Borci najavili štrajk i stavili kartonski „katanac“ na vrata suda

Borci će 14. maja ispred predsedništva Srbije u Beogradu započeti novi štrajk, najavljeno je na konferenciji za novinare Udruženje boraca ratova od 1990. godine Valjevo ispred Višeg suda u Valjevu.

„Prvi zahtev je da se ispita rad sudije Višeg suda u Valjevu Aleksandre Drpić i tražimo njenu odgovornost zbog donetih presuda protiv boračke populacije, naročito u Osnovnom sudu u Valjevu kada su u pitanju bile boračke dnevnice jer je zbog izostana borca sa suđenja odbijala tužbene zahteve, dok zbog izostanka države nije ništa radila“, objasnio je na konferenciji za novinare ispred suda Ljubomir Bradić, predsednik UBR od 1990. godine.

Sledeći zahtev, istakao je Bradić, jeste izmena boračko-invalidskog zakona u pogledu ostvarivanja PTSP oboljenja i ostvarivanja dobijanja stanova na otkup porodicama poginulih boraca i ratnih vojnih invalida Srbije.

„Takođe, tražimo izmene zakona u pogledu uslova boračkog dodatka i smanjenje broja godina za dobijanje boračkog dodatka. Treći zahtev je isplata boračkih dnevnica, a četvrti prestanak progona lidera boraca preko sudova“, naveo je predsednik UBR od 1990. godine.

Bradić je naglasio da je boračka populacija izdejstvovala ranije donošenje boračko-invalidskog zakona ali, kako je rekao, on se mora u pojedinim delovima promeniti, kao što je pitanje boračkog dodatka, koji je sada nizak i iznosi od 18.000 do 20.000 dinara.

Podršku zahtevima boraca na konferenciji za novinare dao je i Dejan Milošević, predsednik UB „Gvozdeni puk Srbije“. On je istakao da borci nemaju ništa protv sudija „koji pošteno rade svoj posao“, ali da će protestovati uvek ako se donose protiv njih nezakonite presude.

U znak protesta, Ljubomir Bradić je na kraju obraćanja medijima postavio simbolični kartonski „katanac“ na vrata glavnog ulaza u Viši sud, uz poruku – „čast poštenima, ali zbog pojedinih sudija treba da se zatvori“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.