnu brigu za bližnje. Tako je povod za dodelu gramate podvig Službe hitne pomoći, koja je prošle jeseni efikasno zbrinula 17 teško povređenih putnika autobusa koji se prevrnuo u blizini akumulacije Stubo Rovni.

Episkopu valjevskom se na poseti i priznanju zahvalila direktorka dr Jasmina Jevtić, a zatim i načelnik Ginekologije dr Milan Mirković, inicijator okupljanja. Načelnik Službe hitne pomoći dr Dejan Branković je rekao:

– Počastvovani smo što Eparhija valjevska prepoznaje naš rad, humanost i sve ono što smo činili, činimo i činićemo za zdravlje naših sugrađana. Prošlog oktobra napravili smo veliki poduhvat, kada smo u nesreći na brani Stubo Rovni za nešto više od sat vremena zbrinuli svih 17 teško povređenih putnika, čime smo sprečili da posledice te nesreće budu mnogo veće. Mi imamo dve ekipe u smeni, a tog dana su i ostali zaposleni prekinuli nedeljni odmor i rekordnom brzinom stigli u službu.  Treba znati da, osim gradskog područja, pokrivamo i najudaljenije i najnepristupačnije terene, 24 sata dnevno. Drago nam je što Crkva to prepoznaje, ovo priznanje motivisaće nas da radimo još bolje i posvećenije na dobrobit naših sugrađana – rekao je dr Branković.

Radost je što ovog svetog dana možemo da vam damo podršku i podsećanje da smo na jednom zadatku koji koristi čitavoj zajednici, rekao je vladika Isihije.

– I mi i vi smo služitelji, a najviši poziv čoveka jeste da služi svom bližnjem. To je jedino što čoveku može dati smisao i ispuniti život: da darove, koje je dobio od Boga, koristi u slavu Bogu i na pomoć bližnjima. Verujemo da svako ima osećaj za vrednosti koje su iznad materijalnih, u ljudskoj prirodi je da teži uzvišenim vrednostima. Događaj koji je povod našeg okupljanja jeste najistaknutiji i najvidljiviji primer vaše službe, ali mi smo veoma svesni da je vaša služba diskretna i nenametljiva. Molimo se Gospodu da vam da snage, a naši današnji pokloni mali su znak pažnje za vaš trud – zaključio je vladika Isihije.

Pravoslavna eparhija valjevska je arhipastirsku gramatu Službi hitne medicinske pomoći uručila „za nesebičan trud, na delu iskazanu ljubav i čovekoljublje, a naročito za ukazanu pomoć onima kojima je potrebna.“

 

3 comments on “Gramata Eparhije valjevske za Službu hitne pomoći Doma zdravlja Valjevo

  1. Istina

    Ništa tu nije jasno, ili sve je jasno kao dan? Preveliko mešanje države u crkvu i crkve u državu ruši principe postojanja jedne države, a i vere.
    Ovo nije dobro. Oni se biraju između sebe, odnosno kako predsednik zahteva…
    Naša vera je veoma “tanka” i narod razjedinjen bas zbog navedenih mešanja…Velika socijalna razlika, nestabilna vera dovodi i do nestabilne države i podele društva. Crkva umesto da pomaže siromašne, počela da se bavi politikom. Dok beskucnici spavaju po železničkim stanicama, crkva pomaže institucije države, a država pomaže crkvu. Nije to loše, ali su mešanja, uplitanja bas velika. Ja sada neću pominjati neujednacene principe vere, odnosno dopuštanja da običaji iz sela u selo iz kraja u kraj, budu različiti i iznad jedinstvene vere…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.