Briga o zdravlju treba da bude svakodnevna

Povodom 7. aprila – Svetskog dana zdravlja, danas je na Gradskom trgu održana preventivna zdravstvena akcija koju su organizovali  Služba polivalentne patronaže Doma zdravlja, Zavod za javno zdravlje, Medicinska škola i Crveni krst Valjevo. Prolaznicima su deljene zdravstveno-vaspitne brošure, a zainteresovanim sugrađanima je izmeren pritisak i nivo šećera u krvi.

Snežana Marinković iz Zavoda za javno zdravlje rekla je da je cilj aktivnosti na Gradskom trgu da se građanima skrene pažnja na važnost zdravlja. „Prvo treba misliti o preventivi i svakodnevno ulagati u svoje zdravlje kroz pravilnu ishranu, šetnju, odsustvo duvana, što manje alkohola i što više druženja. Nedovoljno mislimo na zdravlje, i dalje smo zdravstveno neprosvećena nacija, zbog toga mora puno da se radi na promociji.“ Statistički gledano Srbija je u grupi gojaznih nacija, što je preduslov za nastanak kardiovaskularnih i drugih bolesti, istakla je Snežana Marinković.

Glavna sestra Patronaže Doma zdravlja Valjevo Vesna Pavlović naglasila je da je poruka ovogodišnjeg Svetskog dana zdravlja da se zdravstvene usluge učine dostupnim svim našim sugrađanima, uključujući i zone van gradskog područja. „U tom kontekstu, Dom zdravlja je stupio u kontakt sa mnogim predsednicima mesnih zajednica i uputio im dopise, kako bismo zajednički organizovali preventivne preglede građana. Ove nedelje smo preglede realizovali u mesnim zajednicama Nada Purić, Gorić, Brankovina, Divci i Stave. Nastavićemo sa tim jer smo uvideli da postoji potreba, da su naše preventivne aktivnosti značajne mnogim ljudima. Sada je jasno da su preventivni pregledi i opšti pregledi lekara znatno nedostajali sugrađanima u vreme pandemije, tako da se dosta bavimo postkovid komplikacijama i posledicama tog perioda po zdravlje ljudi.“

Ivana Ilić, nastavnica zdravstvene nege u Medincinskoj školi podsetila je da se danas obeležava 75 godina organizovanog unapređenja javnog zdravlja u svetu, u šta su se uključili učenici treće godine deleći zdravstveno-vaspitni materijal i mereći pritisak sugrađanima.

Sekretar Crvenog krsta Valjevo Aleksandar Tomić je podsetio da je pandemija koronavirusa neke javne zdravstvene programe vratila unazad: „Zato je sada zadatak učiniti zdravstvenu zaštitu što dostupnijom i doprineti kvalitetu zdravlja sugrađana, pre svega prevencijom. Jedno od preventivnih dostignuća jeste i širenje HIV infekcije, tako da će tema očuvanja reproduktivnog zdravlja danas biti obrađena tribinom u Ekonomskoj školi.“

Tribina „Reproduktivno  zdravlje i prevencija polno prenosivih bolesti“ održana je danas za učenike druge godine Ekonomske škole, a predavač je bio dr Duško Antonić iz Ginekološke službe Doma zdravlja Valjevo.

U skladu sa ovogodišnjim sloganom „Zdravlje za sve” ekipa Službe polivalentne patronaže Doma zdravlja je u jutarnjim satima sprovela akciju preventivnih pregleda meštana Stava i okolnih sela, u tamošnjoj ambulanti.

Svetski dan zdravlja ove godine je posvećen obeležavanju 75 godina unapređenja javnog zdravlja pod sloganom „Zdravlje za sve”. Ovaj datum se obeležava kao Svetski dan zdravlja od 1948. godine, a ujedno je i dan osnivanja Svetske zdravstvene organizacije. Neki od ključnih ciljeva su obezbeđenje pristupa zdravstvenim uslugama u skladu sa potrebama i univerzalna pokrivenost zdravstvenom zaštitom, u čemu značajnu ulogu ima unapređenje primarne zdravstvene zaštite.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.