832 valjevska osmaka na probnom završnom testu

Učenici osmih razreda škola u Valjevu trenutno rade probni završi ispit. Valjevo će ove godine imati 117 svršenih osnovaca više nego prole godine što je rezultiralo i većim brojem odeljenja u srednjim školama. U planu upisa su  i novi obrazovni profili.

Osmaci valjevskih škola juče su polagali probni test iz matematike dok će danas polagati srpski i izborni predmet. Najveće interesovanje djaci su iskazali, kada je izborni predmet u pitanju , za biologiju. Načelnica ŠU Zorica Jocić kaže da su pravila probnog testa ista kao što će biti i na samoj maloj maturi.

„Razlika je što sada nema više kombinovanog testa već su se učenici odlučivali za jedan predmet. Najveće interesovanje i u Valjevu kao i u Srbiji je za biologiju, a najmanje za fiziku. Učenici su dužni da ponesu pribor koji je obavezan, a sam test obuhavta prisustvo dežurnih nastvanika supervizora i sl.  Dakle, sve je isto kao što će btii i na završnom ispitu. Razlika je što će sada učenici polagati u svojim školama, a ne kao što je to bilo jedno vreme zbog epidemioloških uslova u velikim prostorima. Škole imaju mogunost da izaberu model za realizaciju  u smislu prostora i da se odluče da li će završni ispit biti u učionicama ili salama poput fiskulturnih sala ili u Valjevu Centra za kulturu ili pak Hale sportova ili će ići na kombinovano korišćenje i malog i velikog prostora“, objašnjava Jocić i dodaje da će deca u Valjevu polagati svako u svojoj školi.

Probni završni ispit, kako je navela Jocić, održava se kako bi deca najpre sama procenila svoje znanje i na osnovu toga donela odluke o tome da li im je potrebno dodatno učenje i priprema, potom da bi se upoznali sa samom proceduom polaganja. Ipak probni ispit značajan je i za same škole koje će na osnovu rezultata testova organizovati pripremnu nastavu u trajanju od dve nedelje pred završni ispit što je inače zakonska obaveza svake škole.

Ove godine Valjevo ima 832 osmaka što je za 117 učenika više nego prethodne godine. Rezultat toga , ali i realne potrebe tržišta rada, samih poslodavaca i razgovora koji su obavljeni na nivoima lokalnih samouprava jeste plan upisa sa novim obrazovnim profilima.

„U Valjevu će u Tehničkoj biti upisano jedno odeljenje više biće ih devet, Gimnazija ostaje na istom broju, Medicinska sedam ,po šest odeljenja Poljoprivredna i Ekonomska škola. Ono što je ključno jeste da je predvidjen dovoljan broj mesta za sve učenike . Dualni obrazovni profili su najviše zastupljeni u Tehničkoj školi. To nisu cela odeljenja , ali postoji izvestan broj učenika za koje su već sa poslodavcima potpisani ugovori, iskazana potreba za odredjenim profilima. Tako prvi put imamo zanimanje polagač obloga i to se odnosi i na podne i na zidne obloge , trogodišnji obrazovni profil. Tu je objedinjeno više smerova, parketar, podopolagač, keramičar. Drugi novi profil je industrijski mehaničar. Posle završenog polaganja ispita sledi popunjavanje liste želja nakon čega će biti poznato šta je ko upisao i za šta je vladala veća ili manja zainteresovanost. Ono što je najvažnije , mesta ima dovoljno“, rekla je načelnica ŠU Zorica Jocić.

1 comment on “832 valjevska osmaka na probnom završnom testu

  1. Tiksi

    Zorice vi ste zena zmaj i sposobna i pametna i dostojanstvena. Drago mi je sto ima takvih zeba i zelim vam sve najbolje u daljem radu i u zivotu generalno.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.