Borci na tribini o ulozi Drinske divizije

Suština Kumanovske bitke 912-918 (severni deo Makedonije) i uloga Drinske divizije, bili su tema tribine I predavanja koju je na tu temu održao general Milorad Stupar u velikoj sali grada Valjeva . Na ovoj tribini bilo je prisutno I Udruženje boraca Valjevo Tim povodom ovo Udruženje izdalo je sledeće saopštenje:


“Ključ Kumanovske bitke je angažovanje Drinske divizije prvog poziva pod komandom pukovnika Pavla Jurišića Šturma kompromitujuću odbranu Turske vojske u predelu Kumanova i omogućila Timočkoj vojsci da uđe u Kumanovo. Veliku ulogu u tom ratu je imala artiljerija Drinske divizije i ništa bez nje ne bi moglo da se uradi na istom ratištu.
Prvi balkanski rat je trajao do 08.10.1912. godine i jedan od ciljeva u tom ratu je da Srbija izađe na more.
Kumanovska bitka vođena je u toku Prvog balkanskog rata, 23. i 24. oktobra 1912. godine u blizini Kumanova, između srpske i turske vojske.
Bitka kod Kumanova bila je bitka u susretu, jer su obe vojske jurile jedna prema drugoj. Zbog jače koncentracije srpskih trupa, inicijative i hrabrosti vojnika i oficira Prve srpske armije, napad je odbijen, a bitka dobijena iznenada. Turska Vardarska armija bila je razbijena i povukla se ka Skoplju, Štipu i Velesu.
Velika pobeda kod Kumanova bila je prva srpska pobeda u Prvom balkanskom ratu i označila je skori kraj turske vladavine na Balkanu.
Srpska vojska je posle više od 500 godina ponovo ovladala Kosovom, a posle Kumanovske bitke ušla je i u Skoplje, prestonicu Srpskog carstva iz 14. veka.

A pomeutoj tribini govorilo se I o poboljšanju zakona o borcu pošto je General Stupar imenivano lice u Vladi Srbije.

Gvozdeni puk Valjevo i Srbije i
Udruženje Boraca Valjevo.”

 

1 comment on “Borci na tribini o ulozi Drinske divizije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.