Razgovor o energetskoj sadašnjosti i budućnosti Valjeva

Valjevo je u mogućnosti da koristi lokalno dostupne izvore energije, kao što su geotermalni izvori, biomasa i solarna energija, kako bi se priključilo na sistem daljinskog grejanja čime bi se smanjila upotreba fosilnih goriva, ali i zagađenje vazduha, jedan je od zaključaka održane prezentacije dokumenta „Energetska politika grada Valjeva“.

Događaj je organizovalo udruženje građana „Lokalni odgovor“ iz Valjeva. „Energetska politika grada Valjeva je okvirni strateški dokument koji treba da ponudi granice u kojima se kreće razvoj lokalne energetike, što se najviše odnosi na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, a povezano je sa smanjenjem zagađenja vazduha i očuvanjem životne sredine“, rekao je konsultant Slobodan Jerotić na prezentaciji dokumenta „Energetska politika grada Valjeva“.

“Ideja je da se što više objekata priključi na daljinsko grejanje, da se ugase individualna ložišta koliko god je moguće, kako bismo imali tehnički, finansijski i ekološki održiv sistem”, smatra Jerotić. Po njegovom mišljenju, inicijativom za besplatno priključenje dobijaju svi – građani priključak, Toplana veći broj korisnika i održivije poslovanje, Grad efikasnije poslovanje svog javnog preduzeća i bolje ekološko stanje. Jerotić smatra da bi to dovelo i do pokretanja projekata poput utopljavanja zgrada, kombinovanih načina grejanja u kombinaciji sa toplotnim pumpama ili fotonaponskim panelima, što dovodi do jeftinije toplotne energije i angažovanje lokalne privrede.

Jerotić je istakao da je dobro što Toplana umesto mazuta koristi komprimovani gas i što će prirodni gas doći do Valjeva, ali to je i dalje fosilno gorivo koje emituje sekundarne polutante, odnosno PM čestice. „Zbog toga je neophodno je obezbediti subvencije i povoljne dugoročne kredite za prelazak domaćinstava na ekološki prihvatljivije vidove grejanja, recimo osnovati Budžetski fond za prelazak na obnovljive izvore energije. Građanima će računi biti manji i iz te uštede moći će da finansiraju otplatu kredita. Takođe je jako bitna termoizolacija objekata kojom se značajno smanjuje potrošnja energije“ zaključio je predstavljanje dokumenta Slobodan Jerotić.

Energetski menadžer Grada Valjeva Zoran Vasić predočio je da je Grad usvojio Izveštaj o riziku i ranjivosti na klimatske promene i Izveštaj o osnovnom inventaru gasova sa efektom staklene bašte, a u pripremi su: Program i Plan energetske efikasnosti grada Valjeva 2023-2025. godina i (Akcioni plan za održivu energiju i klimu grada Valjeva (SECAP).

Kada je u pitanju stanje energetike grada Valjeva, podaci o načinu grejanja Valjevaca su zabrinjavajući: „Prema raspoloživim podacima od 37.334 domaćinstava na daljinsko grejanje je priključeno samo 4.659 ili 12,48 posto. Sopstveno etažno grejanje ima skoro 31 posto domaćinstava i kao gorivo pretežno koriste drvo i ugalj. Individualna domaćinstva bez etažnog grejanja takođe najviše koriste ogrevno drvo, zatim električnu energiju pa ugalj, a interesantan je podatak da se skoro 60 odsto stanova u zgradama greje na drvo. Postojeće stanje odlikuje velika i neracionalna potrošnja energije, starost i tehnološka zastarelost većine proizvodnih kapaciteta, smanjena pouzdanost i efikasnost njihovog rada, nedovoljna zaštita životne sredine i nepostojanje realnih cena i pariteta energije“.

 

3 comments on “Razgovor o energetskoj sadašnjosti i budućnosti Valjeva

 1. Deda

  Sto nismo dobili besplatne prikljucke pre 15 godina kad je Despotovic bio direktor Toplane?Tad su trazili ogromne pare za prikljucak da u svojoj demokratskoj tranziciji sto vise ocerupaju narod.A sad demokrate pune pameti i predloga.Ako, neka pomognu, samo da ne nabijaju drugom na nos i skupljaju politicke poene za ono sto drugi treba da uradi, a oni nisu prstom mrdnuli.

  Reply
 2. Istina

  Gluposti za glupostima, planovi za planovima, prezentacije za prezentacijama…
  Pa da li ste vi normalni? Narod nema para. Većina naroda živi na ivici siromaštva. Šta sutra vredi od gasa kada narod nema pare ni za ugalj, a kamo li za instalacije za gas i plaćanje grejanja…
  Kao društvo nas uništava sve veća socijalna razlika u društvu. Oko 20% bogatih prave statistiku kojom se Vučić hvali u pogledu prosečnih plata i penzija. Oko 80% baulja oko minimalca, isto je i sa penzionerima. Mora da se napravi drugačija raspodela u društvu, ili sveća dogoreva do kraja. Gasimo se.
  Pa da narod ima novca svi bi se priključili na toplanu, ili sutra gas, da izbegnu mučenje i loženje… Sve dok se ova manja grupa bude bogatila, od nas nema ništa…
  Šta radi taj energetski menadžer, prima platu iz budžeta jadnih građana koji sastavljaju kraj sa krajem, a ništa ne doprinosi…
  Sve je široko, sve je politika, sve je bez sistema, sve su došli neuki i pohlepni i tako se menjaju 30 godina. Piju narodu krv na slamčicu, a sada ovi koriste i crevo od 3/4. Dolazi nam kraj. Neodrživo je da prosek automobila bude oko 18 godina, da na toplanu bude priključeno samo 12% stanovništva, a da imamo čistiji vazduh u gradu.
  Pa da li neko iz lokalne vlasti vidi da od krševa od automobilane ne možže više nigde da se prođe trotoarima, čak su i na zelenim površinama. Majke vam bre guraju decu u kolicima po kolovozu jer su trotoari zauzeti krševima…
  Zabraniti vožnju automobila preko 15 godina starosti, tako će se smanjiti broj automobila za 2/3, tako će se narod pobuniti protiv vlasti jer toliko malo zarađuje da ne može da kupi mlađi auto, tako će doći do promenljivosti svake vlasti, povećanja minimalne zarade, usklađivanje raspodele dohotka, smanjenja socijalne razlike u društvu i vraćanja države u život.
  Ipak omladino bežite odavde dok je još vreme.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.