Lokalni odgovor:Zaštinik građana utvrdio propuste u radu Gradske uprave Valjeva u sprovođenju Zakona o zaštiti vazduha

Lokalni odgovor izdao je saopštenje za javnost u kom navodi da je Zaštitnik građana  utvrdio propuste u radu gradske vlasti Valjeva koja nije donela i sprovela Plan kvaliteta vazduha i kratkoročni Plan kvaliteta vazduha,  ugrožavajući time pravo građana na zdravu životnu sredinu.  Saopštenje Lokalnog odgvora prenosimo u celosti:

„U pritužbi koju su RERI i Lokalni odgovor Valjevo uputili zaštitniku građana krajem novembra prošle godine, navodi se da Gradska uprava više od godinu dana kasni sa usvajanjem Plana kvaliteta vazduha, strateškog dokumenta sa konkretnim merama za smanjenje aerozagađenja. Ovo je naročito važno imajući u vidu da je 2021. u Valjevu zabeležen najveći broj dana, čak 174, sa prekomernim zagađenjem suspendovanim PM10 česticama u čitavoj državi. Situacija nije bila bolja ni 2022. godine,  kada je već u prva dva meseca prekoračen dozvoljen broj dana sa prekomernim dnevnim graničnim vrednostima za PM10 čestice u jednoj kalendarskoj godini.

I Zaštitnik građana je nakon sprovedenog ispitnog postupka utvrdio da se radi o višegodišnjim propustima, navodeći da se u Valjevu prethodnih devet godina utvrđuje treća kategorija vazduha. Iz toga proizilazi “da dosadašnje mere ili nisu bile adekvatne ili nisu bile primenjivane”, zbog čega je uputio preporuke Gradskoj upravi da “bez odlaganja preduzme sve mere predviđene zakonom i propisima” za donošenje Plana kvaliteta vazduha i kratkoročnog  plana, kao i mere za sprečavanje štetnih posledica po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

RERI i Lokalni odgovor smatraju da je rok od 60 dana, koje je Zaštitnik odredio Gradskoj upravi za obaveštenje o preduzetim merama, prilika lokalnoj vlasti da pokaže odgovornost prema svojim građanima, te da bez odlaganja ponovi javni uvid u Plan kvaliteta vazduha, pri čemu će  ovog puta javni uvid biti sproveden u skladu sa propisima.

Pre toga je neophodno da Nacrt Plana bude dopunjen od strane izrađivača, Saobraćajnog instituta CIP doo, uz uvažavanje brojnih pitanja i problema koje je javnost iznela u primedbama i komentarima na ovaj dokument, pri čemu jedno od ključnih ostaje i pitanje formiranja i angažovanja radne grupe za proveru kvaliteta izrade i konačnog sadržaja ovog strateški važnog dokumenta. „

4 comments on “Lokalni odgovor:Zaštinik građana utvrdio propuste u radu Gradske uprave Valjeva u sprovođenju Zakona o zaštiti vazduha

 1. Dragan

  tog zastitnika ukinuti. gde to ima da on stiti gradjane od vlasti a sami gradjani izabrali vlast na izborima

  Reply
 2. Dzontra

  Baš nam treba zaštitnik građana da bismo znali da je Gradska uprava napravila propuste u radu… 🙂

  Reply
 3. мр Предраг М.Вулетић

  Допринос загађењу Ваљева ,нарочито најуег градског језгра дају и они чији је посао да брину п чистоћи-ЈКП Видрак. Свакодневно њихови радници ни криви ни дужни носе оне скаламерије на леђима које сем несносне буке издувним гасовима додатно загађују ионако загађен ватдух. Можда и за те скаламерије треба увести технички преглед као за аута,пто се тиче издувниг гасова.И бадем би се од њух осушио.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.