Skupa pečenica

      10 коментара на Skupa pečenica

Teško je zamisliti u Srbiji , Božić bez pečenice. U Valjevu su liste za celo prase gotovo završene, a I oni koji  bi da kupe pečenje na kilogram trebad a računaju sa tim da je neophodno ranije rezervisati kupovinu.

Za nabavku pečenice ove godine nije lako. Manji prasići najpre su rasprodati , a pečenjare imaju svoje liste rezervacije kupovine. Cena “žive vage” prasetine u Valjevu se kreće od 450 do 550 dinara za kilogram. Ova cifra dvostruko je veća nego prošle godine u ovo vreme kada su se prasad prodavala po ceni od 270 dinara.

Skok cena žive vage svinjskog mesa podigao je logično i cenu prasetine u pečenjarama.  Tako da treba računati da je pečenje u odnosu na ovaj period lane skuplje za 50 odsto.

“Imamo skoro tri puta manje krmača nego pre pet godina, a to je drastičan pad koji se reflektuje u smanjenom broju i tovljenika, koji su bili potrebni za mesnu zimnicu, a i prasadi niže kilaže za božićne pečenice. Broj svinja svake godine se smanji minimum dva do tri procenta zbog niske otkupne cene i neisplativosti gajenja usled poskupljenja stočne hrane i svih ostalih troškova proizvodnje, koje cena domaće “žive” vage ne može da isprati. S druge strane, zvanična statistika pokazuje da smo lane samo za devet meseci uvezli 213.000 prasadi i preko 30.000 tona svinjskog mesa”, objašnjava novonastalu situaciju  dr Radosav Vujić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe.

Ukoliko niste u mogućnosti dda pazarite pečenje nije loše znati da se kilogram svinjetine, u marketima, zavisno od trgovinskih lanaca, prodaje  po ceni od 650 do 800, kilogram plećke bez kostiju je u proseku 720, but bez kostiju prosečnih 730, vrat sa kostima u proseku 660, dok svinjski file već košta 1.000 dinara kilogram.

 

10 comments on “Skupa pečenica

 1. Dragan

  skupa je za sirotinju. za nas sto zaradjujemo dobro nije skupa i nemoj te nas trpati sve u isti kos sa njima

  Reply
  1. Dejan

   hristos se rodi….mogu dobiti broj od ovog Dragana pošto smo u istom košu al svejedno nije lepo ponižavati jer nikad neznaš šta nosi noć a šta nosi dan

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.