Overene knjižice najveći uspeh u zahtevima boračke populacije

Borci koji su stekli status borca u ratovima od 1990. do 1999. godine i imaju boračku legitimaciju ili rešenje o priznatom statusu borca, konačno mogu da overe svoju zdravstvenu legitimaciju bez potvrde o plaćenom porezu i drugim izmirenim obavezama prema državi.

Kako je rekao predsednik Udruženja boraca Valjeva od 1990. godine Ljubomir Bradić, to je veliki uspeh u 18-godišnjoj borbi boraca i konačno ostvareno pravo štrajkovima i protestima.

„Prvo smo u ovoj borbi ostvarili Zakon o borcu, a sada i najveće pravo koje nam je bilo i prvo međuu zahtevima, a to je overa zdravstvene legitimacije koja omogućava lečenje boraca. Na osnovu legitimicaije kojom se stiče status borca, ratnog vojnog invalida i člana porodice poginulog borca, lične karte i zdravstvene knjižece, idete u fond zdravstvenog osiguranja i odmah vam overe knjižicu i možete da se lečite. To je najveće pravo koje smo dobili kao učesnici rata od 1990. godine“, konstatuje Bradić.

On kaže da je takva odluka doneta u skadu sa Zakonom o borcu i Zakonom o socijalnom osgiranju i ističe da je ministarka zdravlja naložila direktorima fondova da to primenjuju, pa je tako i počelo overavanje zdravstvenih knjižica boraca. Zdravstvene knjižice, dodao je, na ovaj način se overavaju na period od godinu dana.

„Ovo je posle svih štrajkova i protesta ostvarenje najvećeg prava, da učesnici ratova mogu da se leče. Takođe, uspeli smo da izdejstvujemo da borci mogu da se leče i u Beogradu ako je u pitanju teži oblik bolesti i to lečenje ne sme da traje duže od 15, eventualno 30 dana“, rekao je Bradić.

Predsednik UBR od 1990. godine u Valjevu kazao je da je kao nesotvaren zahtev ostala isplata ratnih dnevnica, ali i da će borci nastaviti borbu i za to. Napomenuo je da u ostvarivanju zahteva boračke populacije sve ide lakše i brže od kako postoji komunikacija sa kabinetom predsednik Srbije i aktivnog uključivanja kabineta u rešavanje njihovih zahteva.

1 comment on “Overene knjižice najveći uspeh u zahtevima boračke populacije

  1. Dragan

    legendi bradicu treba da podignemo spomenik pored zivojina misica. naj veci borci koje je ovaj kraj iznedrio

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.