Cena maline duplo niža?

      2 коментара на Cena maline duplo niža?

Prvi ozbiljniji rod maline u valjevskom kraju očekuje se početkom jula . Za sada neizvesna otkupna cena , a sve upućuje na to da će ove godine cena biti upola niža nego prošle godine.

Valjevski malinari imali su dobre razloge za zadovoljstvo prošle godine s obzirom da se otkupnaa cena ovog voća kretala I do 700 dinara po kilogramu. Iako do početka sezone branja malina ima još vremena , upućeni u ovu oblast tvrde da se prošlogodišnje cene ne mogu ponovo očekivati.

Od izjave do izjave provejava informacija da bi ovogodišnja cena mogla biti 300 dinara , a na društvenim mrežama podeljena je I objava jedne od manjih hladnjača u kojoj se navodi:”Naša je preporuka da se obradi onoliko koliko može porodično da se obere, ništa više od toga, a onaj ko bude radio veće površine mora biti svestan da sam rizikuje da možda zbog lošije cene neće imati računicu i moći da pokrije sve troškove.”

Mediji takodje prenose izjavu  Dobrivoja Radovića, predsednika Asocijacije proizvođača maline i kupine Srbije, koji kaže da takva poruka nije dobra : “Čast izuzecima koje imaju sopstvene plantaže, ali male hladnjače napravljene u poslednjih 5-10 godina samo su posrednici u prodaji koji su osetili brzu zaradu. A sada im se, u stvari, „vraća“ to što su u sezonama 2020. i 2021. godine u izvozu uzimali od jednog do čak 2,5 evra po kilogramu smrznute maline, dok smo mi proizvođači po kilogramu dobili svega 10 do 15 dinara .”

Proizvodjači se za sada ne oglašavaju mnogo jer uglavnom čekaju da vide vremenske prilike ovog proleća koje će izvesno uticati na količinu roda njihovih malinjaka, a ponegde se već mogu videti oglasi kojima se ugovaraju berači.

“Nećemo pustiti da propadne to sigurno, obraćemo je pa ćemo videti još. Prošle godine je cena bila dobra , doduše čakalo se I na isplatu malo duže , a ove godine pa videćemo. Mi imamo mali manjik koji porodično obradjujemo, nisu nam potrebni berači. E sad oni koji imaju više oni imaju I veće troškove. Ali videćemo”, kaže jedan od vlasnika manjeg malinjaka u valjevskom kraju.

2 comments on “Cena maline duplo niža?

  1. Ivan

    Hladnjačari mesto vilameta prodavali polku,kada su ukapirali u EU onda su rekli dosta.Tu je problem,niko za ništa ne odgovara..Ova cena 700 dinara mora da je bila na pijaci.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.