Nova sezona i novi ciljevi srpskog rvanja u 2023. godini

Seniorska  rvačka reprezentacija Srbije priprema se trenutno za predstojeća takmičenja na  Divčibarama. Zajedno sa njima je i  Zurabi Datunasvili najboljim sportista u Srbiji za 2022 godinu .O budućnosti rvačkog sporta govori selektor svih selekcija dr Milorad Dokmanac.

  1. Plan priprema nacionalnog tima

Došla je nova godina ali i stare obaveze rvačke reprezentacije za 2023. godinu. Ništa se posebno ne menja u odnosu na poslednjih 10 godina. Očekuju nas prvo bazične pripreme u trajanju od 25 dana. Za razliku od prethodnih godina, kada smo uglavnom bili na Belmekenu u Bugarskoj, ove godine smo se opredelili za pripreme na Divčibarama u hotelu Crni Vrh, koji pruža izvanredne uslove za ovu fazu priprema. Na raspolaganju su nam rvačka sala sa 3 strunjače, teretana, sauna, bazen, kao i izvanredni tereni za trčanje koji se nalaze u neposrednoj blizini hotela.

Planirano je ukupno da se održi 51 trening. Najveći akcenat će biti na razvoju snage u teretani i kondicije putem trčanja. Neće se zapostaviti ni rad na strunjači, jer nas u februaru već očekuju prva takmičenja.

  1. Kakav je sastav stručnog tima i koliko rvača je u timu

Stručni štab je značajno proširen u odnosu na protekli period i ukupno je prisutno 6 trenera na ovim prvim pripremama i to: Dr Milorad Dokmanac – selektor i treneri Vojislav Trajković, Đorđe Miolski, Kristijan Fris, Srđan Đoković i Dalibor Perović koji je zadužen za žene. Na poslovima fizioterapauta angažovan je kao i do sada Vladimir Milošev, koji brine o zdravlju sportista. Na ovim pripremama nedostaje prvi trener Stojan Dobrev koji je izostao sa ovih prvih ovogodišnjih priprema zbog porodničnih obaveza, ali i on će se posle ukuljučiti u rad seniorske reprezentacije.

Na ovim pripremama je ukupno pozvano 26 rvača i svi pozvani rvači su se odazvali na pripreme, tako da nije bilo nikakvih otkaza. Svi naši šampioni sveta su ovde na Divčibarama (Zurabi Datunašvili, Mate i Viktor Nemeš i Sebastijan Nađ). Ima dosta mladih na ovim pripremam od 18-21 godine od kojih se mnogo očekuje u ovoj ali i narednim godinama, a najviše se očekuje da oni posle OI u Parizu nastave sa visokim nivoom rezultata koje su postavili sadašnji seniorski reprezentativci. Iz tog razloga je značajno podmađen seniorski pogon naše reprezentacije.

Značajna novina od ove godine je i ta što smo po prvi put organizovali bazične pripreme za naše najbolje mlade rvačice uzrasta od 17 do 22 godine. U poslednjih 3-4 godine ostvaren je značajan napredak i u ženskom rvanju i neophodno je da pređe na jedan viši nivo rada kad su u pitanju žene.

  1. Sistem rada u početnom periodu

Sve je isplanirano do detalja kad su ove pripreme u pitanju. Od ustajanja ujutro u 7,00 časova do uveče do 23,00 časa. Predviđenio je dosta vremena na analizama video mečeva iz proteklog perioda. Zbog značajnih razlika u kvaliteti i godinama prisutnih rvača, program rada će se prilagođavati njihovim mogućnostima. Iskusni rvači će raditi maksimalno na poboljšanju snage i kondicije, dok će se sa mlađim rvačima dosta raditi na podizanju nivoa njihove tehnike i rad na taktici u rvačkim mečevima, ali bez velikih opterećenaj u ovom period rada.

  1. Kada su prva značajanija takmičenja

Međunarodni program počinje početkom februara meseca prvim turnirom iz Ranking serije koji se boduje za svetsku rang listu. Ovaj turnir se održava u Zagrebu početkom februara. Nakon toga sledi turnir u Turskoj na kojem ćemo isto tako učestvovati i to u najjačem sastavu. Ostaje još nedoumica za učešće na drugom turniru iz Ranking serije koji se krajem februara održava u Egiptu. Za mlađe rvače u februaru će osnovni akcenat biti kup takmičenja za U15, U17, U20, kao i prvenstvo Srbije za uzrasnu kategoriji U23.

  1. Rvanje u Valjevu ima već dugu tradiciju, kakvo je stanje u valjevskom rvanju danas.

Rvački klub “Mladost” Valjevo ima dugu i bogatu istoriju. Do sada je kroz ovaj klub prošlo više od hiljadu mladih koji su trennirali rvanje sa više ili manje uspeha. Unazad nekoliko godina dosta je promenjeno u radu kluba. Uključeno je dosta mladih ljudi kako u upravu kluba, a angažovani su i  mnogi mladi treneri koji su uneli dosta novina u radu. Sve to je dalo i značajne rezultate i gledajući poslednju rang listu najboljih klubova u Srbiji za 2022. godinu Rvački klub “Mladost” se nalazi na odličnom 9 mestu od 55 klubova u Srbiji. Na regionalnim prvenstvima Centralne Srbije klub se našao na drugom mestu po broju osvojenih medalja. Gotovo na svakom državnom prvenstvu rvači “Mladosti” su osvajali medalje i to: uzrast U15 (srebrene medalje) – Uroš Kojić, Ognjen Stanovjević, U20 (srebrena medalja) Nemanja Milutinović i uzrast U23 (bronzana medalja) Ilija Lazarević,  Strahinja Đermanović. Ove godine po prvi put se bazične pripreme seniorske reprezentacije održavaju na Divčibarama Na ove pripreme ja sam kao Selektor svih nacionalni selekcija Srbije pozvao i mladog talentovanog rvača “Mladosti” Nemanju Milutinovića koji predstavlja perspektivu valjevskog, ali i srpskog rvanja u narednom periodu.

D. Arsenijević

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.