Nastavljena druga faza radova na izgradnji Kuće Kolubarske bitke u Mionici

U Mionici počela druga faza izgradnje Kuće Kolubarske bitke, koja će u 5D formatu prikazati pobedu srspke vojske u Prvom svetskom ratu, pod komandom vojvode Živojina Mišića. Prva faza je završena oslikavanjem murala dimenzije 33×8 metara, a drugom fazom je predviđena adaptacija i dogradnja dela objekta Kulturnog centra u cilju multimedijalne prezentacije Kuće Kolubarske bitke. Sredstva za ovu fazu radova obezbedilo je Ministarstvo kulture u iznosu od 12 miliona dinara.

– Ponosan sam što smo nastavili radove na ovom projektu. Nikada nećemo zaboraviti šta su srpski vojnici u Kolubarskoj bici učinili za svoju zemlju. Sledićemo njihov primer i hrabro se boriti za Srbiju. Srbija danas gradi više nego ikada, imamo fabrike, nove puteve, nova radna mesta -rekao je predsednik opštine Mionica Boban Janković.
Ceo projekat obuhvata impozantnu multifunkcionalnu postavku koja će u 5D formatu na 400 kvadrata posetiocima omogućiti da se upoznaju s činjenicama i detaljima o ljudima i događajima koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji Srbije i sveta.Ovim projektom biće zaokružen proces rekonstrukcije i adaptacije Kulturnog centra Mionica započet 2016. godine kada je otvorena kompletno renovirana bioskopska sala, a nakon toga dograđene i pomoćne prostorije.

– Radimo na razvoju kulture i edukaciji naše zajednice. Organizuju se kulturna dešavanja u rekonstruisanom Kulturnom centru, opremljena je biblioteka. Našu varoš krasi nova sportska hala, sprotski tereni.. A sada gradimo vodovod, kanalizaciju, rekonstruišemo park i dr. I nećemo stati. Nastavićemo da se razvijamo iz dana u dan-zaključio je Janković.


Projekat je delo čuvenog umetnika Slobodana Jevtića Pulike biće izgrađen po uzoru na moskovski muzej – panoramu posvećen Borodinskoj bici.
Da Mionca ulaže u razvoj kulture potvrđuje i činjenica da se gradi prva umetnička galerija – Pulikin legat, u sklopu Kulturnog centra, gde će biti smešteno 210 umetničkih dela autora i kolekcionara Slobodana Jevtića Pulike.

1 comment on “Nastavljena druga faza radova na izgradnji Kuće Kolubarske bitke u Mionici

  1. 5D

    Moze li da bude i 5D Boban, da u svakom momentu Mionicani mogu da vide bobana kako polaze venac ili se slika dok pola mionickih sela nema vode…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.